Лидерът на партия „Възраждане“ сформира незаконен протест в Съдебната палата в София

Лидерът на партия „Възраждане“ сформира незаконен протест в Съдебната палата в София
Костадин Костадинов, снимка:БГНЕС

Куриозна сцена се разви в ранния преди обед в Съдебната палата в София. Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов сформира напълно незаконен протест в сградата, като заведе десетина свои привърженици пред кабинета на главния прокурор на 4-я етаж. Проявата на Костадинов бе заради искането на прокуратурата за закриване на партията му по повод използването на "мъртви души" при учредяването й.

Веднага след включването си на живо в социалната мрежа Фейсбук, Костадинов, по известен с прякора си „Копейкин“, съобщи, че си е подготвил и сигнал до главния прокурор срещу самия него, настоявайки Иван Гешев да се саморазследва. Незаконната и нерегламентирана акция на лидера на партия „Възраждане“ идва заради обявената по рано от Софийската градска прокуратура (СГП) информация, че са инициирали пред Софийски градски съд (СГС) процедура по реда на чл.40, ал.1, т.1 от Закона за политическите партии, с която се иска заличаване на регистрацията на политическата му партия и нейното разпускане.

Провокацията на Костадинов е напълно обяснима на фона на протестите срещу правителството в центъра на София, тъй като едва ли без тях щеше да прояви подобна смелост, а и в последните седмици той не е първият политически маргинал, който показва амбициите си да се качи на гърба на недоволството на гражданите за лична изгода.

А реалните причини за искането на прокуратурата за закриване на партия „Възраждане“ са, че предварителна проверка е установила множество нарушения, свързани с регистрацията на ПП „Възраждане“, като деклариране на неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията; установено е, че към датата на провеждането на Учредителното събрание има данни за 86 лица, които са били извън територията на страната, а са вписани като учредители. 108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (общо 580 броя), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии. Други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“. За две лица има попълнени декларации за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 02 август 2014 г. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през юни 2014 г.

Въз основа на материалите от образуваната преписка в СГС е изготвена и внесена искова молба за образуване на дело, което след насрочването му бъде разглеждано в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни.

Припомняме, че срещу Костадин Костадинов тече и досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, образувано от Окръжната прокуратура във Варна. Разследването трябва да установи  дали длъжностно лице от ръководните органи на партия „Възраждане“ е присвоило партийна субсидия в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията. Обект на разследване ще бъдат и изнесените в публичното пространство факти по придобиването на имоти от лице от ръководството и свързани с него лица, както и движението по партийните сметки на ПП „Възраждане“ – постъпления и преводи към други сметки.

Междувременно, докато Костадинов и приближените му провеждаха незаконния си щурм в Съдебната палата, от държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев всъщност е работел, като в този момент лично е връчвал актовете за встъпване в длъжност на новите административни ръководители на Апелативна прокуратура-Пловдив Тодор Деянов и на Военно-апелативна прокуратура полк. Елин Алексов, които бяха избрани единодушно от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в края на юли 2020 г.

На церемонията по встъпването в длъжност са присъствали и заместниците на главния прокурор - Даниела Машева, Десислава Пиронева, Красимира Филипова и Борислав Сарафов.

Пуснаха ЛиЛана под домашен арест

Предишна новина

Съдът окончателно отказа на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 21
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #13 от " | нерегистриран":
  Толкова си ясен......да не кажа прост......може би и в същата доза работен. Прокурор, нали?

  Не, съдия съм. Много съм ясен, нали? Кой колко е ясен става ясно от употребата на простако-протестърския език. /тавтологията е нарочна, за да ти стане по-ясно/

 2. 20
  Адв.Хаджигенов | нерегистриран
  0
  -5

  Добро утро, Северна Корея! Маскирани полицаи са разбили трите лагера в София, задържайки хората там. Време е да се изправим, сега! Отивам към 01 РПУ.
  Има грешка - възстановява се не обществения ред, а установения корупционен ред. Има напрежение на всички барикади,
  Как точно нарушаваме конституцията, след като упражняваме правото си на мирен протест. Това е пълна глупост.
  Нямат основание за задържане. Това е незаконно и аз ще го докажа. На секундата подавам жалба.
  Барикадите ще ги изградим отново, в цялата страна.
  Очакваме хората да побеснеят. На 30-ия ден най-накрая корупцията взе нещата в свои ръце, тъй като очевидно много и пречим.Само преди 3 години Валери Симеонов окупира АМ "Марица. Но сега ние сме терористи, те не са.

 3. 19
  време разделно | нерегистриран
  4
  -4

  Дойде време разделно. Или сте с протеста, или против.
  Идва и Видов ден, когато ще се проанализира кой какво направил, казал, не направил в днешните времена. Ще се проанализира и беззаконието от заранта-по закон.
  Идват и избори, идва и нова власт очевидно.
  Изобщо предстоят промени, и търсене на отговорност след това.

 4. 18
  | нерегистриран
  4
  -3

  Вчера видях статистика,че от 2013 г. досега ГРОБарите на България са усвоили 40 МИЛИАРДА лева по програмата за "подобряване на живота В България"! Това са по близо ШЕСТ ХИЛЯДИ ЛЕВА на човек, а ние нищо не видяхме нито от парите,нито някакво подобрение на живота ни се случи,даже стана и продължава да става все по-зле! КЪДЕ СА ПАРИТЕ, ДОЛНИ БАНДИТИ??? А колко още милиарда потънаха в бездънните ви джобове от НАШИТЕ ПАРИ?! Оставка и СЪД за вас! За всичко трябва да си платите!

 5. 17
  | нерегистриран
  6
  -2

  Право на съпротива срещу тиранията на властта е естествено човешко право, дефинирано от естественоправниците след Френската революция. Народът не само има право , а е длъжен да се съпротивлява, ако е налице тирания и властови произвол.
  Народът има право на самозащита и съпротива, ако властта е престъпна.

  Народът има право да откаже да се починява на престъпен ред, наложен от организираната престъпност, завзела властта.
  Държава, в която кариерното развитие на съдии и прокурори се урежда с лични срещи с премиера(при записите с флрашките записано как прокурор урежда да го повишат в апелативна прокуратура), с лобисти като Краси, където лице от изпълнителната власт може да спира митнически проверки, където прокуратурата секвестира имущество на хората(откраднатия бизнес на собственика на асансьорния завод), където назначенията в прокуратурата е с раздадени казуси е престъпна. И имаш право да недоволстваш от престъпниците във властта, а който мълчи е съучастник на мафията завзела властта-изпълнителна и съдебна власт, (дори и президентът ви го каза-и на него ли не вярвате!-президентът каза,че има мафия в прокуратурата!).


  Чл 56 от Конситуцията-Правото на защита-вклч и правото да откаже да се подчиняваш на престъпниците във властта. Правото на защита по чл 56 вклч и правото на физическа самозащита от престъпна власт.

 6. 16
  | нерегистриран
  4
  -2
  До коментар #15 от "до 12 | нерегистриран":
  На 3 и 4 ноември 2015 по време на милиционерския МЕТЕЖ(БЕШЕ МЕТЕЖ-СЪС ЗАПЛАХИ ПРИНУДИХА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ОТМЕНИ ЛЕГИТИМНО РЕШЕНИЕ-абсолютна дефиниция за метеж е налице) бяха блокирани Орлов мост, граждани бяха обиждани и заплашвани, улица Раковски, магистрали, КПНП-та ,проходи. Щом милицията може да блокира като протестира значи всеки може легитимно да блокира! Капиш. Като милицията хулиганстваше нямаше арестувани милиционери ,,нямаше глобени, въпреки,че е напълно незаконно на протест да отиват ВЪОРЪЖЕНИ лица.
  Тогава ти си от тези, които мълчаха от страх. Ще мълчиш и сега.

  Нищо не е приключено. Народът има право на съпротива срещу тиранията. Думи на Монтескьо. Франклин е казал,че на насилието на властта народът има право на съпротива правопропорционално. Кои сме ние да осповаме думите на Франклин и Монтескьо?

  Народът има право на самопомощ и съпротива при произвола-чл 56 от конституцията-право на защитата вклч и самозащита и самопомощ, текстът не визира само адвокатската защита. А блокирането на улици беше извършено от милицията по време на метежа от 3 ноември 2015г, и ясно показа,че всеки има право при недоволство да блокира кръстовища. Милицията ни научи да блокираме!!!!

  Полицаите изобщо не си дават сметка, че всяка нова власт след тази, ще ги постави основателно и на ЗАКОНОВА ОСНОВА на колене.Повишение на заплати, социални придобивки, облекчаване на условията на труд? Просто не.Ще напуснат? Ами да напуснат, то къде ли ще отидат в разораната от мутрите България, че да изкарват по- сигурен доход, особено като се има предвид обичайно ниската им квалификация.Стачка? Ами хайде, но не би с техния статут.Хубаво е да си поне малко умен.

 7. 15
  до 12 | нерегистриран
  4
  -5

  На 3 и 4 ноември 2015 по време на милиционерския МЕТЕЖ(БЕШЕ МЕТЕЖ-СЪС ЗАПЛАХИ ПРИНУДИХА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ОТМЕНИ ЛЕГИТИМНО РЕШЕНИЕ-абсолютна дефиниция за метеж е налице) бяха блокирани Орлов мост, граждани бяха обиждани и заплашвани, улица Раковски, магистрали, КПНП-та ,проходи. Щом милицията може да блокира като протестира значи всеки може легитимно да блокира! Капиш. Като милицията хулиганстваше нямаше арестувани милиционери ,,нямаше глобени, въпреки,че е напълно незаконно на протест да отиват ВЪОРЪЖЕНИ лица.
  Тогава ти си от тези, които мълчаха от страх. Ще мълчиш и сега.

  Нищо не е приключено. Народът има право на съпротива срещу тиранията. Думи на Монтескьо. Франклин е казал,че на насилието на властта народът има право на съпротива правопропорционално. Кои сме ние да осповаме думите на Франклин и Монтескьо?

  Народът има право на самопомощ и съпротива при произвола-чл 56 от конституцията-право на защитата вклч и самозащита и самопомощ, текстът не визира само адвокатската защита. А блокирането на улици беше извършено от милицията по време на метежа от 3 ноември 2015г, и ясно показа,че всеки има право при недоволство да блокира кръстовища. Милицията ни научи да блокираме!!!!

 8. 14
  | нерегистриран
  3
  -17
  До коментар #11 от " | нерегистриран":
  Нека изясним нещо. Гражданското недоволство срещу правителството и упражняването правото на протест е нещо съвсем нормално в една демократична страна. Това, което считам за ненормално е наглостта, изразяваща се в искането на оставката на главния прокурор.

  Разбирам, че добре организирана и стабилна прокуратура не е удобна както за обвиняеми, така и за адвокати, които се занимават с наказателно право. Но такъв тип искания е извън правото на всеки гражданин.

  От моите наблюдения в последните години не съм видял едно законово нарушение от страна на прокуратурата. Може би от тактическа страна - да. Влизането в президентството беше напълно законосъобразно действие по разследването. Нека който е против да ме обори с аргументи.

  Та, искане на оставката на главния прокурор, на председателя на ВКС и ВАС е все едно обвиняем да поиска оставката на наблюдаващия прокурор за това, че е възбудил наказателно преследване срещу него за това, че той е извършил престъпление, за което има достатъчно данни, че именно той го е извършил. Или пък на съдията, защото е постановил присъда.

  Жалко е обаче, когато адвокатите - уж юристи и уж борещи се за справедливост хвърлят шепи прах в очите на обикновените граждани, които грам представа си нямат как функционира съдебната система с призивите как прокуратурата е действала в нарушение на закона.

  Но явно финансовите интереси са по-силни от чувството за почтеност и справедливост.

  И да подчертая - това отново идва от студент.

  Жалко е, ако учиш право.Загубата е основно за теб.Системата очевидно поема всякакъв брак.

 9. 13
  | нерегистриран
  4
  -6
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  Хайде стига демагогия! Станахте жалки в очите на милиони! Газите закон и ред, за да се вредите на софрата, а не заради принципи.
  Властта да се вземе в ръце и да не позволява повече на лумпени да ми пречат да ходя на работа, да се прибирам вкъщи. Плащам си данъците и искам спокойствие. Който не е доволен от управлението след 7 месеца може да го направи пред урните. Но Череповите и Радеви креатури точно от това се страхуват и разчитат единствено на преврат.
  На мен ми е все едно кой ще седне в НС и МС стига да е избран по реда на ИК, а не с комунистически похвати.

  Толкова си ясен......да не кажа прост......може би и в същата доза работен. Прокурор, нали?

 10. 12
  | нерегистриран
  9
  -3
  До коментар #4 от "напълно законен е протеста. | нерегистриран":
  Защо незаконен? За протест на закрито няма нужда от разрешение от никого, а по закон гражданите имат право на протест, мнение и недоволство, вклч и от съдебната система.
  Няма закон, който да забранява гражданите да изразяват недоволство и искания, вклч в общодостъпни помещения на съдебна палата. Гражданите имат право да искат оставки на прокурори. не е незаконно.
  Не коментирам,че е абсурд прокуратурата да се намира в сграда на съда. Мястото на прокураотурата е извън съдебната система, а офисите на прокууратурата трябва да са извън съдебната палата. Това е съдебна, а не прокурорска палата!

  Хайде стига демагогия! Станахте жалки в очите на милиони! Газите закон и ред, за да се вредите на софрата, а не заради принципи.
  Властта да се вземе в ръце и да не позволява повече на лумпени да ми пречат да ходя на работа, да се прибирам вкъщи. Плащам си данъците и искам спокойствие. Който не е доволен от управлението след 7 месеца може да го направи пред урните. Но Череповите и Радеви креатури точно от това се страхуват и разчитат единствено на преврат.
  На мен ми е все едно кой ще седне в НС и МС стига да е избран по реда на ИК, а не с комунистически похвати.

 11. 11
  | нерегистриран
  13
  -3
  До коментар #9 от "Истината за инициативата на "Възраждане" | нерегистриран":
  Както често се случва, т.нар. сайт "Правен свят" лъже, та се къса. „Възраждане“ днес потърси главния прокурор, за да си подпише оставката. В протеста на ул. „Витоша“ 2 взеха участие стотици граждани и симпатизанти на партията, чието ръководство бе пред кабинета на Главния прокурор по три причини: да му връчат оставката за подпис, да му връчат заповедта за граждански арест и да подадат сигнал за нарушенията, които е извършил.

  Нека изясним нещо. Гражданското недоволство срещу правителството и упражняването правото на протест е нещо съвсем нормално в една демократична страна. Това, което считам за ненормално е наглостта, изразяваща се в искането на оставката на главния прокурор.

  Разбирам, че добре организирана и стабилна прокуратура не е удобна както за обвиняеми, така и за адвокати, които се занимават с наказателно право. Но такъв тип искания е извън правото на всеки гражданин.

  От моите наблюдения в последните години не съм видял едно законово нарушение от страна на прокуратурата. Може би от тактическа страна - да. Влизането в президентството беше напълно законосъобразно действие по разследването. Нека който е против да ме обори с аргументи.

  Та, искане на оставката на главния прокурор, на председателя на ВКС и ВАС е все едно обвиняем да поиска оставката на наблюдаващия прокурор за това, че е възбудил наказателно преследване срещу него за това, че той е извършил престъпление, за което има достатъчно данни, че именно той го е извършил. Или пък на съдията, защото е постановил присъда.

  Жалко е обаче, когато адвокатите - уж юристи и уж борещи се за справедливост хвърлят шепи прах в очите на обикновените граждани, които грам представа си нямат как функционира съдебната система с призивите как прокуратурата е действала в нарушение на закона.

  Но явно финансовите интереси са по-силни от чувството за почтеност и справедливост.

  И да подчертая - това отново идва от студент.

 12. 10
  Езоп | нерегистриран
  5
  -6

  напълно законен е протеста. | нерегистриран 06 Август 2020, 17:22
  12

  -7
  Защо незаконен? За протест на закрито няма нужда от разрешение от никого, а по закон гражданите имат право на протест, мнение и недоволство, вклч и от съдебната система.
  Няма закон, който да забранява гражданите да изразяват недоволство и искания, вклч в общодостъпни помещения на съдебна палата. Гражданите имат право да искат оставки на прокурори. не е незаконно.
  Не коментирам,че е абсурд прокуратурата да се намира в сграда на съда. Мястото на прокураотурата е извън съдебната система, а офисите на прокууратурата трябва да са извън съдебната палата. Това е съдебна, а не прокурорска палата!
  ----
  Хайде стига демагогия! Станахте жалки в очите на милиони! Газите закон и ред, за да се вредите на софрата, а не заради принципи.
  Властта да се вземе в ръце и да не позволява повече на лумпени да ми пречат да ходя на работа, да се прибирам вкъщи. Плащам си данъците и искам спокойствие. Който не е доволен от управлението след 7 месеца може да го направи пред урните. Но Череповите и Радеви креатури точно от това се страхуват и разчитат единствено на преврат.
  На мен ми е все едно кой ще седне в НС и МС стига да е избран по реда на ИК, а не с комунистически похвати.

 13. 9
  Истината за инициативата на "Възраждане" | нерегистриран
  4
  -9

  Както често се случва, т.нар. сайт "Правен свят" лъже, та се къса. „Възраждане“ днес потърси главния прокурор, за да си подпише оставката. В протеста на ул. „Витоша“ 2 взеха участие стотици граждани и симпатизанти на партията, чието ръководство бе пред кабинета на Главния прокурор по три причини: да му връчат оставката за подпис, да му връчат заповедта за граждански арест и да подадат сигнал за нарушенията, които е извършил.

 14. 8
  . | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #7 от " | нерегистриран":
  Очаквах по-хейтърски коментар. Можеш и по-добре. 😉

  Няма смисъл да им обръщате внимание. Те се хранят от нова

 15. 7
  | нерегистриран
  7
  -5
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  Абе ти сигурно си от югозападната чалга школа. Вярно, мотор е, на машината на простотията и корупцията. Абе мафия, един вид

  Очаквах по-хейтърски коментар. Можеш и по-добре. 😉

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.