Легализираха изневярата в Южна Корея


Конституционният съд в Южна Корея премахна спорен закон за изневярата. В продължение на над 60 години текстът криминализираше извънбрачния секс, а нарушителите получаваха до 2 години затвор.
Деветте съдии решиха със 7 на 2 гласа, че законът от 1953 г., защитаващ традиционните семейни ценности, е противоконституционен. Южна Корея е една от малкото немюсюлмански страни, които възприемат изневярата за престъпление. През последните 6 години почти 5500 души са били подведени под отговорност за изневяра, включително почти 900 човека през 2014 г. Но тази цифра намалява, като делата, завършили с присъда, стават все по-редки. Това отчасти е отражение на променящите се обществени тенденции в страната, където светкавичната модернизация често се сблъсква с традиционно консервативните норми.
Според закона от 1953 г. изневярата може да се разглежда в съда само при жалба от засегнатата страна, като делото се прекратява веднага, ако ищецът оттегли обвинението - често срещано явление, което включва финансово споразумение. Законът се основава на вярването, че изневярата поставя обществените норми под съмнение и вреди на семейството, но той бе разкритикуван като морално остарял и представляващ държавна намеса в личния живот на хората.
Въпреки че законът за изневярата вече не съществува, неодобрението за кръшкането все още е налице.

Конфискуват 200 бона от здравна шефка

Предишна новина

ВКС оправда окончателно бившия кмет на Д.Митрополия Александър Печеняков

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.