Критериите към следващия главен прокурор ще бъдат много по-високи

Критериите към следващия главен прокурор ще бъдат много по-високи
Антон Станков, бивш министър на правосъдието 

"Тази процедура ще бъде различна, защото в контекста на нашето съюзничество в ЕС и в НАТО, изборът на главен прокурор ще бъде много сериозно наблюдаван. Тази битка ще бъде различна и от ракурса на създаването на новата Европейска прокуратура. Не мисля, че ще бъде "мръсна", но критериите към следващия главен прокурор ще бъдат много по-високи". Това заяви пред "Нова ТВ" бившият министър на правосъдието Антон Станков относно предстоящия избор на "обвинител №1".

По думите му президентът Румен Радев е дал сериозна заявка за прозрачност на избора, а главният прокурор Сотир Цацаров е поискал процедурата да започне навреме. "Мисля, че имаме всички предпоставки за прозрачна и ясна процедура", каза още Станков.

"Изборът на нов главен прокурор ще бъде в обвързана компетентност между Висшия съдебен съвет, който пряко осъществява избора, но и Европейската комисия, възможностите за контакти с новия европейски прокурор и съответно да не подценяваме ролята на натрупаната информация в посолството на САЩ", коментира бившият министър на правосъдието.

Относно възможността единствено Прокурорската колегия и министърът на правосъдието да могат да номинират кандидати за главен прокурор, той коментира: "Избирателното тяло е Висшият съдебен съвет. Нормално е Прокурорската колегия да може да номинира. Така е по Конституция". "Проблем за мен е, че много често на забележките към съдебната система отговаряме със законодателни промени. Има девалвация на законодателството. Законите се променят през 2-3 месеца. Този път мисля, че не можем да се измъкнем с промени в законите. Персоната, която ще бъде следващият главен прокурор, не може да бъде светец. Той ще е човек със своята биография и възможности", коментира Станков.

"За мен следващият главен прокурор трябва да има реформаторски нагласи. Той би могъл да инициира дискусия, която да изчерпи на теоретично ниво къде е мястото на прокуратурата – дали е в изпълнителната или в съдебната власт. Тези неща трябва да се изговорят и да се приключат", категоричен беше Станков.

"Направи ми впечатление становището на Асоциацията на прокурорите, че искат новият избран да е професионалист от системата на прокуратурата. Досега няма такъв случай. Според мен, ако такъв човек бъде излъчен от средите на прокуратурата, той по-скоро ще е пазител на статуквото, а не реформатор. Следващият главен прокурор трябва да е реформатор", смята бившият министър на правосъдието.

 

Шестима служители на ДФЗ в ареста заради Миню Стайков

Предишна новина

Предишният ръководител на Апелативен съд-Пловдив поиска втори мандат

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.