Лазаров и Писанчев подадоха оставки

Лазаров и Писанчев подадоха оставки

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС Владимир Писанчев подадоха оставки. Пред журналисти сутринта премиерът Бойко Борисов каза, че Лазаров е подал оставка пред него и тя е приета, но ще я разпише утре, защото днес трябва да приключи акция по залавянето на заподозрян за убийството на 23-годишната студентка от Велико Търново Вероника Здравкова. Председателят на ДАНС пък е говорил с Борисов и му е казал, че е офицер с чест, така че ще получи и неговата оставка, което се случи по-късно днес.

Оттеглянето на Лазаров и Писанчев бе очаквано, след като вчера Борисов обеща, че ще поиска днес оставките им.

До рокадите се стигна след изненадващата оставка на вътрешния министър Веселин Вучков в сряда. Той обяви на заседание на Министерския съвет, че се оттегля, след като Правната дирекция на МС е дала становище, че промените в Закона за МВР не налагат смяна на главния секретар и на шефа на ДАНС. Борисов пък каза, че ще се довери на становището, вместо на вътрешния министър, който твърди обратното и бе готов с нови кадрови предложения.

След оттеглянето на Вучков, министър-председателят бе упрекнат в зависимост от ДПС, защото е готов да жертва вътрешния министър, за да остави на поста Лазаров и Писанчев, назначени от предишното правителство, в което управляващи бяха БСП и ДПС. Борисов отхвърли обвиненията и вчера обяви, че ще предложи за министър вицепремиера Румяна Бъчварова, но ще иска и оставките на главния секретар и на шефа на ДАНС.

Борисов коментира днес, че има предвид хора, които да заемат овакантените постове, но за поста на главен секретар ще реши вътрешният министър, който най-вероятно ще е Бъчварова.

"А шефът на ДАНС е пряко подчинен на премиера и ще си реша аз", каза Борисов, като добави, че процедурата ще е специална "със съгласуване с всички възможни хора на света, за да са доволни". После уточни, че под съгласуване имал предвид "чисто коалиционно ще споделя с..., за да не кажат, че не съм ги информирал".

Шефът на ДАТО Цветан Китов обаче няма да бъде отстраняван, Борисов каза, че Китов му бил студент 4 години, познавал качествата му и дори не би водил диалог за отстраняването му.

На въпрос за предложението му - жена в лицето на Бъчварова да е следващият вътрешен министър, премиерът каза, че ролята на министъра не е да бяга с токчета и пола по акции. Това "бягане" пък беше част от стила на управление на бившия МВР-шеф в предишното правителство на ГЕРБ -  Цветан Цветанов. По този повод Борисов отговори: "Мисля, че оценката на Цветанов съм я дал отдавна, като не е министър. Не казвам, че е негативна, направиха много добри неща, допуснаха и грешки".

Още по темата

Становището на Правната дирекция за Лазаров и Писанчев е юридически неиздържано

Предишна новина

Министърът на правосъдието иска уволнението на Владимира Янева

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 10
  баба Ванга | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#9] от "":  Тя у нас тъпотата не е право пропорционална на богатството!

  И този, и онзи - богати бе! Котараците също са добре уяли се, да му се невиди, а от Столична община на учителката по съветски език що мръвчици изпадат, а! Пък и добре работим и с ФБР, и с ЦРУ, и с другите ни новобратски служби, в смисъл ти на мен коката, а за на тебе по бившите другарчета. /из писмо от Банки до село Шума/

 2. 9
  | нерегистриран
  2
  0

  Този само Ваньо Танов го биеше по тъпота

 3. 7
  Роза Люксембург | нерегистриран
  2
  0

  До коментар [#4] от "dolf":  Честит празник на мъжете и да ги изпратим с цветя към новото им поприще! 4. 6
  Валтер Шеленберг | нерегистриран
  2
  0

  Мюлер също бе офицер с чест, Писанчев!

 5. 4
  dolf | нерегистриран
  8
  -6

  Лазаров и Писанчев поне са мъже,поиска им премиерът оставка дадоха я,не злепоставиха нито премиера,нито България пред чужди делегации.Грешни или не ще видим,добри или лоши също,но не се е чуло за корупция или злоупотреба с власт-нямаше стани,легни и пр.,нямаше заплахи за другомислещите.

  Дано новите ги избере лично премиера,а не Цветановците и Атанасовците и особено Прокопиевци и адвоката-министър.

 6. 3
  x | нерегистриран
  7
  -1

  Хайде сега към БОРКОР с бодра стъпка! Това институционално недоразумение-БОРКОРЪТ,трябва немедлено да се закрие,при това със замах,дето се казва!!!

  Бат Бойко да действа!

 7. 2
  bb | нерегистриран
  8
  0

  lazarov niama dva petaka sluzba... ama se natiska do posledno da e glaven...

 8. 1
  Стига | нерегистриран
  27
  -4

  Стига сте ни занимавали с този главен секретар, все пак сте "Правен свят". Защо не проверите как без конкурс е назначен главния секретар на правосъдието, която министъра на ГЕРБ и сегашен вицепрезидент Маргарита Попова изгони навремето от същото това министерство. Или това не Ви интересува, защото имате нещо общо с PR на министър Иванов.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.