Любомир Петров остава начело на Апелативна прокуратура-Бургас

Любомир Петров остава начело на Апелативна прокуратура-Бургас
Любомир Петров, административен ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас, снимка:Дарикнюз

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши новият-стар административен ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров да поеме втори мандат.

„Запознат съм в детайли с работата на Районните и Окръжни прокуратури от апелативния район въз основа на констатациите от отчетните доклади, от ежегодно извършваните комплексни ревизии, планови тематични проверки, на инстанционната дейност по преписки и дела и на проведените множество срещи и работни съвещания с административните ръководители на прокуратурите и наблюдаващите прокурори. Проучвам и анализирам всички доклади и справки, изготвени от прокурорите от различните надзори в БАП, като съвместно с тях формулираме обективно и отговорно проблемите и набелязваме мерки за тяхното разрешаване. В резултат на това са постигнатите много добри резултати в дейността на прокуратурите от апелативния район, което се потвърждава и от статистическите данни за прокурорската дейност през 2018г., съпоставени с данните от предходните години“, изложи мотивацията си кандидатът.

В подкрепа на това той посочи, че през последните 4-5 години в целия апелативен регион е констатирано съществено намаление на броя на върнатите от съдилищата дела, които за 2018г. са малко над 2% от внесените в съд дела. Съществено е намален и броят на оправдателните присъди, които са малко над 1%. Съществено е подобрена и срочността на разследването в досъдебната фаза на процеса и срочността при решаване на преписките и досъдебните производства в сравнение с предходните 5 и повече години. „Много важен е и факта, че през 2018г. сме приключили разследванията по близо 2 000 повече досъдебни производства от новообразуваните през този период. Дела, т.е. приключили сме много дела от предходни години. Много добри са резултатите при приключените бързите производства, като през последните четири години техният брой е увеличен трайно до над 2600 бр., при корупционните дела и при делата за наркотици, при които също отчитаме ръст на увеличение“, каза прокурор Любомир Петров.

Като основни акценти сред целите му са работата за утвърждаването на електронния обмен на документи между прокуратурите в апелативния район, участие в работни групи, при изготвяне на законопроекти или актове за реформи в съдебната система на ВСС или Министерството на правосъдието, действия по подобряване на международното правно сътрудничество, стриктно спазване на законовите изисквания и указанията на ръководството на прокуратурата при провеждане на обществени поръчки.

„Ще съобразя изцяло дейността на прокуратурите от апелативния район със заявените от ВСС приоритети за реформа в съдебната система“, декларира още той.

„В каква степен успяхте да изпълните приоритетите във вашата концепция, с която кандидатствахте в първия ви мандат. Има ли такива, които не успяхте да изпълните. Вторият ми въпрос е – със същия екип от заместници ли планувате да работите“, попита Калина Чапкънова.

„Мисля, че всички важни приоритети и въпроси, залегнали в предишната ми концепция, постигнахме, ако не отлични, то добри или много добри резултати. Корупцията, срочността и бързите производства, както и върнатите дела бяха сред тях. В Силивен и Ямбол мога дори да кажа, че има нулеви проблеми със срочността. Корупцията – несравнимо по-добре сме отколкото преди 5-6 години. Имаме обаче много рязък спад в делата за данъчни престъпления, което никога не е било. Така че от миналата година започнахме проверки по тази категория дела и в окръжните прокуратури.  Тази година пак ще го направим, макар че данъчните престъпления зависят от качествената работа на НАП. Към настоящия момент съм много доволен от двете зам.-апелативни прокурорки. Говоря сега за себе си – ако усетя, че не върша работата си или, че имаме някакви пропуски – аз няма да се поколебая да си подам оставката. Това важи и за заместниците ми“, посочи кандидатът.

Главният прокурор посочи, че имал възможност на място да се запознае с работата на колегите си в целия апелативен район, като резултатите определи като „впечатляващи“. „Бургаската прокуратура е много добре администрирана прокуратурата и има добро взаимодействие и с окръжната и районната прокуратура. Провеждат и активна медийна политика и постоянно представят работата си пред българските граждани и общество, което спомага за престижа на прокуратурата. Ще подкрепя колегата Петров за втори мандат“, каза Иван Гешев.

„Убедена съм, че всичко, което колегата е изложил в настоящата си концепция ще бъде изпълнено. Не могат да се пренебрегнат резултати, които показва Апелативната прокуратура в Бургас“, сподели мнение и Калина Чапкънова.

Прокурорската колегия единодушно сподели тази теза и гласува доверие на новия-стар административен ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас.

Окончателно: Бюлетини и машини на следващите избори

Предишна новина

Накъде отива ЕС: Европейски закон „Магнитски“, засилване на правата на ЛГБТ+, пакт за миграция и защита на парите на общността

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  прокурор | нерегистриран
  5
  0

  Напълно избишни,ама напълно,апелативни структури....,както излишни мнозинството в Народното събрание!

 2. 3
  ТЕЛК | нерегистриран
  7
  -1

  "Болният" се спазари с когото трябва, нали! Честито и учете турски!

 3. 2
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 1
  Кети | нерегистриран
  9
  -7

  Честито напълно заслужено

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.