Лицемерието на българските либерални медии и една шпионска афера с международно значение

Лицемерието на българските либерални медии и една шпионска афера с международно значение

19 март 2021 година – българската прокуратура съобщава, че в колаборация с българските служби работи по мащабно разследване срещу разбита у нас престъпна група за изнасяне на държавни тайни в полза на Русия. Показва на публичността и разговори, снимки, видеозаписи – цялата налична информация, която законът и респективно наблюдаващите прокурори допускат да бъде оповестена. Ден по-късно става ясно, че и двама руски дипломати са замесени в случая и са обявени за персона нон грата от Министерството на външните работи.

Новината не е сред ежедневните и очаквано предизвика огромен обществен и институционален отзвук, при това не само от българска и руска страна, след като генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг първо в профила си в Twitter, а 2 дни по-късно и лично пред външния ни министър Екатерина Захариева, поздрави България за усилията по противодействие на руския шпионаж. Очаквано, заради необичайния интерес на гражданите към шпионската афера, която между другото се разраства все по-мащабно още от 2019 година насам, и медиите отделиха сериозно внимание на случая. Особено впечатление обаче направи нещо, което може би остана в сянката на скандала от това, че български офицери и служители на Министерството на отбраната са продавали класифицирана информация за България и съюзниците й, при това на не особено висока цена. А именно - това, че разкритията на българските служби и прокуратура попаднаха с безпрецедентна подробност и обем не само в българските и европейските, но и в американските медии като CNN и The Wall Street Journal (WSJ).

Още на 24 март по обяд (българско време) журналистите Tim Lister и Nina dos Santos, които работят за американския либерален гигант CNN, излязоха с обширна статия за разбитата у нас шпионска група, предавайки подробно всички елементи от доказателствената съвкупност, изнесена с разрешението на наблюдаващите прокурори пред обществеността. Предават и думите на главния прокурор Иван Гешев, че работата, която е свършена от страна на българските разследващи органи по случая, е "несравнима от 1944 г. насам". Цитират и премиера Бойко Борисов, след което припомнят и случая с лидера на  движение „Русофили“ Николай Малинов, който бе сред първите уличени у нас в шпионаж в полза на Русия още през 2019 година. CNN отразява цялата палитра от факти и налични в публичното пространство данни – без внушения, без излишен собствен анализ, без насочване на мненията на читателите си в определена политическа посока.

На 25 март същото прави и базираният в Ню Йорк вестник The Wall Street Journal, един от най-тиражните вестници в САЩ. Медията отново прави пълно проследяване на събитията у нас около скандала с разкритите разузнавачи в полза на Русия, като дори помества на страниците си кратък коментар на главния прокурор Иван Гешев, когото лично е потърсила. Следва и подробен разказ, основаващ се на данните, предоставени в публичното пространство от страна българските служби и прокуратура. Всъщност – и единственият достоверен източник на информация от подобно естество.

Какво направиха за сметка на това повечето български медии, които откровено следват либералната медийна политика? Нищо подобно на американските си колеги. Веднага след брифинга на прокуратурата, на който бяха предоставени подробности и материали около разбитата шпионска група, бяха впрегнати експерти, адвокати на богати и влиятелни подсъдими и обвиняеми лица, чието отношение към работата на българското държавно обвинение едва ли може да се очаква да е особено ласкателнo, правозащитници и всевъзможни анализатори с единствената мисия – да докажат с думите си, като че ли напук на наличните и публични доказателства, че от разследването на тази афера у нас няма нищо да излезе. Последваха манипулации, представяне на оценките на гореспоменатите като обективна реалност, внушения за обективността и професионализма на българските прокурори и разследващи органи и нито дума за свършената от тях работа или за опасностите, които биха могли да последват за националната сигурност на България и секретните данни, които тя съхранява в качеството си на партньор на най-големите международни организации, ако службите ни не бяха се намесили.

Този път обаче българските либерални медии, които са и най-шумният рупор на правото на свободно изразяване и свобода на словото, получиха звучен шамар от американските си колеги, които им направиха истинско показно по обективност. Случаят също така не бива да се забравя, а примерът, даден от CNN и The Wall Street Journal как едно национално разследване с международно значение трябва да бъде отразено, следва да послужи за коректив на част от българските журналисти и медии. Защото, ако това не се случи – същите утре, когато това им се наложи, пак ще се опитат да употребяват мантрата за "111 място по свобода на словото", като че ли сами те не са част от българската медийна среда и някой отнема правото им на изразяване. Манипулация, придобила измеренията на лъжа, която американските издания без нарочно да целят опровергаха, само докато вършеха работата си.

Още по темата

Разбиха мащабна престъпна група за финансови престъпления

Предишна новина

Българска майка бедства в защитено жилище в Германия

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Гарванов | нерегистриран
  4
  -1

  Някой знае ли какво стана със съдията, който пусна онзи Малинов до Русия, за да си получи ордена? Да не би да са го повишили, защото едва ли са го освободили....Гарван-гарвану око не вади.

 2. 6
  | нерегистриран
  6
  -1
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  Те ДПС уж либерална партия, пък страшна война с либералите... ;)

  Те пък българските либерали са едни либерали..... общо взето накъдето задуха вятъра и където пада кешовицата, едва ли имат някаква идея за идеология изобщо. Утре, ако им кажат, че срещу един солен грант с над 6 цифри трябва да обичат Орбан - рЕзко ще станат "промоутъри" на христианските ценности, та даже и на Леденото хоро за всеки случай.

 3. 4
  | нерегистриран
  5
  -3

  Те ДПС уж либерална партия, пък страшна война с либералите... ;)

 4. 3
  | нерегистриран
  3
  -3
  До коментар #1 от "Пази Боже... | нерегистриран":
  Почнаха на Цветелина да й оправят правописните грешки и тя взела на медиите акъл да дава...

  Свобода на словото....

 5. 2
  ? | нерегистриран
  7
  -6

  Споделил ли е Гешев пред Wall Street Journal за идеята си да се инкриминират "агентите на влияние" по примера на Путинова Русия и разказал ли е за успехите и силата на българските служби преди 1989 г.? А казал ли е и на американските репортери, както на българските пенсионери, "било е някога и пак ще стане...

 6. 1
  Пази Боже... | нерегистриран
  10
  -6

  Почнаха на Цветелина да й оправят правописните грешки и тя взела на медиите акъл да дава...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.