Проф. Пламен Киров:

КС се оказа единствената държавна институция, която не се поддаде на външен натиск*

КС се оказа единствената държавна институция, която не се поддаде на външен натиск*
проф. Пламен Киров

Проф. Киров, решението на Конституционния съд (КС), което постановява, че Истанбулската конвенция не съответства на духа и нормите на българската Конституция, предизвика взаимноизключващи се коментари. Какъв е вашият прочит на това решение? Бяхте ли изненадан от него?

Не съм изненадан от решението по конституционно дело №3 от 2018 г. Още в началото на дебата, през януари, аз пледирах да се попита съда и в крайна сметка той да изкаже мнение дали Истанбулската конвенция противоречи на българската Конституция. Тогава още казах, че ако Конституционният съд обяви Конвенцията за противоречаща на Конституцията, то тогава тя не може да бъде ратифицирана. Още повече, че Конвенцията не допуска резерви по текстове, които КС прие, че има напрежение между текста на Конвенцията и текста на Конституцията. 

Може със задоволство да коментирам, че КС се оказа единствената държавна институция в последните 28 години, която не се поддаде на външния натиск, при това подчертавам – безсмисления външен натиск от страна на Европа, ние да приемем нещо, което противоречи на здравия разум и на българските конституционни традиции и конституционна идентичност.

Искам да подчертая, че всичките ни четири конституции – от Търновската до днешната, стоят на разбирането, че полът е биологична категория и че е предопределен по силата на възприемането на християнските ценности, а по-късно и чрез изследвания. Добре известно е, че полът се определя още в деня на зачатието на човек.

Защо двамата министри – на правосъдието, и на външните работи, се подхлъзнаха, твърдейки че ИК не противоречи на Конституцията, още повече, че и двете са правистки – и Захариева, и Цачева?

За мен е необяснимо. Държа да подчертая, че парламентарната група на ГЕРБ излезе много елегантно от затрудненото положение. Те сезираха КС и оставиха той да прецени, докато опозицията в лицето на БСП, въпреки че изрази категорично становище против ИК, не стигнаха до решение те да сезират КС. Те се опънаха на стремежа на ръководството на ПЕС да осъществи натиск по отношение на партийната линия на БСП, но не се решиха да сезират КС за Конвенцията.

Може би ГЕРБ ги изпревари, за да прехвърли върху КС собствената си политическа отговорност за приемането или отхвърлянето на този документ.

Не, според мен те го отиграха елегантно, с политическа хитрост. И в крайна сметка се оказа, че ГЕРБ е основен защитник на конституционните ценности в България.

Трябва ли министър Захариева да оттегли подписа си под Конвенцията, положен през 2013 година по време на второто правителство на Борисов, за което днес настоява вицепремиерът Каракачанов?

Не е необходимо. Това, че България е подписала Конвенцията, е само първа крачка - че се съгласява с текста, но парламентът е онзи орган, който със закон ратифицира Конвенцията - поставя я в сила, прави я задължителна за Република България. А при това решение на КС, това вече е невъзможно.

Георги Марков заяви, че решението на КС слага кръст на Конвенцията. Така ли е?

Да, с това решение ѝ е сложен кръст. Най-малкото защото Конвенцията не допуска резерви по текстове, които пораждат спорове. А те не засягат целите ѝ. Нека бъдем коректни - името на Конвенцията подсказва нейните цели, член първи определя нейните цели. Разделите са жените да бъдат защитени като жени, тоест като женски пол от домашно насилие или изобщо насилие. И Конвенцията можеше да стъпи само върху онова традиционно разбиране за биологичния характер на пола. Но въз основа на това ни в клин, ни в ръкав се появява някаква джендър идеология, която се прокарва в другите текстове, имам предвид чл. 3 и чл. 4. Тоест, ако можехме да направим резерви по чл. 3 и чл. 4, ние щяхме да ратифицираме Конвенцията.

Големият въпрос, който трябва да се анализира, чрез законодателната дейност и изпълнителната власт посредством провеждане на политики, е ние да постигнем целите на Конвенцията – а именно защитата от насилие, защото не виждам нормален човек, който да се противопостави на тези цели.

По време на драматичното заседанието на кабинета на 3 януари т.г., когато за първи път 8 министри се противопоставят на волята на премиера, министърът на правосъдието Цецка Цачева обвърва успеха на българското европредседателство с приемането на Конвенцията. Допускате ли, че така ни е бил поставен въпросът от Брюксел?

Не знам. Не искам да го мисля. Подобно твърдение е поява на недоглеждане. Не искам да бъда краен.

Но министър Цачева бе обещала в Брюксел, че до края на февруари Конвенцията ще бъде ратифицирана от българския парламент. Може ли да приемем спокойно, че представител на изпълнителната власт обещава нещо от името на парламента и то в чужбина?

Не би било редно. Дълбоко ме натъжава, ако действително са били поемани такива ангажименти.

Вероятно сте се запознат с особеното мнение на четиримата съдии: Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров. В медиите излезе становището на Филип Димитров. Какво впечатление ви направиха тези мнения?

Познавам и тримата колеги, работил съм с тях. Единствено с Филип Димитров не съм работил, защото когато моят мандат приключи, той встъпи като конституционен съдия. Това са много уважавани и от мен и от юридическата гилдия колеги. Затова техните особени мнения трябва да бъдат четени много внимателно и да бъдат анализирани.

Мен обаче ме подразни съждение в едно от особените мнения, че може само да се гадае какви са истинските мотиви на мнозинството конституционни съдии, с чиито гласове е взето решението. Излиза, че тези неистински мотиви са допринесли за това България да не се приобщи към цивилизования свят, който ще се бори с насилието над жени. С аргумент на противното, и това е елементарна логическа операция, би трябвало да се каже, че тези осем човека, гласували решението на КС, всъщност имат истински мотив - че са любители на насилието. Това всъщност ги е отказало да приемат, че Конвенцията е в съзвучие с българската Конституция. Това звучи смешно! 

Вкарването на елементи на конституционен окултизъм в което и да е особено мнение, ми се струва крайно.

Поздравихте ли колегите си, гласували "за"?

Поздравих ги, да. Моето мнение не се е променило от 3-4 януари. Аз съм фен на това, че има напрежение между текстовете на Конвенцията и Конституцията на България.

Можеше ли да се избегне това напрежение цели 7 месеца? За първи път обществото застана така единно срещу управленско решение.

Можеше, но всъщност това е детската болест на българската политика. Всяко мнозинство смята, че понеже има числено мнозинство в парламента и контролира законодателната власт, е в състояние да налага решения, без да се съобразява с българското общество, а често пъти не се съобразява и с Конституцията, и със законите в страната. 

Между другото, това се демонстрира почти всеки месец. Последен пример е ветото на президента за изменение на Закона за приватизирания. Както се казва – това е крачка напред, две назад. Това чувство за сила и превъзходство често пъти изиграва лоша шега на управляващите от 90-та година насам. В крайна сметка България е правова държава и трябва да се разбере, че когато има и най-малкото съмнение, че би се породило обществено напрежение, че би се допуснала грешка, има си нормален конституционен ред, както в случая – пита се КС, вижда се неговото решение, след което се вземат съответните управленски решения. Така би трябвало да работи всяка нормална конституционна държава.

За тези 27-28 години от прехода имало ли е случай, в който друго решение на КС да се е очаквало с такъв драматизъм в обществото?

Мисля, че не. Затова се присъединявам към оценката на някои от наблюдаващите казуса, че това решение е историческо. То е историческо, защото за първи път в новата ни история държавна институция каза "не" на натиска, който се упражняваше отвън.

*Интервюто на проф. Пламен Киров препечатваме от сайта "Епицентър". Подзаглавието е на "Правен свят".

Когато управляващите накърняват човешките права, гражданите трябва да знаят, че има съдебна власт, която да ги защити*

Предишна новина

Необходими са спешни промени в административното правосъдие

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  | нерегистриран
  12
  -1

  Проф. Пламен Киров винаги е бил достоен и почтен човек. Горд съм, че ми е преподавал!

  А в случая е и абсолютно прав! В крайна сметка България е правова държава и висшият орган по тълкуване на Конституцията удържа на отвратителния външен за страната ни натиск и пропаганда, ксто се произнесе недвусмислено!

  С което ние българите можем и трябва да се гордеем!

  Почитания!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.