Локални мерки срещу COVID-19 в червените зони

Локални мерки срещу COVID-19 в червените зони

Ще се предприемат локални мерки за овладяването на ситуацията с COVID-19, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. По думите му към момента се наблюдава добра тенденция на броя на излекуваните спрямо този на новозаразените през последните две седмици, но все пак има плавно покачване на заболеваемостта.

"Броят на излекуваните беше 3117 срещу 8780 потвърдени случаи близо, което е 3:1. За изминалата седмица броят на излекуваните е 6996, а броят на потвърдените случаи е 11 057, което прави отношение 2:1", посочи проф. Ангелов.

От днес с решение на местния щаб в Бургас е отменен плановият прием на пациенти. Подобни действия трябва да предприемат и останалите области, които са в червената зона по заболеваемост. 

Главният държавен здавен инспектор д-р Ангел Кунчев уточни, че изнесените данни за повече заболели се дължат на т.нар. британски щам. След него предстои бразилският вариант, изключително тревожна информация има и за нигерийския вариант. Според главния държавен здравен инспектор е по-добре информации за новите щамове да се споделят с гражданите, отколкото да се премълчават. 

По данни от последните две седмици България се нарежда на 18-о място в Европейския съюз и на 5-о на Балканския полуостров по заболеваемост от коронавирусната инфекция, каза главният държавен здравен инспектор. Голяма е разликата в отделните региони - в Кюстендил е 487 на сто хиляди, а в Търговище - 27 на сто хиляди, посочи той.

"Всеки ден се борим с лъжи. Страхът отвън е този, който налага всеки един от нас да вярва на сайтовете, на телевизиите и на медиите, които разпространяват истината. Страхът започва там, където свършва истината", коментира здравният министър.

Следващата седмица ще стартира клип по националните телевизии, с които здравните власти целят да мотивират онези, които се колебаят дали да се ваксинират.

Още по темата

Глобяват с до 3000 лева търговци на цифрово съдържание, които нарушават правото на рекламация

Предишна новина

Генералният адвокат Bobek с важно заключение за примата на решенията на Конституционните съдилища над правото на ЕС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.