Лафове и гафове


"Ако ще си мерим гафовете – казва ми един англичанин, – нека ти разкажа следната история. Депутатът Хикс бил спешно призован от премиера Игрек. Депутатът бил убеден, че премиерът го вика да го мъмри, защото отказал да представя партията на някаква досадна среща. Петнадесет минути по-късно той излиза от срещата си с премиера. Никакво мъмрене, а точно обратното. Оказва се, че премиерът го чул как разбива на пух и прах свой опонент в парламента и спонтанно взел решение да го направи министър на здравеопазването. Съпругата на депутата го чакала отвън в семейната кола. "Моля те, закарай ме до най-близката телефонна кабина", казал депутатът. Когато жена му го попитала за какво му е телефон, той отвърнал: "Трябва да поема министерството на здравеопазването, а нямам представа къде се намира, затова най-добре ще е да потърся адреса в телефонния указател." Името на премиера в тази история със сигурност ви е известно - става дума за сър Уинстън Чърчил. Името на депутата пък е Иън Маклауд, а думата парламент трябва да замените с Камара на общините.

Случката си я бива, но събеседникът ми има още по-невероятна: "В английската история министерски постове не само са се придобививали, а и са се губели по подобен произволен начин. Например Лойд Джордж назначил Невил Чембърлейн за министър на социалните грижи, но после развил антипатия към него, защото "черепът му бил неправилно оформен" и го уволнил." Тези примери идат да покажат, че онова, на което сме свидетели у нас,

не е нито само тук,
нито само сега.

Гафове в политиката се правят винаги и навсякъде. Понякога е нужно да си ги припомняме, за да не ни потиска представата, че сме единствени. През изминалата 2008 г. се изпуснаха много лафове и се натвориха доста гафове в българската политика. Малко странно, но претендентът за първенство е уж сдържаният и без съмнение добре възпитан премиер Сергей Станишев. От неговите уста излезе хлапашкото "Здравейте, циркаджии", когато се появи, за да приеме подписката, с която опозицията "уволни" правителството. По безгрижие и улична нахаканост този израз си съперничи единствено с "Куйович, Муйович, Уйович", което пък се изплъзна от устата на министъра на вътрешните работи Румен Петков на пресконференция. Пак там той – за да затвърди направеното впечатление – попита журналистите как искат да застане зад гърба на главния си секретар – прав или седнал? Станишев обаче го би на няколко други фронта – на градско-транспортния най-вече. Премиерът се превъплъти във ватман и произнесе реплики като от нискобюджетен филм, не че усмивката му беше като от високобюджетен. Освен това намеси в гафовете си и вълците (и така навлезе в ловната сфера, заплюта за гафове от президента), като каза, че няма намерение да дава министрите си на вълците. "Освен това – допълни Станишев в стил "от лаф на лаф – гаф" – половината министри в Европейския съюз би трябвало да си тръгнат заради икономическата криза."

Няма как да си мерим нашите гафове с чуждестранните, защото те са различни.

Нашите обикновено
се правят от наглост, техните – от негра-мотност.

През 1977 г. френският президент Жак Ширак пристига в Буенос Айрес, Аржентина. В словото си обаче той благодари за топлия прием на "кмета на Рио". Ширак е известен с фриволната си представа за география и от друг гаф. През 1995 г. на конференция той отправя остро предупреждение към премиера на Холандия: "Или ще действате твърдо срещу наркотрафикантите, или ще затворя границата." Както е известно на хора с по-добри познания по география, Франция няма обща граница с Холандия. Как невинна изглежда на този фон несъществуващата Нубия, с която според българския депутат д-р Васил Михайлов, имахме приятелски връзки и ползотворно сътрудничество. А според вицепремиера Нейчо Неев: "Егати държавата, щом аз съм є вицепремиер".

При посещението си в Канада през 1982 г. Маргарет Тачър решава да покаже, че има познания за страната домакин, като казва: "Знам, че и вие имате проблеми с безработицата в Съединените щати." (Най-популярният гаф на Тачър все пак си остава начинът, по който тя съобщава, че й се е родил внук: "Ние станахме баба." (Американският външен министър Джеймс Галахан при посещението си в Осло, Норвегия, вдига тост на официална вечеря "За Негово превъзходителство краля на Швеция!"

През 1963 г. в Берлин Джон Кенеди казва на немски, че е берлинчанин. По законите на английския език обаче поставя ненужен в случая неопределителен член и множеството чува признание, което звучи като "Аз съм поничка", тъй като поничката също носела името на града. Гаф с обратен ефект прави Бил Клинтън в Ирландия, когато казва "Аз съм дъбличанин – нали това се предполага, че трябва да кажа?" Желанието да се правиш на такъв, каквато е съответната публика, у нас беше монопол на Соломон Паси (през лятото на 2004-та в продължение само на два месеца той заяви желание да е българин, евреин, арабин и каракачанин, но през миналата година Соломон Паси говори малко и това е добре.)

Първенството за
първична неграмотност

обаче трайно се държи зад океана от Дан Куейл. Като вицепрезидент, той направи забележка на шестокласник, че е написал погрешно думата картоф. Думата, разбира се, била написана от ученика съвсем правилно. Прибавяйки една буква, Куейл я прави грешно написана и се сдоби с прякора Картофа. У нас сравнима грешка е изписването на думата "Збогом", която по-късно беше институционализирана по ирония точно от Министерството на културата, чийто шеф стана авторът на грешката Стефан Данаилов. В сравнение с него Куейл е правил и по-непростими изцепки – при посещение в Латинска Америка намира за уместно да каже: "Единственото, за което съжалявам, е, че в училище не залягах достатъчно над латинския, сега щях да си говоря с тези хора." Не му отстъпваме. Наш министър на културата, професор и филолог – Елка Константинова, има свой личен език – австрийски.

Америка може и да не наказва неграмотността, но

не прави компромис
с толерантността.

Още в далечната 1983 г. министърът на вътрешните работи Джеймс Уот се прости с работата си, защото обясни, че съветническият му екип е балансиран по следния начин: "Имам всичко, което може да си представите – имам черен, имам в екипа жена, двама евреи и един сакат." Точно такова на нас не ни се е случвало.

Не ни се е случвало и това, което стана с един от най-известните политици на Великобритания и любим автор и в България – Джефри Арчър. Той започна да съди британски жълт вестник за това, че е публикувал клеветническа информация за него. Вестникът се остави да бъде осъден. Но тъй като в Англия дори жълтите вестници проучват добре фактите, които оповестяват, след това вестникът извади своите доказателства и осъди известния политик на четири години затвор за лъжесвидетелство.

През 2008 г. Ахмед Доган прехвърли лафовете-гафове в извънземна орбита, като заяви, че ако има възможност, ще си купи и летяща чиния. (Казах ли ви аз, че българските гафове се правят от наглост, нахалство и цинизъм, а не от неграмотност!) В тази област принос даде и пресцентърът на президенството с двете си съобщения след ловни мероприятия в Симитли и Узбекистан. За първия случай пресцентърът съобщи, че президентът е бил в района, но не е отстрелвал. За втория – че е следвал предложената от домакините програма и през цялото време е бил придружаван от министър-председателя на Узбекистан. Така пресцентърът по най-неподходящия начин каза точно онова, което целеше да не каже.

През миналата година България отбеляза две точки в световната класация на гафовете: с изпълнението "Кен лий" на Валентина Хасан и с факта, че

пред сградата на
Министерския съвет расте стрък канабис.

Познайте кое развесели повече българите и света. Валентина Хасан, разбира се – българите, защото им харесва да се преструват, че знаят английски, а чужденците – защото наистина знаят английски.

Нека да се върнем за малко в Англия, където нещата само отстрани изглеждат коренно противоположни на българските, предлага събеседникът ми англичанин. Ето част от партиите, които са се кандидатирали на изборите през 1997 г. в Обединеното кралство: Партия на елегантно облечените (спечелила е 287 гласа), Съюз на плюшените мечета (218 гласа), Партия на привържениците на монголското барбекю – страхотно място за купон (112 гласа), Партия на чернокосите мъже със среден ръст от бялата раса (71 гласа). На изборите през 2001 г. към този списък се прибавят Партия на боя със сладко и Партия на лудите рокаджии. Нищо обаче в тази страна не може да надмине основателя на Партията на налудничавите чудовища Дейвид Съч, който е записал в биографията си почти четиридесет участия в едни или други избори, без да има и минимален шанс да влезе в парламента. На едни извънредни избори все пак е събрал повече от социалдемократите на Дейвид Оуен.

В програмата си Съч предлага да се премахнат януари и февруари от календара, за да се съкрати зимния период. Негова е и идеята Темза да се засели с крокодили, а също така да се създаде езеро с европейски вина, за да може наловената там риба да е маринована. Това е сравнимо само с предложението на датски депутат да се приеме закон, според който велосипеди да се карат само по посока на вятъра, за да е по-лесно...


 

 Висшият съдебен съвет (ВСС)

Предишна новина

Ядрени флиртове в лабораторията на популизма

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 9
  ******************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 8
  Louis Vuitton Handbags Outlet | нерегистриран
  0
  0

  <strong>www.coachoutletonlinemd.org/</strong> <a href="http://www.coachoutletonlinemd.org/"><strong>coach outlet</strong></a> <a href="http://www.coachoutletonlinemd.org/"><strong>coach outlet online</strong></a> <a href="http://www.coachoutletonlinemd.org/"><strong>coach factory outlet online</strong></a>


  <strong>www.louisvuittonhandbagsoutlete.net/</strong> <a href="http://www.louisvuittonhandbagsoutlete.net/"><strong>Louis Vuitton Handbags Outlet</strong></a> <a href="http://www.louisvuittonhandbagsoutlete.net/"><strong>Louis Vuitton Handbags</strong></a> <a href="http://www.louisvuittonhandbagsoutlete.net/"><strong>Louis Vuitton Purses</strong></a>


  <strong>www.getcoachfactorysoutlet.org/</strong> <a href="http://www.getcoachfactorysoutlet.org/"><strong>Coach Factory Outlet</strong></a> <a href="http://www.getcoachfactorysoutlet.org/"><strong>Coach Factory</strong></a> <a href="http://www.getcoachfactorysoutlet.org/"><strong>Coach Factory Online</strong></a>


  <strong>www.gotocoachsoutlets.org/</strong> <a href="http://www.gotocoachsoutlets.org/"><strong>coach outlet Online</strong></a>


  <strong>www.louisvuittonoutletmake.com</strong> <a href="http://www.louisvuittonoutletmake.com"><strong>louis vuitton outlet</strong></a>


 3. 4
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 3
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 1
  ***** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.