Ладислав Хамран е новият президент на Евроюст

Ладислав Хамран е новият президент на Евроюст
Ладислав Хамран е новият президент на Евроюст, снимка: Eurojust

Колегията на Евроюст избра досегашния вицепрезидент Ладислав Хамран от Словакия за президент на органа за съдебно сътрудничество. Решението е било взето вчера, а Хамран ще замени на поста Мишел Конинкс от Белгия, която напуска Евроюст.

В съответствие с чл. 28(2) от Решението на Съвета на Евроюст и чл. 3(1) от Правилника за дейността на Евроюст резултатът от избора ще бъде представен на Съвета за одобрение.

Ладислав Хамран има 17-годишен опит като прокурор. От 2003 г. работи в Главната прокуратура в Братислава, като разследва основно икономически престъпления и корупция до командироването му в Евроюст като национален член от Словашката република през 2007 г. Той беше избран за вицепрезидент на Евроюст през декември 2013 г. и преизбран на същия пост през декември 2016 г. Като вицепрезидент, той отговаряше за проектите по управление на информацията и оглавяваше работната група на Евроюст по реорганизация и степенуване на приоритетите.

След избора Хамран каза: "Завладян съм от емоции и съм изключително благодарен, че колегите ми отново ми се довериха. Два пъти гласуваха за мен за вицепрезидент, а сега ми оказаха най-голямата чест, президент на Евроюст. Обещавам да слушам внимателно хората в цялата организация и да допринеса за това Евроюст да бъде доверен и ефективен ключов партньор в съдебното сътрудничество. Вярвам напълно в колегиалността, както като подход, така и като метод на работа чрез създаване на здрави, ефективни и устойчиви връзки с нашите външни партньори и заинтересовани страни. Искам мандатът ми да бъде белязан от обективност, справедливост, прозрачност и почтеност. Вратата ми винаги ще бъде отворена. Очаквам с нетърпение модернизирането и професионалното развитие на Евроюст, в унисон с прекрасните нови помещения."

Евроюст е орган на Европейския съюз, създаден през 2002 г. с цел стимулиране и подобряване на координацията между компетентните съдебни органи на държавите членки на ЕС при разследванията и наказателните преследвания във връзка с тежката трансгранична и организирана престъпност.

При разследвания и наказателни преследвания, засягащи две или повече държави членки, целта на Евроюст е да стимулира и подобрява координацията между националните органи, като взема под внимание всяко искане, постъпило от даден компетентен орган на дадена държава членка, както и информацията, предоставена от всеки орган, който е компетентен по силата на разпоредбите, приети в рамките на Договорите (Европейската съдебна мрежа по наказателноправни въпроси, Европол, и ОЛАФ).

Друга цел на Евроюст е подобряването на сътрудничеството между компетентните органи, по-специално като улеснява осъществяването на международната правна взаимопомощ и изпълнението на европейската заповед за арест.

Националният представител на България в организацията е Камен Михов, бивш заместник-главен прокурор. Михов пое позицията през февруари 2014 г.

СГС иронизира специализираното правосъдие

Предишна новина

Валери Симеонов осъден за реч на омразата в парламента

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Чугун Мухов | нерегистриран
    1
    0

    Михооов , мухи ли лапаш?Гледай хората какво правят!Напъни се , че в Бълхария парашута ти няма да се отвори.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.