КС ще каже дали мораториумът върху дейностите на държавните органи е противоконституционен

КС ще каже дали мораториумът върху дейностите на държавните органи е противоконституционен
снимка:БГНЕС

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на 60 народни представители за установяване на противоконституционност на решение на Народното събрание от 22 април 2021 г. за налагане на мораториум върху определени действия на държавните органи.

Съдиите приеха и, че ще тълкуват чл. 86 във връзка с чл. 84 и чл. 85, във връзка с чл. 111, ал. 3, във връзка с чл. 4, ал. 1 и чл. 8 от Конституцията на Република България, във връзка със следното тълкувателно питане: „Допустимо ли е с решение на Народното събрание временно да се спира изпълнението на установени от Конституцията и развити в законите правомощия на президента, изпълнителната власт, включително и когато Министерският съвет изпълнява функциите си в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията, други държавни органи, установени от основния ни закон и съдебната власт?”.

В подкрепа на искането за установяване на противоконституционност депутатите от ГЕРБ се позовават на Решение № 4/2008 г. на Конституционния съд по к.д. № 4 от 2008 г., с което е прието, че: „Конституционноправният статус на държавните органи не може да бъде накърняван не само чрез вмесване и подчинение, което би съставлявало непосредствено нарушение на принципа за разделение на властите, но и чрез засягане на престижа и достойнството им по начин, който не се отнася пряко до изпълнението на функциите им. Конституционно недопустимо е състояние, при което определена институция може да се окаже лишена от възможност да съществува и функционира по причини от напълно материален характер”.

Пак според същото решение: „Изземването на конституционни функции, които принадлежат на Министерския съвет, от страна на Народното събрание, е нарушение на принципа на разделение на властите, на принципите на правовата държава и върховенството на Конституцията.“

Вносителите смятат още, че по въпроса за възможността Народното събрание да ограничава, макар и временно, правомощия на установени в основния закон други органи на власт е възникнал междуинституционален спор. „Постановяването на оспореното От нас решение на Народното събрание от 22 април 2021 г. по категоричен начин доказва, че спорът не е решен и понастоящем. Свързани с основния проблем са също така въпросът за вида на парламентарния акт за мораториум на изпълнението на възложени от Конституцията функции и въпросът за обема на правомощията на Министерския съвет, когато действа в условията на чл. 111, ал. 3 от Конституцията“, пише още в искането на депутатите до КС.

Още по темата

СГС преминава изцяло в ЕИСС, всички иницииращи документи спират да се приемат от 16:00 ч. на 29 април до 4 май

Предишна новина

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.