Квесторите на КТБ отиват на съд

Квесторите на КТБ отиват на съд
Станислав Лютов и Елена Костадинчев, снимка: Архив

Квесторите на фалиралата през 2014 година Корпоративна търговска банка (КТБ) Станислав Лютов и Елена Костадинчев отиват на съд за умишлена безстопанственост в особено големи размери. Софийска градска прокуратура (СГП) внесен в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу двама за престъпление по чл.  219, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Станислав Лютов и Елена Костадинчев са предадени на съд, затова, че в периода  от 20 август 2014г. до 14 януари 2015г., като квестори в КТБ и в съучастие не са положили достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали значителни щети на Фонда за гарантиране на  влоговете в банките (ФГВБ), като, според държавното обвинение, деянието е извършено умишлено и причинените вреди са в особено големи размери - общо 1 070 383,83 лв.

Според обвинителния акт, Лютов и Костадинчев умишлено са разпоредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на 9 броя договори за индивидуални срочни депозити с привилегирован текущ годишен лихвен процент, вследствие на което депозитите били прехвърлени за изплащане към Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ),

Разследването срещу двамата квестори започна през 2015 година, като в хода му бе разпоредено да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност. Още при старта на разследването премиерът Бойко Борисов заяви, че му е съобщено, че в последния си работен ден квесторите са изнесли огромно количество имущество от банката. Лютов и Костадинчев от своя страна тогава отговориха, че са действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно.

Двамата обвиняеми са на свобода срещу мярка за неотклонение "подписка".

Ако бъдат признати за виновни Станислав Лютов и Елена Костадинчев могат да получат наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години, като съдът може да постанови и лишаване от право да заемат определена обществена или държавна длъжност и право да упражняват определена професия или дейност.

Още по темата

Проф. Атанас Семов не е извършил престъпление

Предишна новина

Бивш счетоводител, обвиняем за укриване на данъци за близо 1 млн. лв., на свобода срещу подписка

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Na und | нерегистриран
    10
    -2

    Той и Р.Овч. е предаден на съд за същото, ама какво от това! Непрекъснато го дават по телевицзията, като продължава да расъждава по енергийни теми, това за което го съдят...[[_76735_]]

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.