Кристиан Николов изказа съболезнования на близките на Милен Цветков в съдебната зала

Кристиан Николов изказа съболезнования на близките на Милен Цветков в съдебната зала
Кристиан Николов в СГС, снимка:БГНЕС

"Изказвам съболезнования на близките на Милен Цветков. Досега не съм имал възможност да се срещна с тях. Съжалявам за случилото се". С тези думи се обърна към близките на журналиста Милен Цветков обвиняемият за смъртта му Кристиан Николов по време на първото заседание по делото в Софийския градски съд (СГС). Роднините на Милен Цветков, които бяха конституирани като частни обвинители, бяха в залата заедно с техните адвокати - Менко Менков и Надежда Ковачева.

По време на разпоредителното заседание адвокатът на Кристиан Николов - Любомир Таков поиска отвод на прокурор Иван Кучиев заради медийни публикации за близки негови отношения с адвокат Менков. Според защитника, материалите били достатъчно доказателство, че прокурор Кучиев е предубеден, както и, че делото не е било разпределено на случаен принцип. Съдебният състав с председател Веселина Ставрева обаче не възприе легитимността на подобна теза и отказа на Таков да отведе прокурора.

Съдът за сметка на това отведе майката на Кристиан Десислава от качеството й на негов защитник по искане на адвокатите Менков и Ковачева. Защитниците на Николов вече станаха  двама - Любомир Таков и Константин Симеонов. Последният бе адвокат и на майката на Николов в периода, в който и срещу нея имаше повдигнато обвинение за това, че е предоставила на сина си автомобила, с който той блъсна и уби Цветков. По-късно обаче това обвинение срещу нея падна. Това, че и майката на Николов е била обвиняема във връзка с инцидента, бе и една от причините съдът да я отведе като защитник на сина й.

Пред СГС адвокатите на Николов изразиха несъгласие с тежестта на повдигнатото обвинение срещу клиента им, а именно - че е убил умишлено Милен Цветков. Те обаче не възразиха делото да стартира по същество. Защитниците междувременно поискаха от СГС да промени мярката за неотклонение на Николов в по-лека, въпреки окончателното произнасяне на Софийския апелативен съд (САС) от едва предходния ден, че това в момента не се налага. Кристиан Николов е задържан под стража от деня на инцидента и ще остане в ареста, определи в крайна сметка СГС.

В края на разпоредителното заседание съставът все пак не констатира пороци в разследването и процесуални нарушения в обвинителния акт и го пусна да тръгне по същество. Процесът продължава с разпит на свидетели и вещи лица, изготвили техническите експертизи от инцидента.

На 18 декември Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителен акт срещу Кристиан Николов. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по транспорта – умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението. Деянието е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, б. „в“, пр. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

Случаят е особено тежък – деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), със скорост, значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци.

Делото продължава на 23 февруари 10 ч.

Още по темата

Ще удължат епидемичната обстановка у нас с 3 месеца

Предишна новина

Червените искат и съдът да гледа вота на видео, ДБ лансира своята платформа

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  112 | нерегистриран
  4
  -1

  Не симпатизирам на лекенцето, но не става дума за наглост - МНО е един от въпросите по чло. 248, ал. 1 НПК, по които съдът е длъжен да се рпоизнесе, дори и без искане, а произнасянето му подлежи на обжалване.

 2. 1
  АДВОКАТ | нерегистриран
  2
  0

  ТО БИВА ДА СИ НАГЪЛ НО ТОВА МИНАВА ВСИЧКИ ГРАНИЦИ !!! ЗНАЧИ ВЧЕРА ВТОРА ИНСТАНЦИЯ ОСТАВИ ПОДСЪДИМИЯ В АРЕСТА И ДНЕС ИСКАМЕ ОТНОВО ПРОМЯНА НА МЯРКАТА ОТ СЪДА ?!?! АЛО СПЕЦИАЛИСТИТЕ ,КОГАТО СЪДЪТ ДАДЕ НА ТОЗИ НАРКОМАН НАЙ -МАЛКО 20 ГОДИНИ КОЙ ЩЕ ТЪРПИ ПРИСЪДАТА ???? ВИЕ НАИСТИНА ЛИ МИСЛИТЕ ,ЧЕ ТОЗИ ЩЕ СЕ РАЗХОЖДА ДО СЛЕДВАЩИТЕ 20 ГОДИНИ ПО УЛИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ - НАИВНИЦИ ???

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.