Лютви Местан настоява за международен натиск за връщането на Цветан Василев в България


Лидерът на ДПС Лютви Местан настоя мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев да бъде върнат възможно най-скоро в България.

На пресконференция във Велико Търново Местан коментира интервю на Василев за ТВ7, излъчено тази сутрин. То е записано в Белград, където банкерът вече година изчаква решението на местните власти дали да го екстрадират в България по искане на българската прокуратура. В интервюто Василев, който преди фалита на банката работеше в тандем с депутата от ДПС Делян Пеевски, а след разрива помежду им загуби голяма част от бизнеса си, заяви, че някои от министрите в сегашното правителство са под влиянието на Пеевски. Конкретно спомена името на финансовия министър Владислав Горанов.

Крайно време е това лице да говори не само пред медиите, а пред българските следствени органи, в последствие - и пред българския съд, каза Местан. "За най-мащабното престъпление на вековете Василев трябва да бъде незабавно екстрадиран и да отговаря пред съда", продължи той. 

"Ако някой се бои от истината за КТБ, то това не е някой от ДПС. Българското общество има нужда от истината за КТБ. Тогава ще се види кой как е заграбил активите и кой как е управлявал милиарди левове на български граждани. Аз имам информация за 10 основни активи на банката, които са заграбени", добави той. И попита реторично какво ще стане с идиотските тези, ако се окаже, че "въпросният колега от ДПС не дължи и стотинка на КТБ".

Лидерът на ДПС призова за международно сътрудничество за връщането на Василев в България и предупреди, че ако Сърбия като кандидат член на ЕС продължава да отлага екстрадицията, евродепутатите от ГЕРБ ще поставят въпроса пред еврокомисаря по правосъдието. 

Той нарече внушение и съмненията, че сегашното управление, доминирано от ГЕРБ, се подкрепя от ДПС. 

Изявлението на Местан идва на фона на анонс на ТВ7 за втора част на интервюто, предвидена за излъчване утре, когато Василев се очаква да коментира и свои разговори с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Борисов предреши проверката за купуване на гласове в Перник

Предишна новина

Изпитът за помощник-частни съдебни изпълнители е от 15 октомври

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Джоунс | нерегистриран
  0
  0

  Явно родната прокуратура не може да справи със задачата за екстраидрането на Василев, така че трябва да се търси помощ отвън. Не може този долен мошеник да е недосегаем.

 2. 2
  Име | нерегистриран
  1
  0

  ДПС е ясно, че не може да са супер спокойни предвид връзката П–Ц, обаче че е време Цветанов да се връща, време е.

 3. 1
  име | нерегистриран
  2
  0

  Интересно защо е толкова заинтересован?Може би,за да не издава велики тайни за управлението на ДПС,чийто министър е и Горанов?!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.