Кристиан Николов бойкотирал разследването за смъртта на Милен Цветков

Кристиан Николов бойкотирал разследването за смъртта на Милен Цветков
Кристиан Николов, снимка:Фейсбук

Обвиняемият за смъртта на журналиста Милен Цветков – Кристиан Николов – бойкотирал разследването срещу него, като отказвал на експертите, назначени да го изследват, срещи, оправдавайки се с физическо неразположение. Това стана ясно по време на заседанието по негова молба за изменение на мярката за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека, по време на което съдия Николай Младенов от Софийския градски съд (СГС) го остави в ареста.

Показателно за пълната незаинтересованост на младежа, който след употребата на четири вида тежка дрога премаза с джипа си колата на Цветков, бе поведението му още в самото начало на мярката, когато Николов се включи за секунди чрез Skype, за да заяви, че не желае да участва в заседанието дори онлайн.

А веднага след това стана ясно и, че три вещи лица, които са опитали да проведат изследване на Николов през последните седмици, са излезли от следствения арест, където той се намира, без резултати, тъй като обвиняемият отказал да разговаря с тях. „Декларациите на обвиняемия и неговия защитник, че изразява желание да съдейства на разследването, са голословни. Веднага след тези декларации, се оказва, че обвиняемият Николов е неразположен да участва в съответните процесуално-следствени действия или отказва да го направи по други различни причини“, посочи пред съда наблюдаващият делото прокурор. От думите на обвинителя, стана ясно още, че при последния опит на вещи лица да извършат на Николов комплексно психологично и психиатрично изследване, той внезапно се оказал с непредвидено стомашно разстройство.

Въпреки опитите на защитата на Николов да го извади от килията, преповтаряйки тезата, че доказателствата по делото не са достатъчно, за да се сметне, че именно той е причинил катастрофата, при която загина Цветков, съдът не намери причина да уважи искането му.

„Няма пречка в хода на досъдебното производство прокуратурата да доуточни правната квалификация на част от обвинението. Към момента и при така представените доказателства, настоящият съдебен състав счита, че обоснованото предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, в който е обвинен, е налице и не е разколебано. Евентуален умисъл е налице, когато деецът предприема общественоопасни действия и е наясно с техните последици. При така описаната теоретична постановка, съдът не счита, че обвиняемият е направил нещо, за да избегне общественоопасните последици или поне това не се извежда от наличните доказателства“, посочи съдия Младенов.

Съдът отбеляза още, че само по себе си шофирането, след употреба на наркотици е наказуемо и че дори да не се беше стигнало до смъртта на Милен Цветков, то Николов щеше да бъде подведен под наказателна отговорност за поведението и действията си. „Водачът принципно е длъжен да контролира превозното средство и да наблюдава постоянно пътната обстановка. По делото има заключение от експертиза, която сочи, че превозното средство се е движело в права линия и без загуба на устойчивост. В тази посока са и показанията на свидетели по съдия. Всичко това довежда настоящия състав до извода, че не е имало нещо, което да е попречило на обвиняемия да възприеме спрелия автомобил на пострадалия на червен светофар на кръстовището, както и пресичащите пред него пешеходци, пресичащи на зелен сигнал“, допълни съдът. Съдия Младенов заяви още, че при така повдигнатото обвинение, наказателната отговорност е достатъчно висока, както и, че няма данни в случая обвиняемият да има заболявания несъвместими с пребиваването в ареста.

Данните и за предходна употреба на четирите вида наркотични вещества, открити в кръвта на Николов, след катастрофата с Цветков, според съда, обуславя опасност той да извърши ново престъпление. „Това сочи на една висока обществена опасност на обвиняемия“, каза съдия Младенов. Това, че обвиняемият учи в чужбина, а забрана за напускане на страната не е налична, според съда означава, че е налице и третата предпоставка за оставянето му в ареста – опасността от укриване.

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

ВАС окончателно потвърди отмяната на част текстовете от методиката за ТЕЛК-овете

Предишна новина

Нов законопроект на правителството се зае с грижата за правата на бежанците

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.