Кристално чист съм, връщам се в Специализираната прокуратура

Кристално чист съм, връщам се в Специализираната прокуратура
Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев, снимка:архив

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) подаде оставка в последния работен ден на Народно събрание преди лятната ваканция, съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева. Парламентът я прие със 130 гласа "за", 3 "против" и 3 "въздържал се.

Пред "Правен свят" Пламен Георгиев коментира, че решението за това той е взел много отдавна: "Проверката на НАП приключи, днес ми беше връчен актът с констатациите и аз веднага си входирах в Народното събрание оставката. Това беше решение, което бях взел отдавна, бях решил, че по никакъв начин не искам да създавам напрежение в Комисията, но за мен беше важно да ми се изчисти името и всичко ми е законно до последната стотинка. Това е символичен акт. За мен беше важно да си подам оставката като човек, който си е изчистил името, като човек, за когото се вижда, че една стотинка няма незаконна, но не мога да понеса това напрежение с една откровена глупост да се лепва петно на Комисията. Затова съм дал 6 години от моя живот. По никакъв начин не искам да съм причина да има напрежение в Комисията. За мен никога не е било самоцел да поемам какъвто и да е пост. За мен беше предизвикателство", коментира председателят на КПКОНПИ.

"Създадохме един работещ орган, аз изчистих името си. Аз лично не знам защо толкова дълго продължи тази проверка, но явно това са си процедурите. За мен беше един много тежък период, но аз си бях взел решението отдавна. След такова напрежение е излишно една хиперболизирана тераса, даже е смешно, да внася напрежение в работата на Комисията. Аз бях напълно откъснат от Комисията, по никакъв начин не съм стъпвал там, не съм се интересувал какво става, за да не мога да повлияя по никакъв начин. Мисля, че съм с високо вдигната глава, като човек, който е допринесъл и за положителните доклади на Европейската комисия, и за резултатите, които държавата постига. Не искам тази глупост да тежи на Комисията. За мен най-важна е идеята, аз вярвам в този орган, той работи успешно и това се оценява от всичките ни международни партньори. За мен решението беше ясно, но не исках някой да каже – ето, той си подава оставката, защото има нещо да крие. Исках да мине всичко по закон и когато се видя, че съм абсолютно, кристално чист, нямам нищо за което да ме пипнат, всяка една стотинка е доказана", допълни той.

На въпрос какво следва за него в професионален план оттук нататък, Георгиев отговори: "Аз съм си прокурор. Чисто професионално ще се върна в прокуратурата. Разбира се, ако държавата има нужда от мен, винаги съм готов да се отзова. В крайна сметка имам изключително голям опит и като зам.-министър, и като председател на Комисията. Това е въпрос на бъдеще. В крайна сметка аз съм прокурор, връщам се в Специализираната прокуратура. Един чист човек съм и няма какво повече да коментирам. Правил съм всичко за доброто на държавата и това е било моето верую. В крайна сметка за мен е важно доброто на Комисията и нормалната й работа".

Пламен Георгив излезе отпуск през април т.г, след като стана ясно, че жилището, в което живее разполага с незаконно надстроена тераса, а името му беше замесено в обществения скандал с имотите на властта. Той се отегли временно от поста с цел пълно съдействие на проверяващите органи.

От думите на Пламен Георгиев стана ясно още нещо - че проверката на НАП би трябвало да е приключила и за съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - Елисавета Панова, за която стана ясно, че е собственик на жилище в луксозния квартал "Изгрев", в което живее с мъжа си, закупено от кумовете им на цена в пъти под пазарната. Този факт предизвика проверка от страна на приходната агенция срещу семейство Панови, която стартира паралелно с тази срещу председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и чийто резултати би трябвало в най-близко бъдеще да станат публично достояние.

Изявление на Пламен Георгиев до медиите: Атаките към мен едва ли ще спрат

 

Около час след като Народното събрание гласува оставката му, Пламен Георгиев излезе и с официално изявление до медиите. В него той описва хронологията на събитията довели до решението му да подаде оставка и изразява съмнение, че атаките срещу него ще секнат.

 

Ето и пълния текст на изявлението на бившия председател на КПКОНПИ:

Уважаеми представители на медиите,

 

Това е може би най-трудното изявление, което някога съм правил. Не защото не съм спазвал закона и моралните принципи, а напротив – защото при всичките си действия съм се водил именно от тях. Винаги.

 

На 4 април 2019 г. прокуратурата възложи на НАП извършването на пълна финансова и документна проверка на придобитото от мен и моето семейство имущество за последните 6 години. Данните от тези проверки вече са ясни и те категорично доказват, че закононарушения от моя страна няма. Детайлно бе изследван всеки лев, получен и разходван от мен и семейството ми за тези 6 години, както и пълната документация по купуването, ипотекирането и декларирането пред държавата на семейното ми жилище. Резултатите от тези проверки са поредното доказателство за това, че думи като „чест“, „морал“ и „законосъобразност“ не са просто клишета, а основата, на която се гради моят житейски и професионален път.

 

Радвам се, че всички въпроси на медиите получиха своя отговор и към днешна дата няма неизяснени детайли, които да оставят съмнение за нещо нередно. Винаги съм изповядвал вярването, че медиите са ключовият посредник между нас, представителите на държавните институции и гражданите, и затова смятам, че най-лошият въпрос е незададеният.

 

Както призвание на медиите е да питат, така и задължение на публичните лица е да отговарят честно и почтено. В резултат от приключените проверки, вече е категорично доказано, че:

 

- Не съм купувал евтино, а на пазарни цени и парите ми имат доказан произход.

- Не съм купувал от свързани лица и не съм използвал служебното си положение, за да получа по-ниска цена.

- Не съм променял данъчни оценки.

- Терасата-покрив не е моя собственост, а обща част, неподлежаща на деклариране и не може да бъде предмет на прехвърлителни сделки и придобивна давност, съгласно тълкувателно решение № 34 от 15.VIII.1983 г. по гр. д. № 11/83 г., ОСГК, а фактът, че излаз към нея има само от купения от мен през 2017 г. имот, се дължи на архитектурен проект, одобрен през 2007 г. от главния архитект на община Слатина.

- Всички проверки на районната администрация, включително и по сигнали от 2012 г. ясно показват, че дори да има незаконни обекти върху терасата-покрив, строителството им е осъществено преди 2017 г. - т.е. преди аз да придобия имота.

- Не съм ипотекирал обща част – този факт бе потвърден и от официално съобщение на банката, на базата на договорната ипотека.

- Проверка във връзка с имотното ми състояние никога не е извършвана от КПКОНПИ, а от НАП, по разпореждане на Прокуратурата на Република България.

 

Въпреки че не за първи път оповестявам тези факти, те бяха неглижирани. Надявам се този път да бъдат чути.

 

Гражданите имат право да знаят не просто как се разходват публичните средства, а и какво реално върши всяка една държавна институция, както и какъв човек я ръководи. Точно затова адмирирам искрено всеки зададен журналистически въпрос, чрез който обществото може да получи пълна информация за имущественото състояние както на представителите на властта, така и на хора като мен, заемащи ръководни постове в ключови за опазване интересите на държавата звена.

 

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е точно такава институция – създадена и ръководена досега с единствената цел да се противодейства на организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. За краткото време, в което КПКОНПИ съществува, тя доказа не само у нас, но и в международен план, че една комисия може да проведе много и тежки битки в полза на държавата и гражданите й.

 

Логично - добрата работа на КПКОНПИ доведе до негативна реакция от страна на засегнатите от нашите действия проверявани лица. Все хора с пари и власт, натрупани на гърба на държавата и гражданите й, които без колебание разпространяват клевети и лъжи в опит да избягат от възмездието за престъпленията си.

 

За мен и ръководената от мен институция обаче винаги е било важно не мнението на хора, престъпили закона, а възтържествуването на правдата. И резултатите от работата ни не останаха незабелязани от евроатлантическите ни партньори, които дават висока оценка за действията на КПКОНПИ досега. Благодарение на усилията на комисията, както и на взаимодействието ни със законодателната, изпълнителната и съдебната власт в страната успешно бяха затворени и главите „Нормативна уредба“ и „Борба с организираната престъпност“ от европейския Механизъм за сътрудничество и оценка.

 

Това са все доказателства, че за едната година от съществуването си КПКОНПИ успя да се утвърди като работещ модел за битка с корупцията и престъпността - институция, давана от партньорите ни като положителен пример в останалите страни-членки на Европейския съюз, но търпяща у нас небивали по размерите си удари и атаки. Това са атаки, превърнали се и провеждани като персонални кампании срещу мен, които едва ли ще спрат. Въпреки ясните доказателства, че не съм погазвал закона.

 

Като председател на Комисията не мога да си позволя една „тераса“, хиперболизирана до чутовни размери чрез тенденциозна кампания, дирижирана от засегнати от работата ми лица, да бъде превърната в етикет за КПКОНПИ. Не мога да позволя и моето семейство да бъде подложено на подобни атаки, зад които не стоят факти и доказателства за закононарушения, а нечии финансови и политически интереси.

 

Именно затова взех решение да подам оставката си и да се оттегля. Правя го най-вече с надеждата, че това ще даде на Комисията нужното спокойствие да продължи и занапред битката си за върховенство на закона и възтържествуване на правдата, от която има нужда цялото общество.

 

Надявам се и че досегашните атаки няма да бъдат прехвърлени върху следващото ръководство на Комисията. Вярвам, че Народното събрание ще приеме моята оставка, за да може максимално бързо Комисията да се върне към обичайния си ритъм на работа, в интерес на гражданите и държавата.

 

С уважение: Пламен Георгиев.

Още по темата

Как да се възползваме от данъчни облекчения за направено дарение?

Предишна новина

ВАС обяви за нищожна формулата за дялово разпределение на топлинната енергия

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 48
  ******************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 47
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 46
  RRR | нерегистриран
  12
  0

  Няма за повечето, за някои няма няма.

 4. 44
  Търся | нерегистриран
  26
  -1

  Търся в ЗСВ на какво основание ще се възстанови, но Не виждам !

 5. 43
  Мъдураторе, това е от сайта на ВСС-то. Не трий! | нерегистриран
  8
  -2

  ДО

  ЧЛЕНОВЕТЕ НА

  ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ

  НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ  УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

  На основание чл. 33, ал. 1 от Закона за съдебната власт свиквам заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на

  5 август 2019 г. от 11.00 часа в заседателната зала в сградата на Висшия съдебен съвет, ул. „Eкзарх Йосиф” № 12, при следния  Д Н Е В Е Н Р Е Д:  1. Молба от Пламен Георгиев Димитров за възстановяване на длъжност „прокурор” в Специализираната прокуратура.  ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩ

  ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВСС:

  ЕВГЕНИ ДИКОВ  Публикуван на:

  31 юли 2019 г.

 6. 39
  Пацо | нерегистриран
  34
  -1

  Пацо, ти никога не си бил спецпрокуратурата, за да се връщаш там. Само са те прехвърляли тук там по заръка на бащицата. Че и Закона промениха заради теб, но май не оправда доверието.

 7. 38
  ********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 37
  Браво | нерегистриран
  33
  -1

  Някой ще каже ли как се върна от държавен служител прокурор без конкурс?!

 9. 36
  Тоз | нерегистриран
  25
  0

  за мястото на гешев ли го гласят?

 10. 33
  Защо | нерегистриран
  13
  0

  Странно още не са ми изтрили коментара

 11. 32
  | нерегистриран
  24
  0

  Ко прайте тука бе? Преврат а? Тука има елементи на преврат! Каза ви го Ципов! Ще сваляте сваленото с пръскачките за троскот а?

 12. 30
  Защо | нерегистриран
  17
  -1

  Защо се трие тук толкова много за едни особи за други не се трие.

  Има избирателност в триенето

 13. 28
  | нерегистриран
  22
  -1

  Сам си го вкара с увъртанията за някаква си тераса...!

 14. 27
  Жени Пръскачката | нерегистриран
  36
  -3

  Следете ми мисълта!  Каза ли Бойко, че тия пичове от “ТАД Груп” са вълшебници? Каза. Казаха ли от прокуратурата, че “ТАД Груп” са хакнали поливната система около парламента? Казаха.  Стана ли ясно, че площите около Народното събрание ги поливат на ръка с водоноска и няма автоматизирана поливна система, свързана с интернет? Стана ясно.  Кой може да хакне нещо, което не е свързано с интернет? Вълшебниците, разбира се.  Кое не е ясно?

 15. 26
  | нерегистриран
  25
  -2

  А тоя по кой точно ред се връща магистрат?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.