Лазаров и Писанчев олицетворяват модел, от който не съм бил част и в най-зловещите си сънища

Лазаров и Писанчев олицетворяват модел, от който не съм бил част и в най-зловещите си сънища

Ченгеджийски номера никога не съм правил, не съм бил ничия маша, но посещението на шефа на ФБР не отменя действието на българските закони. Така вътрешният министър в оставка Веселин Вучков за първи път коментира упреците на премиера Бойко Борисов отправени към него след като обяви, че напуска правителството в деня на визитата на шефа на американската служба.

Вучков даде интервю на раздяла с политиката пред Нова телевизия и обяви, че за дълго няма да има публични изяви. Часове преди това обаче той беше на пресконференция заради бедствената ситуация на много места в страната. "Престъпността и природните бедствия не се интересуват от оставки. Аз съм министър още няколко дни, управление в МВР трябва да има, независимо от смените по върховете", каза той. Вучков обяви, че по всяка вероятност оставката му ще бъде гласувана от парламента в сряда.

Министърът заяви, че не е можел да остане в МВР заедно с главния секретар Светлозар Лазаров и с Владимир Писанчев начело на ДАНС. "Те олицетворяват един модел, срещу сме се борили. Не мога да съм част от модел, който съм критикувал. Да стана фрагмент от този модел - това дори в най-тъжните си и зловещи сънища не съм сънувал", каза Вучков.

Той изложи тезата си, че оставането на Лазаров и Писанчев на постовете им ще доведе до юридическа каша. "Оставането им щеше да дискредитира реформата, изпращаше отрицателни импулси към цялата система, те олицетворяват институциите бухалки, които бяха използвани срещу опозицията и протестиращите", заяви Вучков.  Той каза, че според него премиерът не е искал двамата да бъдат освободени, за да няма сътресения в системата и в отношенията с международните партньори на службите. "За мен това беше грешка", заяви Вучков.  

Той разказа как още след влизането в сила на промените в Закона за МВР на 24 февруари той е внесъл предложение за започване на процедури за избор на нов главен секретар и шеф на ДАНС, но е получил отрицателно становище от шефката на правната дирекция на Министерския съвет Галя Маринска. След това той многократно е опитал да се срещне и да разговаря с Бойко Борисов, но това така и не е станало до заседанието на правителството на 4 март, на което Вучков подаде оставка. Това беше най-силното недоверие, каза министърът и допълни, че след като премиерът не му вярва, не е можел да остане на поста си.

"Искането на оставките на Лазаров и Писанчев от страна на премиера, според мен беше провокирано от моята оставка", заяви той. И допълни: "Истината е, че аз нямах избор и премиерът нямаше избор, а, след искането му, те също нямаха избор и им прави чест, че подадоха оставки".

Вучков определи като един от най-важните въпроси в момента да се разкрие истината за операция "Червей". "От ДАНС са поставили байпас, с който са получили достъп до информационните системи на МВР за 300 дни, а в папките на ДАНС няма нищо. Въпросът е къде е информацията и аз съм уверен, че прокуратурата ще стигне до отговора", заяви той.

А на бъдещата министърка на вътрешните работи Румяна Бъчварова пожела: "Успех и нито крачка назад в реформите"

Още по темата

Запалиха автомобила на ямболска адвокатка

Предишна новина

Двама вече са обвинени за убийството на Немцов

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  специална култура | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#12] от "Фен на съдебната система на РБ": Цв.Цв. 2. 12
  Фен на съдебната система на РБ | нерегистриран
  1
  0

  А Малкия сатана КОЙ е?

 3. 11
  баба Ванга | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#10] от "gnd":  Това е въпрос на обща култура ... все пак. 4. 10
  gnd | нерегистриран
  2
  -1

  До коментар [#8] от "жени ГЕРБ":

  Кой е Големия Сатана, че ми стана интересно ?

 5. 9
  Езоп | нерегистриран
  18
  -2

  Вучков беше и е маша на Цв.Цв. Това няма кой да го отрече.В такъв случай с какво Вучков е по-читав от Цв.Цв.?? Истината е, че Цв.Цв. и ГЕРБ ма..та такова на тази държава. Никога не е имало по-големи обществени вредители от тези. И Борисов не е по-различен щом такива кадри си избира и назначава. Но лошото тепърва предстои. Изходът е Терминал 2.

 6. 8
  жени ГЕРБ | нерегистриран
  8
  -1

  До коментар [#4] от "анонимен":  ББ не е нищо по-различно от неговите кукловоди, които не стъпват на здрава континентална евразийска почва. Това е то положението. Както са казвали римляните, словото на истината е просто. ББ се прави ужким с всички сме така, ама просто не става така. Затова ще свърши зле, като Лев Качински. И дай Боже! Дано обаче преди това приключи с другите още по-коварни предатели, т.нар. социалисти и агент Гоце с пикаещия във фонтаните, които още сричат азбуката, но знаят да влизат в схеми по международния наркотрафик, включително и с Големия Сатана! 7. 7
  Съдия | нерегистриран
  12
  -13

  Изключително достоен човек!

 8. 6
  | нерегистриран
  18
  -10

  До вчера уважавах Вучков. Той се оказа поредният въздух под налягане. Не съм фен на Бойко, обаче Вучков стъпваше в позната среда, като прие да е министър. И това, което става сега, е по-малко зловещо от безумните акции на ЦвЦв., чийто заместник беше именно Вучков.

 9. 5
  Езоп | нерегистриран
  24
  -15

  Лъжец.

 10. 4
  анонимен | нерегистриран
  28
  -18

  Гордея се, че те познавам Веско.Ако Бойко Борисов не престане да се заиграва с подлеците от КОИ или КОИ, ОТНОВО ЩЕ ПАДНЕ ОТ ВЛАСТ,ЗАЩОТО ДОСЕГА КАРАХ И ДЕЦАТА СИ ДА ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ, НО АКО НЕ ВИДЯ РЕАЛНИ РЕФОРМИ С КАЧЕСТВЕНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ С МОРАЛ, НИКОГА ПОВЕЧЕ!ЗАЩОТО БОРИСОВ ПОКАЗВА ЕДНА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРАТА С КАЧЕСТВА, ЗАТОВА СЕ ОБГРАЖДА С ЖЕНИ, ЗА ДА ГО СЛУШАТ И ИЗПЪЛНЯВАТ БЕЗПРЕКОСЛОВНО ПОРЪЧКИТЕ МУ. А ТОВА ПОКАЗВА, ЧЕ Е ЗЛОБЕН И ЕГОИСТИЧЕН НАРЦИС.

 11. 3
  Вучков | нерегистриран
  31
  -21

  Ти на место да се правиш на дървен философ, кажи за онзи рецидивист, и защо изпуснахте да строши главата на момичето с тесла! Защо не е в затвора, Вучков и какво правим с братя Галеви! Пък тогава ми обяснявай за Лазаров, Писанчев, братски и небратски служби и въобще за вашата котарашка банда от Банки на оня големия специалист по дължината на пожарникарския маркуч! Всички сте от един дол дренки, без изключение!

 12. 2
  Успех и нито крачка назад в реформите | нерегистриран
  6
  -15

  След като осъзнах, че евреите са лидерите на социалдемокрацията, пердето започна да пада от очите ми. Моята продължителна душевна борба завърши. Mein Kampf.

 13. 1
  | нерегистриран
  31
  -20

  Божеее и тоя "реформатор" се е взел на сериозно.Не бил от бандата на Котаранчев и зетя.Ми вашата банда , сбор от подлогите на Цвинокио и Рамадан е още по-долна и определено пълна с подлеци и негодници.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.