Лаура Кьовеши с второ обвинение

Лаура Кьовеши с второ обвинение
Лаура Кьовеши

Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши съобщи след неколкочасово изслушване в Специалния отдел за разследване на престъпленията в съдебната система, че е заподозряна по още едно дело. "По първото дело, за което вече знаете, съм възпрепятствана да давам изявления. Попитах дали мога да си тръгна и ми казаха "не", влязоха, мисля, деветима или десетима адвокати в кабинета и ми каза, че съм обвинена по друго дело. Беше ми съобщено за обвинение, че съм била координирала организирана престъпна група с прокурори от НДБК", заяви Кьовеши след изслушването.
 
Според съдебни източници, цитирани от Медиафакс, Кьовеши е обвинена по дело срещу прокурорите Лучиан Оня и Мирча Негулеску от НДБК-Плоещ. Двамата прокурори, които са поставени под съдебен контрол, са обвинени, че през 2015 г. са принудили бивш депутат да подаде фалшиво сезиране за подкупване на избиратели от Република Молдова по време на президентските избори в Румъния през 2014 г.
 
Кьовеши заяви, че всичко, което й се случва, е свързано с кандидатурата й за поста главен прокурор на Европейската прокуратура. "Категорично заявявам, че не съм виновна за нито едно от деянията, които ми се вменяват. Категорично тази кампания има връзка с кандидатурата ми за европейски главен прокурор. Професионално аз съм си свършила работата", посочи още бившата шефка на антикорупционната агенция.
 
През февруари, когато предстоеше изслушването й в Европейския парламент, Кьовеши беше повикана в Специалния отдел за разследване на престъпленията в съдебната система и беше уведомена, че е заподозряна във вземане на подкуп, злоупотреба със служебно положение и лъжесвидетелстване. Делото е образувано по жалба на бившия депутат от управляващата Социалдемократическа партия Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция. Той твърди, че през 2011 г. Кьовеши е поискала от него определена сума за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор.
 
Кьовеши заяви, че от две години е подложена на тормоз в публичното пространство, както и от Съдебната инспекция, която е проверявала дейността й близо 50 пъти. По думите й фактът, че е била призована в специалния отдел точно, когато ръководството на Европейския парламент трябваше да вземе решение дали да подкрепи кандидатурата й, "не е никакво съвпадение".
 
Междувременно Европейският парламент потвърди, че румънката е изборът на институцията за главен прокурор на Европейския съюз. Кандидатурата на Кьовеши няма да бъде гласувана следващата седмица в пленарна зала, а направо ще се пристъпи към съгласуване на позициите със Съвета на Европейския съюз, който предпочита за първи европейски главен прокурор да бъде назначен французинът Жан-Франсоа Бонер.
 

Още по темата

В Агенцията по вписванията е въведен по-строг контрол на длъжностните лица по регистрацията

Предишна новина

Оставиха в ареста двамата задържани за опита за палеж на полицейско управление във Видин

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 14
  | нерегистриран
  1
  0

  Хубаво шалче с цветовете на руското знаме! Или е знак на извинение към фрасето, че ще го избута от мястото? Да се надяваме, че това е единиственото руско нещо, което й е вързано.  Румънското правителство и играе контра, за да я пробута. Каквото е компрометирано, ако вземе да я хвали, по-скоро ще й навреди. На нашето като нищо може да му върнат кандидатите.

 2. 13
  Baf | нерегистриран
  1
  0

  Никой никога не попита кои са родителите на Кьовеши и дали имат общо с мрачните служби на Чаушеску. Интересно ще е.

 3. 12
  RRR | нерегистриран
  1
  0

  Изобщо не е от сега, но на никого не му отърва да приеме, че госпожата боравеше с неправни методи по делата на службата, която оглавяваше.

 4. 11
  | нерегистриран
  1
  -1

  Всички са наясно защо Кьовеши е обвинена в Румъния, от кого и защо точно сега

 5. 10
  popoffs@abv.bg | нерегистриран
  2
  -3

  ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ,КЬОВЕШИ ИМА ЛИЧЕН ПРОБЛЕМ В СТРАНАТА СИ. ПРАВИЛНО БИ БИЛО ПЪРВО ДА РЕШИ ПРОБЛЕМА И СЛЕД ТОВА ДА СЕ КАНДИДАТИРА ЗА ПОСТА НА ГЛ.П-Р НА ЕВРОПА.В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ТОЗИ ПРОБЛЕМ ОТ ЛИЧЕН СТАВА ОБЩОЕВРОПЕЙСКИ. КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО Я ИЗБЕРАТ И СЛЕД ТОВА КОЛЕГИТЕ И ОТ РУМЪНИЯ ИЗПРАТЯТ ЕЗА В ЛУКСЕМБУРГ ЗА АРЕСТА И,А??? ПЪЛЕН ЦИРК!!!

 6. 8
  Мунчо | нерегистриран
  6
  -4

  Аз нямам нищо против сума ти прокурори, съдии и следователи да бъдат арестувани, за да видят резултатите от собствената си продукция. Догодина бюджета на съдебната власт ще достигне 1 млрд. лв., а резултатите ще ги отчитат насаме със съвестта си в килията. Няма лошо, за което се присъединявам към др. Нинова и изцяло подкрепям Лаура Кьовеши за първи европейски прокурор - сума ти брюкселски зелки даже повече заслужават от нашите да бъдат арестувани и изтипосани пред строя за корупция! 266 евродепутати са свързани /на каишка и ясла/ със Сорос, разбирай ... ЦРУ. Европейци, както биха изпели Ъпсурд! [[_78362_]]

 7. 7
  дедо Славейков | нерегистриран
  5
  -2
  До коментар #3 от "честит ден на труженичката другарки | нерегистриран":
  Трудно е да си виждащ сред слепци. Само ние и румънците виждаме каква е Кьовеши, а целият ЕС е сляп. Трябва да им отворим очите на тези, те нямат представа нито за свобода, нито за демокрация или пък за човешки права. Трябва ние водени от другарите от Русия да им покажем какво означават тези неща.

  До коментар [#2 #385642] от "Принцип":

  Кат Русия няма втора. тъй могъща на света;  Така! Това ви е джендърският евроГейски съюз - когато Кьовеши им служеше за политическа реклама ... ОК! Когато обаче явно я преследват, тормозят и тероризират заради това че, забележете ... съвестно, професионално и смело си изпълняваше службата ... предпочитаме франсето, понеже сме ... ратифицирали Истанбулската конвенция. Единствено в Русия не минават номерата на меките брюкселски китки, защото държавата има Ръководители, при това юристи, а не пожарникари или банкери от Люксембург.

  [[_78354_]]

 8. 6
  паметлив | нерегистриран
  10
  -3

  Благодарение в Кьовеши в затвора бяха пратени стотици румънски магистрати-и не е преувеличение, десетки министри и тн. 2 затвора в Букурещ има-основно с осъдени прокурори-и в момента. В Румъния прокурорите бяха стигнали до там,че сутрин отиваха със сак с лични вещи на работа, защото не се знаеше,дали до вечерта няма да бъдат арестувани.

 9. 5
  | нерегистриран
  4
  -9
  До коментар #1 от "до протестърите и протестърките | нерегистриран":
  Тези, които ходихте да я слушате на лекции в Шератон-марш в Букурещ да протестирате и я подкрепите. Или я подкрепяхте докато имаше власт, а сега вече не ви пука. Защо не отидете в Букурещ на масов протест, идващ от съпортъри от България?

  А ако ви е дискомфортно да я подкрепите в Букурещ, защо не отидете пре д румънското посолство, добре известно ви къде е..

  Не може да направят протест пред румънското посолство, ако не отпуснат пари за наемането на протестиращи от руското посолство. И евентуално Дома на българо-съветската дружба за провеждане на мероприятието, ако времето се случи дъждовно или студено. Че там Бийкикев се чувства направо като у дома си.

 10. 4
  | нерегистриран
  4
  -11

  Лалура много се хвалеше с големия брой обвинения повдигнати докато беше шефка. Е, видя се, че в държави като България и Румъния, където се действа само по целесъобразност и никога по законосъобразност лесно могат за нула време и нея да опраскат с две обвинения. Сиреч обвиненията на килограм в Румъния не значат нищо - голямо предлагане на обвинения, голяма инфлация на правосъдието.  Което както и да се погледне поставя под сериозно съмнение качествата й за европрокурор.

 11. 3
  честит ден на труженичката другарки | нерегистриран
  16
  -4

  Трудно е да си виждащ сред слепци. Само ние и румънците виждаме каква е Кьовеши, а целият ЕС е сляп. Трябва да им отворим очите на тези, те нямат представа нито за свобода, нито за демокрация или пък за човешки права. Трябва ние водени от другарите от Русия да им покажем какво означават тези неща.

 12. 2
  Принцип | нерегистриран
  9
  -17

  Такъв инквизиционен процес по времето на тая фльорца Европа не помни. Явно "другарите" ни от Запада са забравили като изразяваха "сериозна загриженост" за спазването правата на човека и гражданина в РУмъния по нейно време! Ако тая грозотия поеме упровлението на европейската прокуратура, ще въведе повсеместно любимата си "мярка" - задържане до една седмица на заподозрени без право на адвокат.

  ХА после да вървят нашите малоумни правозащитници да се оплакват, че в България имало "тайно" задържане до 72 часа, смехотворно е, ако не е страшно!!!

 13. 1
  до протестърите и протестърките | нерегистриран
  12
  -15

  Тези, които ходихте да я слушате на лекции в Шератон-марш в Букурещ да протестирате и я подкрепите. Или я подкрепяхте докато имаше власт, а сега вече не ви пука. Защо не отидете в Букурещ на масов протест, идващ от съпортъри от България?

  А ако ви е дискомфортно да я подкрепите в Букурещ, защо не отидете пре д румънското посолство, добре известно ви къде е..

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.