Ливиу Драгня: Неотдавнашните протести в Румъния бяха опит за преврат

Ливиу Драгня: Неотдавнашните протести в Румъния бяха опит за преврат
Ливиу Драгня, снимка: ТВ Антена 3

Председателят на управляващата партия в Румъния нарече неотдавнашните протести, в които бяха ранени 450 души, "опит за преврат", съобщи Асошиейтед прес.

Говорейки за пръв път след протеста на 10 август, Ливиу Драгня заяви пред телевизия Антена 3, че е видял в това опит за сваляне на правителството.

Полиция за борба с безредиците използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протеста на хиляди протестиращи, наречен от Драгня "полувоенна организация". 

Лидерът на Социалдемократическата партия обвини също мултинационални компании във финансиране на антикорупционните протести, които възникнаха през 2017 г. във връзка с опасенията, че социалдемократите спъват усилията за борба с корупцията.

Драгня твърди също, че е бил цел на осуетен се опит за убийство миналата година. Той бе дисквалифициран за поста премиер заради присъда през 2016 г. за подправяне на изборни резултати.

Милорад Додик: САЩ финансират неправителствени организации с цел подкопаване на Република Сръбска

 

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик предупреди, че посолството на САЩ в Сараево финансира проекти на различни неправителствени организации с цел подкопаване на страната, която е един от субектите на Босна и Херцовина, предава Al Jazeera в балканската си редакция, цитирана от Агенция “Фокус”.


По данни на Додик американското посолство в Сараево използва организацията USAID, за да издействат разпространяването на отрицателна информация за Република Сръбска. 


Посочената НПО „се намесва във вътрешните работи на Република Сръбска и Босна и Херцеговина, като се позовава на практики, които преди това са проектирани в посолството на САЩ и имат за цел да заобиокалят всички възможни власти". 


Съгласно думите на Додик „има данни за всички, които са получили пари от Америка за това". Отпусната сума според него възлиза на осем милиона долара. 


В рамките на извънредна пресконференция, Додик подчерта, че „не оспорва правото на всеки да пише, но споразумение за даване на тези пари в рамките на борбата срещу престъпността и корупцията беше прието на заседанието на Съвета на министрите без съгласието на организациите и компетентните органи". 


Додик изрази увереност, че тези средства за предназначени за „потискане на руското влияние в Босна и Херцеговина“ и бе категоричен, че „обществеността трябва да има представа кой финансира организации, които оперират в страната“. 


„Нашето разследване ще се фокусира върху това кой получава средства и как ги изразходва", каза Додик, като напомни, че „вече е предупредил за това".

Още по темата

Кой, кога и как е информирал за фалита на застрахователната компания Олимпик

Предишна новина

Доналд Тръмп наредил да се купи мълчанието на две жени

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  Ххххх | нерегистриран
  3
  -2

  Този разбойник да мълчи, защото яко е влязъл в кацата с л...а.

 2. 3
  Ххххх | нерегистриран
  5
  -1

  Този разбойник да мълчи, защото яко е влязъл в кацата с л...а.

 3. 2
  срсмнв | нерегистриран
  2
  0

  http://glasove.com/categories/komentari/news/rumyniya-i-tova-ne-e-opit-za-prevrat

 4. 1
  Срсмн | нерегистриран
  4
  -3

  Добро утро… Кажи и компаниите, за да е ясно за всички, въпреки че се досещаме...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.