КС отказа да гледа делото срещу държавния хазарт

КС отказа да гледа делото срещу държавния хазарт
снимка:БГНЕС

Единодушно Конституционният съд е отклонил като недопустимо искането на Висшия адвокатски съвет за отмяна на разпоредби от Закона за хазарта, с които хазартът стана държавен. 

През май адвокатурата оспори в КС разпоредбите, с които беше въведена забрана друг освен Българският спортен тотализатор да организира лотарийни игри. Промените в закона дойдоха след разкритията и статртиралото разследване, че Васил Божков е укрил около 700 млн. лв. данъци от хазартния си бизнес. Хазартният бос е обвинен в 11 престъпления, а наказателни постановления са получили компаниите "Национална лотария", 7777, "Еврофутбол" и "Евробет".

През пролетта адвокатурата атакува три текста - чл. 4, ал. 3 от Закона за хазарта и параграфите 9 и 10 от Преходните и Заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за хазарта. Според ВАдвС хазартната дейност не е част от изрично изброените в Конституцията сфери на обществените отношения, в които може да бъде установяван държавен монопол и че според основния закон свободната стопанска дейност може да се ограничава само, за да се защити друга конституционна ценност.

Сега обаче единодушно конституционните съдии решиха,че делото е недопустимо заради ограничената компетентност, с която разполага адвокатският съвет да сезира КС. Той може да го прави само когато се касае за закон, който засяга гражданските права, а в случая констиуционните съдии смятат, че става дума за интереси на юридически лица. С решението си съдиите на практика пресякоха опитите за спасяване на една дългогодишна порочна практика, от която са се възползвали единствено крупни бизнесмени като Васил Божков.

Пуснаха жената на Божков на свобода срещу 750 000 лева

Предишна новина

Цветомир Цветанов е новият стар председател на Районен съд-Етрополе

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    +- | нерегистриран
    3
    -5

    Правен свят, това последното изречение що го написахте и оцапахте статията?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.