КС обяви за противоконституционен достъпа на властите до телефоните на хората заради COVID-19

КС обяви за противоконституционен достъпа на властите до телефоните на хората заради COVID-19
снимка:БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоконституционни новите текстове в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които дават възможност на органите на МВР да имат достъп до данните от мобилните устройства на гражданите, поставени под карантина.

Подател на искането бяха 63 народни представители от БСП, според които пороците на тези текстове са много, но големият риск е, че ще отварят широко вратата за злоупотреби и възможност за масово проследяване на голям брой хора.

Според поправките в закона, грaждaнитe, пocтaвeни пoд кaрaнтинa зaрaди кoрoнaвируc инфeкциятa, трябваше да бъдaт cлeдeни чрeз мoбилнитe им тeлeфoни, дoкaтo oтпaднe зaдължитeлнaтa изoлaция.

Мoбилнитe oпeрaтoри и дocтaвчицитe нa интeрнeт пък бяха зaдължeни дa прeдocтaвят нa МВР инфoрмaция зa мecтoпoлoжeниeтo нa пocтaвeнитe пoд дoмaшнa кaрaнтинa или хocпитaлизирaни зaрaди СОVID-19., чрeз идeнтификaтoритe им нa пoлзвaнитe клeтки oт уcтрoйcтвaтa нa тeхнитe клиeнти или т. нaр. трaфични дaнни.

"Чрез предвидения с атакуваната уредба (свързана с чл. 61 и чл.215  ЗЗ),  пряк и незабавен достъп до трафичните данни по чл. 251б, ал. 1, т. 6 ЗЕС, чиито оператори са длъжни да съхраняват в продължение на шест месеца, дори да не се разкрива съдържанието на комуникацията, е възможно да бъде събрана чувствителна информация за начина на живот, навиците, придвижването, интересите, политическите и други предпочитания на субекта на данни. Посредством филтриране и анализ на тези данни могат да бъдат изградени сравнително точни профили за консуматорските, културните и политическите предпочитания на отделния индивид или групи хора. Тъй като въведеният с оспорения нормен комплекс в ЗЕС режим на запазване и  достъп до трафични данни по чл. 251б, ал. 1, т. 6  по своя характер и същност представлява намеса в личното пространство на гражданите, то гарантираната в чл. 32, ал. 1 от Конституцията неприкосновеност на личния живот служи като критерий за оценка на конституционосъобразността на атакуваните разпоредби", смята КС.

"Налице е непропорционален характер на предвидения от законодателя  и относим към конкретната хипотеза, уредена от  чл. 251б, ал. 2, изречение 3 ЗЕС, общ шестмесечен срок, приложим за всички случаи, налагащи запазване на трафични данни, независимо от вида на данните, специфичния кръг засегнати лица и независимо от особеностите на целите, за които тези данни се съхраняват. Дефинираната специална цел - принудителното изпълнение на задължителната изолация и болнично лечение на лица по чл. 61 ЗЗ, които са отказали или не изпълняват задължителната изолация и лечение, налага строго отграничаване както на лицата, спрямо които е приложима, така и определяне  на необходим и подходящ срок, съобразен с особеностите на предвидените в чл. 61 ЗЗ случаи", пише още съдът.

Решението е прието с 10 гласа. Съдиите Павлина Панова и Анастас Анастасов останаха на особено мнение.

Още по темата

COVID-19 отложи делото срещу Йоан Матев

Предишна новина

Георги Марков: Да запишем в Конституцията! Таткото е мъж, а мама - жена.

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Борис Петков | нерегистриран
  4
  0

  Гербаджии, България не е ”Дейба майка им глупава”! Направете нужното...

  Протестиращи полицаи опънаха палатка пред Министерски съвет. Асоциацията на лекарски асистенти, сестри и фелдшери поиска оставката на Борисов заради хаоса с епидемиологичните мерки. 132 дни протестиращи скандират премиерът да се омита и да вземе със себе си Иван Гешев, правителството и парламента. В свищовската болница икономист, кинезитерапевт и медсестра се грижат за covid болните.
  Ситуацията в шуменската болница е трагична. Същото е в Разград и други градове. Недостигат лекарства. Имаме остра нужда от над 30 хиляди медсестри. Независими финансови експерти и икономисти определиха проекто-бюджет 2021 като позорен.
  Членове и симпатизанти на ГЕРБ, всички вие прекрасно знаете, че снимките с милионите и златните кюлчета в чекмеджето на Борисов, както и записите с негови псувни, обиди и цинизми са напълно автентични. Последното изпълнение: „Дейба майка им глупава. Давай да бегаме оттука!“ – също е истинско – наясно сте.
  Много от вас са почтени хора, които са вярвали преди време, че подкрепят нормална партия. За 11 години управление на Борисов не помръднахме от дъното на ЕС поне по 1-2 пункта от черните статистики. Продължаваме да сме най-бедни, боледуващи и умиращи. Борисов се хвали с магистрали, но да се строят пътища е задължение на всяко правителство. В други страни се прави същото от десетилетия и дори столетия и се прави качествено и в срок. Сигурно и там се краде от средствата, но има някаква граница, има нормална прокуратура, разследвания и съд. И там има корупция, но тя не е обхванала цялата държава. И там има неморални управници, но не и тотална деградирали. И мафия има навсякъде, но тук мафията е в държавното управление. Области и градове в страната са са феодални владения. Рекетът и изнудването са модел на управление. Прокуратурата е Министерство на наказанията, а не крепост на закона. Преследват се и се мачкат неудобните.
  Всичко това го виждаме, виждате го и вие, хората от ГЕРБ. Знаете по какъв начин активисти и партийни величия забогатяват, прокарват лобистки закони, участват в задкулисни договорки и схеми. Знаете също, че Борисов и Пеевски са тандем, който работи на пълни обороти в интерес на олигархо-мафиотски кръг.
  Напоследък изявите на лидера на партията ви и министър-председател на страната са откровено смущаващи. Те будят тревожни въпроси, най-важният от които е: Защо цял един народ е заложник на самозабравил се и вероятно болен управник? Наистина ли вярвате във всекидневните хвалби на този човек, че процъфтяваме? Не виждате ли какво се случва около вас, с ваши близки и познати? От добро ли над два милиона българи са в чужбина? Да не би да мразят родината си? Наистина ли мислите, че само Борисов и кръгът му са патриоти?

  Мълчанието не ви прави невинни, а съучастници.
  Българите никога не сме се славили с бунтарски дух и съдбата на поборниците ни през вековете доказва това. Но човек поне веднъж в живота трябва да направи правилния избор, а не удобния. Ако толкова държите на Борисов, помогнете му като го убедите да си тръгне. Няма ли сред всички вас поне един, който да кресне „Стига!“?! Да заяви на вожда, че е прекрачил всички граници и трябва да се маха. Това така или иначе ще се случи, но можете да прекратите агонията. Заложена е съдбата на милиони хора. Кажете му истината за измислената от него България и тази, в която живеем. Представа нямате колко не му пука за вас. Направете го, за да можете да гледате децата си в очите, а и за да успокоите поне малко съвестта си.

 2. 1
  Редно е вносителите да бъдат наказани | нерегистриран
  2
  -3

  Аз бих внесъл иск за 100 милиона лева за неправомерно упражняване на власт от страна на правителството и за пагубна държавна дейност, отнемаща вниманието на обществото от страданията, които то с умишленото си бездействие му създава. Разноски по делото - не по-малко от 20 милиона лева, включително разноски за подкуп на управляващите, прокуратурата и другите форми на власт, ако изобщо ги има.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.