КС обяви, че виртуалното участие на депутати в заседания не противоречи на основния закон

КС обяви, че виртуалното участие на депутати в заседания не противоречи на основния закон
снимка:БГНЕС

Конституционният съд (КС) единодушно реши, че правилата за виртуално участие в пленарните заседания на депутати, поставени под задължителна изолация или карантина, не противоречат на основния закон.

Искането за обявяване на противоконституционност бе отправено от 54 депутати от БСП, а възможността за виртуално гласуване беше въведена през октомври м.г. заради проблеми с кворума.

След бойкот на заседанията на БСП и ДПС и отсъстващи заради Covid депутати от мнозинството от ГЕРБ допуснаха отдалечено участие в пленарните заседания. Така важни решения бяха приети с гласовете на депутати от вкъщи и даже от болничната стая.

Според БСП обаче подобно онлайн гласуване противоречи на Основния закон, защото той предвижда, че „Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители“, тоест изисква се реално присъствие в залата.

Според левицата, дистанционното участие на депутатите не е равностойно на личното им физическо присъствие, тъй като те няма как да участват онлайн в закрити заседания и в тайни гласувания.

Предстои да бъде публикуван и пълният текст на мотивите на конституционните съдии.

Още по темата

Иван Гешев: Задържани са фалшиви долари и евро за милиони в столицата, печатали ги в университет

Предишна новина

IN MEMORIAM: Почина бившият член на ВСС и дългогодишен съдия Петър Стоянов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.