Любо Гребеца поиска да излезе предсрочно от затвора

Любо Гребеца поиска да излезе предсрочно от затвора
"Наглите" в Съдебната палата, снимка: архив, БГНЕС

Осъденият през 2014 г. на десет години затвор заради участието си в групата за отвличания "Наглите" Любомир Димитров – Гребеца за трети път иска да излезе на свобода. Това съобщиха от Софийски градски съд (СГС), който ще разгледа молбата му за предсрочно освобождаване.

Парадоксалното е, че за същия ден (17 януари) отново в СГС е насрочено и заседанието по молбата за предсрочно освобождаване на една от жертвите на "Наглите" - Васил Маникатов, който търпи комулирана 23-годишна присъда за трафик на наркотици.

Васил Маникатов бе отвлечен от групата на "Наглите" през ноември 2008 г., докато търпи присъдата си за трафик на хероин в общежитие с лек затворнически режим в Казичане. Чакал жена си да го вземе и да го прибере в общежитието, когато бил нападнат от лица, преоблечени като полицаи.

Той прекарва в плен 11 дни, като по думите му, е освободен срещу 241 хил. евро, които твърди, че е взел от своите познати Братя Галеви. Маникатов е захвърлен на бул. "Симеоновско шосе", след което се обажда на полицая, който отговаря за оперативното наблюдение в затвора и той го откарва на другата сутрин в Казичане.

По-късно Маникатов даде и показания срещу групата за отвличания "Наглите", като заяви, че познава лично участниците в нея Павел Петков - Павката и Ивайло Евтимов-Йожко ".  Казал още, че отвличането му е организирано от Йожко и Прокопи Прокопиев - Културиста.

Любомир Димитров – Гребеца иска да излезе от затвора повече от две години преди окончателно да е изтърпял наказанието си, а Маникатов моли за шест години и половина по-ранно освобождаване.

През ноември м.г. СГС отказа да разгледа втората молба на участника в групата "Наглите" Любомир Димитров – Гребеца за предсрочно освобождаване, тъй като според закона е задължително да са изминали поне шест месеца от предходната молба. В случая на Димитров не беше минало нужното време.

Тогава Димитров настояваше, че е изпълнил всички законови изисквания за предсрочното му освобождаване. Мнението на комисията към затвора обаче бе друго, а именно, че няма достатъчно доказателства той да се е поправил.

Първият опит на Гребеца да излезе на свобода бе през май м.г. Тогава съдия Петър Стоицев от СГС постанови той да излезе от затвора по-рано. Мотивът на съдия Стоицев бе, че Димитров е излежал повече от половината от наказанието, както и че рискът от рецидив при него се е понижил.

На 1 юни обаче Софийският апелативен съд (САС) отмени постановлението на СГС и отказа предсрочното освобождаване на Любо Гребеца с мотив, че въпреки че е изтърпял половината от присъдата си, тъй като е започнал да я излежава през 2009 г., когато е арестуван, Димитров не се е поправил.

 

Още по темата

Кадровиците защитиха бургаски съдия, осъдил две медии по искове на Петър Низамов – Перата

Предишна новина

Кумгейт-2: Йончева и Добрев в сблъсък кой кого откъде е финансирал

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  Изи | нерегистриран
  0
  -1

  И кво, ще се поправи в последните 2 години ли? Да го пускат и да го дебнат да сгази лука и хоп после пак.

 2. 4
  | нерегистриран
  3
  0

  Ми нормално е да бърза човека. Поръчките направо валят - 7 за Нови Искър, данъчен в София, бизнесмен в София, ъндърграуден в Търново ... Тъй да се каже - жътва е сега, излизайте от затвора килъри.

 3. 3
  Неподготвен си,човече | нерегистриран
  0
  -2
  До коментар #2 от "Значи | нерегистриран":
  бил отвлечен докато "търпи присъдата си за трафик на хероин в общежитие с лек затворнически режим в Казичане." Еми нямаше да бъде отвлечен, ако съдът му беше определил "първоначален строг режим" или общ такъв!  Знам ,че ти е казано /а може би и - платено/ да пишеш срещу съда,но си оставаш неподготвен каквото и да пишеш.Слъд първоначалния режим в хода на изтърпяване на наказанието "Лишаване от свобода" в хода на корекционната дейност обикновено при т.нар. "добро поведение" режимът се сменя периодично в по-лек/при това-не от съда/,а така също и има промяна на местата за лишаване от свобода-от затвор в затворническо общежитие/т.нар.ЗО/ от закрит и накрая - от открит тип.Ама откъде да ги знаеш тези неща,нали.Важното е да плещиш неща , които не разбираш.

 4. 2
  Значи | нерегистриран
  6
  -1

  бил отвлечен докато "търпи присъдата си за трафик на хероин в общежитие с лек затворнически режим в Казичане." Еми нямаше да бъде отвлечен, ако съдът му беше определил "първоначален строг режим" или общ такъв!

 5. 1
  | нерегистриран
  6
  -2

  Пускайте го, бе! Поправило се е момчето...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.