Лидерът на управляващите в Румъния социалдемократи влезе в затвора

Лидерът на управляващите в Румъния социалдемократи влезе в затвора
Лидерът на управляващите в Румъния Ливиу Драгня (в средата) влезе в затвора за три години и шест месеца

Лидерът на управляващите в Румъния социалдемократи Ливиу Драгня бе отведен в затвора Рахова край Букурещ, след като по-рано през деня бе осъден окончателно на 3 години и 6 месеца затвор по дело за корупция, съобщиха местните медии. Отвеждането му бе предавано по румънските телевизии. Преди това Върховният касационен съд отхвърли жалбата на Драгня и му даде срок от 24 часа да се яви в полицията, за да започне да излежава присъдата си. 
 
Решението идва, след като по предварителни данни дясноцентристката опозиционна Национално-либерална партия победи социалдемократите на отминалите избори за Европейски парламент с 26,79 на 23,39%. Освен това по неокончателни данни румънците отхвърлят на консултативен референдум и спорни реформи в правосъдието, инициирани от управляващата левица, които можеха да доведат до амнистирането на Ливиу Драгня.
 
Присъдата почти сигурно ще изключи от публичния живот Драгня, председател на Долната камара на парламента, който бе сочен за кукловод на правителството и ключова фигура в стремежа на социалдемократите към спорните реформи. Въпреки победата на партията на изборите през 2016 г., желанието на Драгня да стане премиер бе осуетен заради предишна условна присъда затвор за изборни машинации. 
 
Миналата година Драгня бе осъден повторно за това, че е използвал служебното си положение и е осигурил фалшиви публични длъжности за две жени, които през това време работели за социалдемократите. 
 

 

Процесът е неизбежен, смятат мнозинството от засегнатите обвинители

Предишна новина

Излeзе превод на български на над 230 решения на Федералния конституционен съд на Германия

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    123 | нерегистриран
    4
    -5

    Ан Кака ти Корни и Елената Милиончева също им е там мястото - в панделата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.