ЛиЛана с ново обвинение за декларации с неверни данни, АСНС я върна в ареста

ЛиЛана с ново обвинение за декларации с неверни данни, АСНС я върна в ареста
ЛиЛана в съдебната зала, снимка:БГНЕС/архив

Прокуратурата повдигна ново обвинение на ЛиЛана за подаване на декларации по европроекти с неверни данни. Към него е привлечена и Ася Йочева - представител на фирма "Телерайз" и дългогодишна приятелка на бившата певица. Това стана ясно по време на съдебното заседание във връзка с мярката за неотклонение на певицата в четвъртък, съобщи в-к "Монитор".

Така обвиненията на ЛиЛана стават общо 3 - останалите са за участие в организирана престъпна група за източване на евросредства и заплаха спрямо държавни служители.

Бивши и настоящи служители на двамата обвинени - Лиляна Деянова и Мартин Димитров, както и те самите най-напред били питани дали познават Васил Божков, Георги Попов и Борис Бекяров при разпитите им, стана ясно по време на заседанието в четвъртък. Пред журналисти бизнесдамата заяви, че не знае какво значение има познанството ѝ с олигарха-беглец Божков за престъпленията, в които е обвинена. 

Тя коментира още, че преди двамата със съдружника ѝ Мартин Димитров да влязат в ареста, няколко бензиностанции са отказали да работят с тяхното дружество. "Казаха ни, че са получили писмо от "Интелигентни трафиксистеми", че нашата система не била достатъчно добра". Според нея това е единствената причина да не се реализира проекта им за електронни винетки.

Братът на ЛиЛа ѝ Александър Деянов - Скилър, който също е обвинен за злоупотреба с евросредства, все още не е платил паричната си гаранция, но е на свобода. Той присъстваше на първата част от съдебното заседание на сестра си.

Междувременно, състав на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) с председател Георги Ушев измени мярката певицата от домашен арест в "задържане под стража". Причините - немотивираност на акта на първоинстанионния съд, с който ЛиЛана бе пусната от ареста, както и непълен анализ на фактите и обстоятелствата, за сметка на "общите декларации".

Очаквано, битката от страна на защитника на певицата - адвокат Николай Хаджигенов, за освобождаването й, бе ожесточена, но подобно на колегата му Илиан Василев - празна откъм правно съдържание. След поредица от опити за оригинални изказвания, в които дори бе замесено името на главния прокурор и депутатът от ДПС Делян Пеевски, както и целенасочени атаки към състава на съда, че е по-строг от необходимото и оставя "всички обвиняеми в ареста", в крайна сметка АСНС не уважи искането му за освобождаване на клиентката му без никаква мярка за неотклонение. 

Председателят на състава Георги Ушев, който е и ръководител на АСНС, обаче отговори подобаващо на личните нападки: „Извън полето на политическата полемика и опитите за лични нападки срещу конкретни съдебни състави или съдии, въззивната инстанция отбелязва, че както по сегашното дело, така и по всяко друго, се придържа само и единствено към доказателствата и закона при формирането на вътрешното си убеждение. Предвид естеството на процеса, а именно наказателен, е обяснимо, че това вътрешно убеждение няма как да се очаква да съвпада с интересите на различни страни, а и не трябва да е така. Важното е, а и според Конституцията ни е така, то да съвпада с разбиранията на съда за законосъобразност и справедливост“, коментира Георги Ушев.

Още по темата

Без онлайн излъчване: Калпакчиев и Весислава Иванова извадиха от ареста руснак, подсъдим за пране на 1,6 млрд. лв. заради договор за наем отпреди 1 седмица

Предишна новина

Манолов: Законът за "спящите акции" има огромен корупционен и криминален потенциал

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    8
    -2

    Абе тия хора не разбират ли, че от панаирджийските адвокати, които наемат още повече си го набутват...обвинението имам предвид! Този Хаджигенов е като пенкилер, само за коронавируса не съм го гледал да се изкаже.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.