Кражбата на десетилетието?*

Кражбата на десетилетието?*

Отнемането на лиценза на КТБ и нейната несъстоятелност може да се превърне в най-голямата еднократна кражба от данъкоплатците за десетилетието. Плановете на БНБ за бъдещето на КТБ пораждат много въпроси, на които няма отговор в съобщението на БНБ. От съобщението е ясно, че всички пасиви на КТБ (основно задължения на КТБ по депозити и сметки), с изключение на пасиви към основния акционер и свързани с него фирми, ще преминат към Креди Агрикол АД.

Към последната банка ще преминат и т.нар. добри активи на КТБ (кредити, които се обслужват редовно). Държавата и Фондът за гарантиране на вземанията ще капитализират и осигурят ликвидност на Креди Агрикол АД, като по този начин, по същество чрез публични средства и средства на данъкоплатците, ще бъде платена разликата между прехвърлените активи и пасиви. Следователно, едни присвояваха, държавата и БНБ стояха и кротко ги гледаха, а накрая данъкоплатците ще платят масрафа.

БНБ не споменава, обаче, какво ще се случи с т.нар. лоши активи на КТБ. Според съобщението, те ще останат в КТБ, която ще бъде лишена от лиценза си и ще бъде обявена в несъстоятелност. При заличаването й в края на несъстоятелността тези лоши пасиви (ако не са прехвърлени на публичен фонд или банка и не се събират активно от него) ще се погасят. Длъжниците по тези лоши кредити ще бъдат освободени от задължението си да ги изплащат, а данъкоплатците за пореден път ще платят версиите на нова генерация кредитни милионери.

Според съобщението на БНБ тези лоши активи са 3.5 милиарда лева. Ние, които ще платим тази сума чрез данъци и такси, чрез ниските си заплати и пенсии и чрез мизерно бъдеще за децата ни, едва ли някога ще разберем кой действително стои зад обявените за лоши кредити и дали всъщност те въобще са лоши. Още повече, че доколкото разбираме причината за класифицирането им като лоши активи се състои в мистериозно изчезване на кредитните досиета за тях, приписвано на Цветан Василев.

Финансовите отчети на КТБ за 2013 са заверени от КПМГ – една от четирите големи одиторски компании. Одитът на финансовите отчети включва процедури и тестове, чрез които одиторите да се уверят в правилното отчитане на кредитния портфейл на банката (за разлика от доклада от проверката на EY, Делойт и АФА, който няма характер на независим финансов одит и се извършва при по-ограничени процедури, нямащи за цел изразяване на одиторско мнение). Според тези заверени отчети към 31.12.2013 г. банката не е имала основание за провизиране на кредити в размер от 3.5 милиарда лева.

Т.е, към тази дата кредитите са били обслужвани. Следователно, въпросните кредити внезапно са станали лоши в период от по-малко от шест месеца, при това без да е налице някакъв национален или глобален икономически катаклизъм, водещ до голям икономически спад на секторите, в които оперират кредитополучателите. Това необяснимо влошаване на кредитния портфейл на КТБ в такъв кратък период е най-мистериозният аспект на съобщението на БНБ.

Друга мистерия е защо автоматично се изключват тези кредити от портфейла, който ще премине към Креди Агрикол АД, при положение, че те следва да са били обезпечени. Именно затова съществуват обезпеченията – да позволят събиране на кредита. Означава ли това, че въпросните кредити няма да бъдат събирани и по същество задълженията на длъжниците ще бъдат опростени?

Очевидното сатанизиране на Цветан Василев (крие и унищожава досиета, краде пари от банката в брой и т.н.) навежда на мисълта, че БНБ се нуждае от виновник, за да не отговаря на въпроси. Като посочат собственика на банката като виновен за всичко, няма да се налага да обясняват какви кредити включва сумата на лошите активи, кои са кредитополучателите, кои са действителните собственици на тези кредитополучатели, за какви цели са били изтеглени кредитите, могат ли да бъдат събрани, и ако не могат – защо и т.н.

Няма да отговарят и на въпроса какво са правили чиновниците от БНБ и Комисията за финансов надзор, че да позволят такова драстично влошаване на портфейла на КТБ в такъв кратък срок и без да са налице обективни икономически причини. Ако БНБ иска ние, като данъкоплатци, да платим за безобразията на любимците на властта и за собственото ѝ регулаторно бездействие, нека бъде така добра да ни отговори на следните въпроси:

Първо, кои конкретни кредити (всички, до последната стотинка), на каква стойност и към кои лица се смятат за лоши и защо са квалифицирани по този начин (не се обслужват, няма достатъчно информация поради липса на кредитно досие, друго)? Обезпечени ли са тези кредити и в каква степен обезпеченията позволяват събирането им?

Второ, кои са действителните собственици на кредитополучателите? Включени ли са в пула с лоши кредити посочените от ръководството на КТМ просрочени кредити за милиони към фирми, чийто действителен собственик е Делян Пеевски?

Трето, как планът на БНБ гарантира, че въпросните лоши кредити (които няма да преминат към Креди Агрикол АД) ще бъдат активно събирани, обезпеченията по тях – осребрени, а средствата за капитализирането на Креди Агрикол АД – върнати?

Аз вече платих през 1998 г. Съжалявам, няма да плащам повече.

*Статията е препечатана от сайта "Ureport.bg"

Още по темата

Главната касиерка на КТБ е първата обвинена за присвоените 205 млн. лева

Предишна новина

Може ли да се оценяват разследващите полицаи по броя на привлечените обвиняеми?

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  GNEVEN | нерегистриран
  1
  0

  Ако и този път,както и др.пъти,вкл.и както 1996 година ни ограбиха,вложителите трябва да обесят на Площада в столицата всички виновни за грабежа.

 2. 1
  QROSTEN | нерегистриран
  4
  0

  I ZABELEJI , GERGAN4E VSI4KI AKCIIKI GI PRAVQT PO STAR KOMUNISTI4ESKI NA4IN VSE V PETAK . ATI SI MNOGO PRAVA V ANALIZA SI . S DARJAVNI PARI DA SE KREDITIRA 4ASNA BANKA TOVA E POREDNATA LUDOST NA KOMUNISTITE . HI4 TEZI TAPANARI DA NE SE RAZGRANI4AVAT OT PEEVSKI , VASILEV , ISKROV , DANS I MANS . 1 200 000 000 IZSIPVAME ZA SIGURNOST OTDELNO ZA PROKURATURA I SAD . HI4 DA NE SI PRAVQT ILUZIATA 4E TOZI PAT NOMERA IM 6TE MINE . TOZI PAT 6TE IMA BOI PO TIKVITE IM PROSTI . MINALATA GODINA ONZI TEHEN TAPAK KOMUNISTI4ESKI BOKO TIKVATA OBEZKOSTI ZDRAVNOOSIGURITELNIA FOND KATO NACIONALIZIRA REZERVA MU I GO VKARA V DARJAVNIA BUDJET , PREZ TAZI EDNA GODINA MENTORITE MU PAK KOMUNISTI VZIMAHA ZAEMI NA ZULA I NA GARBA NA NARODA I NAKRAQ KATO ZA FINAL 6TE NI NAKARAT DA PLA6TAME BOR4OVETE NA POREDNITE KREDITNI MILIONERI IZNESLI TRUDA NA DANOKOPLATECA ZA KOI LI PAT V O6FORNI ZONI . I OTNOVO SLED GODINA SLED DVE DA NI SE PREDSTAVQT TEZI NA6I PARI KATO 4UJDI INVESTICII . NO PASARAN TOZI PAT

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.