Лекарският съюз подкрепя идеята за видеоконферентни дела и от болничното легло

Лекарският съюз подкрепя идеята за видеоконферентни дела и от болничното легло
снимка:БГНЕС

Българският лекарски съюз (БЛС) подкрепи идеята на правителството за въвеждане на възможност за участие на страни по дела или свидетели, които имат невъзможност да присъстват в съдебната зала заради заболявания или други форсмажорни обстоятелства, да могат да бъдат разпитани чрез видеоконферентна връзка дори от болничното легло.

Промените, към които БЛС изразява подкрепа, са предложени в Закона за здравето през внесените промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), който предвижда доработватване на правилата и процедурите за въвеждането на изцяло електронно правосъдие, както и регламентация във връзка с предстоящото пълно внедряване на ЕИСС и ЕПЕП. Проектът на правителството в момента се намира непосредствено преди първо четене.

В §36 от Преходни и заключителни разпоредби на Законопроекта се предвижда създаването на изречение трето в чл. 158. ал. 5 от Закона за здравето, като се предлага, когато здравословното състояние на лицето по чл. 155 от Закона за здравето не позволява да се яви в съдебно заседание, както и „при обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия или други форсмажорни обстоятелства“ лицето, чието настаняване се иска, може да участва в делото и чрез видео конференция, като самоличността му се удостоверява от директора на болничното заведение или от упълномощено от него лице.

„Безспорно съществува проблем за разпитването в съдебно заседание по чл. 58. ал. 5, изречение 1 от Закона за здравето на лицата по чл. 155 от същия нормативен акт, заради тяхното здравословно състояние. Тези лица неизменно се нуждаят от своето лечение в съответното болнично лечебно заведение, затова нито здравословното им състояние, нито обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия или други форсмажорно обстоятелства не трябва да бъдат причина за затрудняване на съдебната процедура но Раздел II, Глава пета от Закона за здравето, което от своя страна да доведе до забавяне на лечението“, мотивират подкрепата си към предложението от Лекарския съюз.

Още по темата

Увеличиха допустимия извънреден труд на 300 часа за година

Предишна новина

Преименуваха 24 май

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    гтнв | нерегистриран
    2
    0

    В ГПК за жалост, вместо да се облекчи начинът на провеждането на дистанционните връзки по дела, нещата се усложниха излишно, като се предвиди възможност единствено такива да се гледат при присъствие на страната в районен съд. Какво пречи страната или адвокатът й да са си вкъщи? Дали ще представят ЛК/АК в съдебна зала или посредством видеовръзка е все едно. Изкуствено се усложниха нещата, до сега и без такъв подробен регламент съдилищата гледаха от пролетта дела по този начин без проблеми.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.