Криминализират производството на акцизни стоки без бандерол

Криминализират производството на акцизни стоки без бандерол

Законопроект за изменения в Наказателния кодекс (НК), с които производството на акцизни стоки - алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без лиценз, удостоверение или регистрация – става престъпление, внесоха председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов, председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов и депутатите от Обединени патриоти Емил Димитров-Ревизоро и Христиан Митев.

За това, че производството на акцизни стоки без бандерол в момента не е престъпление алармира преди две седмици главният прокурор Сотир Цацаров и предложи конкретни законодателни изменения, с които тази дейност да се криминализира, а също така да се затегне и контролът при производството и продажбата на машини за изработка и пакетиране на тези стоки.

"Трите части на скритата икономика са тясно свързани с официалната икономика и предприемането на адекватни мерки за ограничаване на тяхното отрицателно влияние може да окаже позитивно въздействие върху дейността на легалните бизнес субекти. Повишаването на контрола, осъществяван от НАП и Агенция "Митници" в най-рисковите области, каквито са приходите от ДДС и акцизи, вече дава резултати - делът на скритата икономика намалява, особено по отношение на неотчетените акцизи и източването на ДДС. Въпреки това обаче затягането на контрола може да осигури само временно противодействие на скритата икономика, ако не бъде съпроводено с мерки за подобряване на неговата ефективност и доброволното спазване на нормативноустановените правила от страна на бизнеса и гражданите", пише в мотивите към законопроекта.

А според конкретните предложения на вносителите е необходимо създаването на нова алинея към настоящия чл. 234 от НК, която да гласи: "Който произвежда или държи с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без да притежава лиценз, удостоверение или регистрация, когато това се изисква с нормативен акт, се наказва с лишаване от свобода от една до десет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева, както и с лишаване от права по чл. 37, ал, l, т. 7".

Според вносителите предложението за изменение и допълнение на чл. 234 от НК си поставя за цел, както въвеждане на правна възможност за търсене на наказателна отговорност на лицата, произвеждащи и разпространяващи нелегално акцизни стоки, така и създаване на механизъм за превенция на това нелегално производство. "Престъпленията по чл. 234 от НК, обикновено се извършват скрито, което от своя страна налага по- активна оперативно-издирвателна и разследваща дейност. Специализацията и професионализацията на извършителите на стопански престъпления им помагат да се възползват от юридическите празноти и липсата на достатъчна оперативна информация в съответната контролираща администрация", пише още в мотивите към предложението.

Проектът предвижда още и увеличение на наказанието за разпространение на цигари и алкохол без бандерол от 8 на 10 години "лишаване от свобода", както и инкриминиране на незаконното държане на предмети и съоръжения, които са предназначени или могат да послужат за изграждане на съоръжения за производство на алкохол и тютюневи изделия.

"В съвкупност с предложението за допълване на необходимата административна регулация в Закона за акцизите и данъчните складове, инкриминирането ще повиши значително ефективността от контрола на приходните администрации, респективно ще окаже положителен ефект върху събираемостта на приходите от косвени данъци. С възможността за осъждане на виновните лица, спомогнали нелегалното производство на акцизни стоки, ще се постигне търсеното върховенство на закона и ще се повиши доверието на обществото към съответните държавни институции", пише още в мотивите на вносителите.

Още по темата

Конфликт на интереси е да си едновременно член на КАК и кандидат в конкурсна процедура

Предишна новина

Апелативна прокуратура – София впечатли европейски магистрати с натовареността на българските обвинители

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  .... | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #1 от "Марко | нерегистриран":
  Идеята не е лоша,но е порочна реализацията й...  По ударите на НК ще попаднат обикновените хора свили 10-15 бр.цигарки,заложили 200-300 литра винце и сварили домашна ракийчица. Хората ще се топят и ще бъде лудница...  Мислете малко с тези главища и за обществената реакция,която ще е измиране на ГРоб и патреотаре от властта за вечни времена и после гонения на водачите.

  Да се надяваме, че както е написано, "с цел разпространение", няма да си правят актив и показни акции ако дядо Иван си свари ракията за собствена консумация. Е не говорим за триста и повече литра раки.

 2. 2
  RRR | нерегистриран
  5
  0

  Явно не се усещат какво правят, дават основание някои люде да отърват обвиненията.Като разберат, ще е късно, но така е, нефелници и невиждали зала правят наказателна политика.

 3. 1
  Марко | нерегистриран
  8
  -1

  Идеята не е лоша,но е порочна реализацията й...  По ударите на НК ще попаднат обикновените хора свили 10-15 бр.цигарки,заложили 200-300 литра винце и сварили домашна ракийчица. Хората ще се топят и ще бъде лудница...  Мислете малко с тези главища и за обществената реакция,която ще е измиране на ГРоб и патреотаре от властта за вечни времена и после гонения на водачите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.