КЗК не разрешава продажбата на ЧЕЗ на български застрахователен холдинг

КЗК не разрешава продажбата на ЧЕЗ на български застрахователен холдинг
КЗК не допуска продажбата на ЧЕЗ България на български застрахователен холдинг

Комисията за защита на конкуренцията не разрешава на "Еврохолд" да купи българските активи на ЧЕЗ, стана ясно от решение на антимонополната комисия. 
 
"Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, обединяването на опита, на икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектори създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група. Наличието на съществени конгломератни ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари", се казва в мотивите на антимонополистите. 
 
Решението може да бъде обжалвано пред Административния съд - София област в 14-дневен срок. 
 
Преди 12 дни КЗК прецени, че ще изследва задълбочено опита на застрахователния холдинг "Еврохолд" да придобие бизнеса на ЧЕЗ в България. Още тогава странно или не, председателят на КЗК Юлия Ненкова и подопечните й откриха проблеми при сделката. Например, че застрахователят може да злоупотребява с положението си и да удари конкурентите на ЧЕЗ на енергийния пазар, тъй като за да играе на борсата за ток търговецът "ЧЕЗ Трейд", а и "ЧЕЗ Електро" имат нужда от застрахователни гаранции по сделките. Също така от КЗК посочват, че възобновяемите енергийни централи трябва да предоставят обезпечения в държавния Фонд "Сигурност на електроенергийната система", тъй като той покрива разликата между постиганите от тях цени на борсата, където са длъжни да продават тока си, и преференциалните, определени от енергийния регулатор. В същото време притежаваното от "Еврохолд" застрахователно дружество "Евроинс" държи близо 43% от сегмента на издаваните застраховки по гаранции в България, съобщава сайтът Епицентър.
 
В защита на сделката на стойност 335 млн. евро застрахователният холдинг подчерта, че тя е от национален интерес, тъй като "Еврохолд" е българско дружество, което е регулирано от институциите. "Ако не се развива добре инвестицията, утре ще е много е лесно за държавата веднага да поеме контрол над тази инвестиция чрез назначаването на управител. Има такива възможности в закона", поясни преди дни председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов. Той обаче допусна, че има структури извън България, които се опитват да попречат на сделката. Според него "въпросът е дали в България има достатъчно предатели, които да ги подкрепят"
 
Интересна е и позицията на продавача. Преди няколко дни в чешките медии ЧЕЗ обяви, че ще запази активите си в България, ако българските власти блокират поредния опит за тяхната продажба. "Ако без видима причина българските власти блокират нашия втори опит да продадем български активи, тогава логично няма да продължим да продаваме и да харчим ненужни ресурси. В този случай ще запазим активите и ще продължим да ги управляваме правилно, както досега. В близко бъдеще определено не бихме се занимавали с продажбата на българските си активи", заяви заместник-председателя на съвета на директорите на ЧЕЗ Томаш Плескач. Той добавя, че не иска да се меси в решенията на КЗК, но не вижда пречки за одобряването на сделката от гледна точка на законодателството в областта на конкуренцията. По думите му понастоящем "Еврохолд" няма собствени енергийни активи в България, така че ситуацията на българския енергиен пазар не би се променила по никакъв начин при подобно придобиване. 
 
През април ЧЕЗ се отказа официално от сделката с "Инерком" на Гинка Върбакова за продажбата на българския си бизнес. Причината, която бе посочена е невъзможността на компанията на Гинка Върбакова да изпълни условията по договора, подписан преди година. Също така именно КЗК блокира сделката между ЧЕЗ и "Инерком", защото прецени, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на "Инерком" има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група.
 

Лозан Панов с неадекватни въпроси към Иван Гешев

Предишна новина

ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.