Лихварите от ромския клан Гольовците се сдобиха с обвинения и остават в ареста

Лихварите от ромския клан Гольовците се сдобиха с обвинения и остават в ареста
Снимка от ареста на един от лихварите от Кюстендил, снимка:ПРБ

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност шестима от ромския клан Гольовците за участие в организирана престъпна група за незаконна банкова дейност (лихварство) и рекет на територията на Кюстендил и региона.

Участниците в групата бяха задържани на 9 септември 2020 г. при полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Според събраните доказателства те са предоставяли кредити срещу висока лихва на лица, на които при забавяне плащането на вноските са налагали психически тормоз и побои. Това се потвърждава от множество свидетели и пострадали от престъпната дейност на групата, както и от събраните доказателства в хода на следствените действия.

С прокурорски постановления на шестимата обвинени бе наложено задържане до 72 часа. Днес, 11 септември 2020 г., Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях, като магистратите уважиха искането на държавното обвинение.

Съдът прие, че събраните до момента доказателства по досъдебното производство дават основание да се направи обосновано предположение, че са извършили престъплението, за което са обвинени. Налице е и опасност да извършат друго престъпление, в т.ч. да оказват влияние на свидетели.

Определението на Специализираният наказателен съд не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Още по темата

Майкрософт: Хакери от Русия, Китай и Иран атакуват изборите за президент в САЩ

Предишна новина

СНС осъди трима наркотрафиканти от София

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.