Криза за съдебни заседатели е обхванала цялата страна, наказателните дела може да блокират

Криза за съдебни заседатели е обхванала цялата страна, наказателните дела може да блокират

Криза за съдебни заседатели е обхванала цялата страна. За това алармира съдебният кадровик Боряна Димитрова, която е получила редица писма от председатели на съдилища у нас заради дефицита на кандидати да упражняват тази дейност. Проблемът, за който съобщава Димитрова, е включен като точка в дневния ред на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) за заседанието, насрочено във вторник.

Според съдебния кадровик, мандатите на съдебните заседатели в по-голямата част от съдилищата в България изтичат в края на годината, но сериозен проблем се създава заради липсата на подадени документи от кандидати за съдебни заседатели в редица Общински съвети или пък желаещите да участват в правораздаването са "неприемливо малко".

В тази връзка Димитрова предлага Съдийската колегия да предприеме мерки за разкриване и преодоляване на причините за проблема, като според нея, те могат да се крият както във високите изисквания към съдебните заседатели, регламентирани с последните поправки в Закона за съдебната власт (ЗСВ), така и в изключително ниското възнаграждение, което получават.

Според актуалния ЗСВ, част от изискванията за съдебните заседатели са – да не са по-млади от 21 години и по-възрастни от 68 години, нямат право на втори 4-годишен мандат, на участие в политическия живот, както и да работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който са избрани.

В чл. 73 от ЗСВ пък е регламентирано възнаграждението им, което на ден се равнява на една двадесет и втора от 60 на сто от основната заплата съответно за районен съдия, за окръжен съдия и за съдия от военен съд, но не по-малко от 20 лв. на ден.

В случая, Боряна Димитрова е категорична, че решението на проблема с липсата на съдебни заседатели се нуждае от намесата на Съдийската колегия, тъй като "касае пряко правораздавателната дейност" и има опасност от блокиране на разглеждането на наказателни дела. В тази посока тя предлага кадровиците да изпратят сигнал до Министерството на правосъдието или Правната комисия на Народното събрание относно действието на раздел II, глава IV, чл. 66-75а от ЗСВ, който регламентира изискванията относно съдебните заседатели и тяхното възнаграждение, за извършване на оценка на въздействието и, ако е необходимо, да се предприеме законодателна промяна. Като алтернатива Димтирова предлага да се измени Наредба № 7/28.09.2017 на ВСС в частта относно възнагражденията на съдебните заседатели или Колегията да апелира от името на съдебната власт "за законово участие на обществото в правораздавателния процес".

Още по темата

Арестуван пътен инспектор с 12 апартамента

Предишна новина

Забраняват длъжници да пренасят пари през границата

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 9
  666 | нерегистриран
  5
  -1

  Потърси помощ от проф.Л.Груев.

 2. 8
  Популизъм .... | нерегистриран
  15
  -1

  Не само у нас , а навсякъде съдебните заседатели са наивен популизъм . По-скоро пречат , отколкото да помагат . Колко време и нерви се хабят от съдиите да им обясняват елементарни неща като това , че не може за всяко ПТП да има присъди по 20-30 години затвор ….

 3. 7
  Davos | нерегистриран
  11
  -1
  До коментар #6 от "брей | нерегистриран":
  Редица съдилища? - дай поне няколко от тях, че да ти повярваме. То няма наказателни дела по общия ред, 90% са споразумения. Къде е този недостиг на съдебни заседатели, да им пратим от нашите.  То това ще е и следващия проблем, все пак сключването на споразумение е резултат само и единствено от работата на разследващия полицай.

  При последните конкурси в МВР за тази длъжност желаещи НЯМА!

  В обявения преди месец конкурс в ОДМВР Бургас за 14 вакантни длъжностим са се явили ...двама желаещи!

  Един разследващ полицай взима колокто и призовкара в управлението, а отговорността и работата е несъпоставима. Както и несъпоставими са възнагражденията на разследващите полицаи с тези на следователи и прокурори.

  Но държавата, както винаги, нехае...

 4. 6
  брей | нерегистриран
  6
  -2

  Редица съдилища? - дай поне няколко от тях, че да ти повярваме. То няма наказателни дела по общия ред, 90% са споразумения. Къде е този недостиг на съдебни заседатели, да им пратим от нашите.

 5. 4
  | нерегистриран
  13
  -7

  Вместо да вдигнат размера на ранговете на ДСИ и СВ, които работят, тръгнали да увеличават възнагражденията на тези безделници.

 6. 3
  ... | нерегистриран
  23
  -6

  Някой някога да е виждал съдебен заседател да напише особено мнение? Присъдата се решава от съда, а съдебните заседатели присъстват само формално.

 7. 2
  112 | нерегистриран
  23
  -2

  Ненужен, паразитен институт. Все едно да се бориш за решаването на проблемите на пъпката на врата си...

 8. 1
  ******************-*********************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.