Любомир Гайдов е предложен за зам.-председател на ВАС

Любомир Гайдов е предложен за зам.-председател на ВАС
Съдия Любомир Гайдов, снимка:БГНЕС

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков стартира процедура за избор на заместник - председател на съда и ръководител на Втора колегия. За поста е предложен председателят на Шесто отделение Любомир Гайдов, което е едно от четирите отделения на Втора колегия. Предстои неговата кандидатура да бъде подложена на гласуване от Пленума на съдиите от ВАС, който ще се състои на 9 март, след което ще бъде внесена за разглеждане от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Постът за зам.-председател на съда и ръководител на Втора колегия е вакантен от лятото на 2020 г., когато Съдийската колегия пенсионира съдия Милка Панчева.

Съдия Любомир Гайдов има над 28 години юридически стаж. В областта на административното правораздаване има над 13 години опит, от които повече от четири години във Върховния административен съд, а останалите  - като административен съдия в Административен съд – София област. Последната му месторабота извън съдебната система е била като заместник-министър на здравеопазването в периода 10 февруари - 5 май 2017 г. по времето на служебния кабинет. Съдия Гайдов е роден през 1968 г. Магистър е по право от СУ „Св. Климент Охридски“ и има диплом по „Стопански и финансов мениджмънт“ от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Бил е хоноруван по „Здравен мениджмънт“ в Института по следдипломна квалификация към УНСС. Изнасял е лекции по Административнопроцесуален кодекс в Института за публична администрация.

Към момента Гайдов е председател на Шесто отделение на ВАС. Там се разглеждат административни дела, свързани с актове на Висшия съдебен съвет, общественото осигуряване, пенсионното осигуряване, здравното осигуряване, социалното подпомагане, обезщетенията за временна нетрудоспособност и безработица, оценката на работоспособността, финансовите неустойки по Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България, актове на НЕЛК И ТЕЛК, събиране на вземания по ДОО и ЗО по реда на ДОПК и др.

Още по темата

Бившият президент на Франция Никола Саркози ще лежи в затвора

Предишна новина

Предадоха на съд младеж за грабеж на златни бижута от четири жени

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.