Лагард отива на съд заради случай от 2008 г.


Кристин Лагард, втори мандат управляващ директор на Международния валутен фонд, ще трябва да са изправи пред френски съд по случай от 2008 г. Тогава тя бе финансов министър на Франция и одобри отпускане на 400 милиона евро на бизнесмена Бернар Тапи, след като арбитражен съд определи, че той трябва да получи обезщетение за сделка от 1993 г. Лагард прие решението, без да го обжалва.
По-късно апелативният съд произнесе присъда в обратната посока – че държавата не е трябвало за изплаща компенсация и че Тапи трябва да върне парите. Колоритният бизнесмен до днес обжалва тази присъда.
След продължила години наред битка Кристин Лагард изгуби оспорването на нареждане на съдия от декември 2015 г. тя да бъде изправена пред Cour de Justice de la Republique – специалният съд за дейността на министри, докато са били на власт.
Лагард е обвинена в небрежност при подписването на извънсъдебното споразумение с Тапи, който е известен привърженик на консервативния президент Никола Саркози, дошъл на власт през 2007 г.
Причина за спора всъщност е дейността на банка Credit Lyonnais, в която държавата има участие. През 1993 г. тя купи от Тапи оздравената от него компания Adidas, но скоро след това продаде дела му на Робер Луи-Драйфус за по-голяма сума и без знанието на Тапи. Бизнесменът сметна, че е ощетен от този ход.
Управителният съвет на МВФ е бил информиран в петък за хода на събитията и продължава да има доверие в способността на Лагард да изпълнява ръководните си функции, заяви говорителка на фонда.
Първата жена начело на международната финансова институция има успешна кариера като корпоративен адвокат в САЩ. На 25 години тя започва да работи в Париж за чикагската кантора Baker & McKenzie и бързо се издига във фирмата.
Като министър парижанката Лагард изигра важна роля за начина, по който Европа реагира на кризата, когато бе финансов министър в периода 2007 - 2011 г.
След като оглави МВФ, тя си спечели репутация на опитен преговарящ и убеди Конгреса на САЩ да одобри реформа във фонда, съгласно която повече права на гласуване се прехвърлят към Китай и други ключови страни с развиващи се икономики.
Лагард е известен привърженик на издигането на жени на ръководни постове и се шегува, че ако банка Lehman Brothers се казваше Lehman Sisters, сигурно щеше да оцелее.

Баба инвалид лети с 200 км/час към морето

Предишна новина

Ученици разиграват дела в съда

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.