Красимир Шекерджиев предлага преразпределение и оптимизиране на щатове в районните съдилища

Красимир Шекерджиев предлага преразпределение и оптимизиране на щатове в районните съдилища
Красимир Шекерджиев, снимка:Булфото/архив

Преразпределение и оптимизиране на щатната численост на част от районните съдилища в страната с цел кадрово укрепване и обезпечаване на високо натоварените районни съдилища предлага членът на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Красимир Шекерджиев.

Конкретното предложение на кадровика, който е и зам.-председател на Комисията по атестирането и конкурсите към ресорната колегия, е да бъдат съкратени общо пет щата от районните съдилища в Разград, Карлово, Тутракан, Сандански и Пазарджик и да бъдат разкрити в Нова Загора, Перник, Момчилград, Ихтиман и Пещера.

Идеята на Красимир Шекерджиев е мотивирана с предварително извършен анализ на статистическите показатели за обема на работа и средната натовареност (по щат и действителна) на магистратите в районните съдилища за 2018 г., както и на база обобщаване на данните за актуалното кадрово състояние, включващо изследване на свободните длъжности за съдия и тези за административни ръководители, както и перспективата за тяхното заемане.

"Съкращаването на свободни длъжности в нисконатоварени съдилища и разкриването им в по-високо натоварени, с цел обявяването на конкурси за заемането им, е ефективен механизъм за оптимизиране на щатната численост при който се запазва капацитета на съдилищата с намалена численост и се постига баланс в показателите на натовареността на органите, в които се разкриват нови длъжности. Това е и способ за намаляване на разликите в натовареността на отделни органи на съдебна власт от едно и също ниво", пише в предложението си кадровикът и допълва: "Разкриването на нови съдийски длъжности в районните съдилища - Нова Загора, Перник, Момчилград, Ихтиман и Пещера е необходимо с оглед трайната тенденция за висока натовареност на тези органи".

Според него предложеното преразпределение на щатовете ще доведе до "постигане на баланс в показателите на натовареността и на органите, от където биха могли да се съкратят щатни длъжности, тъй като намаляването на щатната им численост няма да доведе до кадрови дефицити или прекомерно натоварване на магистратите в тях".

В предложението си до членовете не колегията Шекержиев прави и прогноза за предстоящото освобождаване на съдийски длъжности в някои районни съдилища, с оглед откритите процедури за избор на административни ръководители. Такива са PC-Разлог, PC-Сливница и PC-Силистра, а в случай, че Съдийската колегия на ВСС назначи кандидатите в тези процедури, ще се овакантят съдийски места, тъй като единствените участници в тези процедури са магистрати от самите органи на съдебната власт. Освободените бройки, според Шекерджиев, биха могли да бъдат пренасочени към Софийски районен съд (два щата) и един в PC-Провадия. "Необходимостта от нови длъжности в тези органи на съдебната власт се очертава с оглед предстоящото изтичане през месец юли 2019 г. на двугодишния срок на назначението на девет младши съдии от Софийски градски съд. Към момента по щатната численост на СРС са налице само пет свободни длъжности поради което ще се очертае необходимост от разкриване на още длъжности за съдия, които да послужат за устройването на младшите съдии и обезпечаване тяхното оставане в съдебния район на СГС и ОС. Идентична е и необходимостта от разкриване на една щатна длъжност в PC-Провадия, тъй като за един от тримата младши съдии в ОС-Варна няма свободно място в районните съдилища в съдебния район на този окръжен съд. Ето защо разкриването на нов щат в PC-Провадия ще обезпечи оставането на младшия съдия, спечелил конкурс за ОС-Варна в съдебния район на този окръжен съд.", мотивира се кадровикът.

На последно място Шекерджиев отбелязва, че след приключването на обявения с решение на Съдийската колегия на ВСС през декември 2017 г. конкурс за преместване в районните съдилища, което предстои тази година, ще се попълнят още 24 места, но тъй като в конкурса участват предимно съдии и само пет прокурори, встъпването на преместените магистрати ще доведе до разместване и съответно освобождаване на други съдийски длъжности. "Провеждането на нов конкурс на районно ниво през 2019 г. ще гарантира, както попълването на тези новоосвободени длъжности, така и на тези реално свободни към момента длъжности, които разпределени съобразно кадровите нужди на съответните органи на съдебната власт ще доведе до рационално кадрово укрепване и баланс на показателите на натовареността в районните съдилища. В случай, че обявените на конкурс за преместване места не бъдат заявени, то същите веднага след това могат да бъдат прехвърлени за заемане чрез конкурс за първоначално назначаване, което още веднъж гарантира, че обявяване на конкурсите е сигурен способ за попълване на свободните длъжности в районните съдилища", допълва Шекерджиев.

Предстои на заседанието си във вторник Съдийската колегия да прецени дали да предложи на Пленума да осъществи съкращаването и разкриването на щатове, така, както е предложил колегата им.

 

Още по темата

Съдът в Кърджали върна книжката на Лютви Местан

Предишна новина

Захариева откри първото заседание на Националния комитет по международно хуманитарно право

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 8
  Ей,шестак/6/ | нерегистриран
  3
  0

  Ти май не ми четеш писаниците!В Делиормана намаляват ва - нъл ТЯ е съпруга та ОНЯ и кандидатства за ВАС.

 2. 7
  *********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 6
  До 2 | нерегистриран
  22
  -2

  Същото се отнася и до Административния съд -Разград!Там/в Делиормана/ не намалява ли прогресивно населението!Или продължаваме да удовлетворяваме мераците и болни амбиции за власт и контрол на разни индивиди от Делиормана!И ВСС е хубаво да знае,че на властнически постове когато са назначени,властолюбиви индивиди,страдащи с мания за контрол е нещо страшно!За такива, обикновените магистрати и служители са крепостни селяни и роби без право на глас!Едва ли не трябва разрешение да се ходи до тоалетна!Иначе...,не се знае, може и заплахи да валят!Щом трябва да бъдат закривани селски паланки,закривайте ги! Стига с тия псевдореформи!

 4. 4
  ВСС - сладка почивка | нерегистриран
  36
  -5

  Епохални реформи , няма що . За да не станат смешни с някой брутален административен абсурд , периодично ВСС размества по някоя пионка . Закрие една бройка , премести я или в СРС , или в някой друг закъсал районен съд . Както се казва ТОЛКОВА СИ МОГАТ или по-скоро - и тези ще наблягат на почивното дело , семинарите в чужбина и командировките в четири и петзвездни хотели. ЖАЛКО ЗА НАС , ЧЕ ГЛАСУВАХМЕ ЗА ТЕЗИ ИНДИВИДИ. Били върховни съдии , били "професионалисти". Колко наивна е съдийската общност....Ситият на гладния никога няма да повярва, а ще продължи да преяжда докато се пръсне .  Та на темата . Вместо движение по оста "Тутракан-Перник" , защо няма раздвижване по въпроса за ВОЕННИТЕ СЪДИЛИЩА. Като имат фуражки да не са пенсионери та им дават по половин дело на месец . Защо постоянно се рови в районните съдилища , а никой не закача ненужните АДМИНИСТРАТИВНИ СЪДИИЛЩА в половин България. Що е то АДМИНИСТРАТИВЕН СЪДИЯ с по 3-4 дела на месец и колко работни дни с 8 часа работно време успява да запълни . Докога ще има ОКРЪЖНИ СЪДИЛИЩА с 5-6 дела и дали се очаква увеличаване на населението и делата в Силистра и Видин . Какво се случва с прословутите ЕВРОПРОЕКТИ и докога винаги ВСС ще говори "в бъдеще време" за нещата , които трябваше да свърши ПРЕДИ ДЕСЕТ ГОДИНИ .

 5. 1
  ******* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.