Ладислав Хамран: Сътрудничеството с България е на отлично ниво

Ладислав Хамран: Сътрудничеството с България е на отлично ниво
снимка: ПРБ

Главният прокурор Сотир Цацаров се е срещнал с президента на Евроджъст Ладислав Хамран и заместника му Клаус Майер - Кабри. Хамран е подчертал, че комуникацията и сътрудничеството с българските власти е на отлично ниво, съобщиха от прокуратурата. В срещата е участвал и Камен Михов, представител на страната ни в Евроджъст. Миналата седмица за нов български представител в службата бе избрана Иванка Которова, прокурор във Върховната касационна прокуратура. Тя ще встъпи в длъжност от 12 февруари 2018 г.

На срещата са били обсъдени възможностите за разширяване на общите дейности с Евроджъст и създаването на повече съвместни екипи за разследване между държавите-членки на органа за съдебно сътрудничество.

Взаимодействието между Евроджъст и Европейската прокуратура също са били сред темите на разговор. На 18 и 19 октомври т. г. в Хага ще се проведе Консултативен форум на членовете на Евроджъст. Основни организатори ще бъдат председателите на Европейския съюз за тази година – България и Австрия. Дискусионните теми ще бъдат борбата с тероризма и радикализацията, новият регламент за Евроджъст и взаимодействието между Евроджъст и Европейската прокуратура, както и сътрудничеството с трети държави, уточняват от държавното обвинение.

Евроджъст е специализирана структура на Европейския съюз със седалище в Хага. Създадена е като орган за засилване на борбата с тежката престъпност. Задачата й е да подкрепя и засилва координацията и сътрудничеството между националните органи за разследване и съдебно преследване на тежката престъпност, засягаща две или повече държави-членки.

ВАС потвърди уволнението на Румяна Ченалова

Предишна новина

Прокурор: Крокодила отлага дело, за да си подбере по-удобни съдии

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.