Лондон не даде Асанж на САЩ


Британски съд отхвърли днес искането на Вашингтон за екстрадиция на основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асанж в САЩ, където да бъде съден за шпионаж след публикуването на стотици хиляди поверителни документи, съобщи Би Би Си.

Магистриратите обосноваха решението си с притеснения за психичното състояние на Асанж и риска той да извърши самоубийство в САЩ.

Решението на наказателния съд „Олд Бейли” в Лондон не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок. Прокуратурата на САЩ съобщи, че ще обжалва, а адвокатът на Асанж - Едуард Фицджералд, заяви, че утре ще внесе молба за освобождаването му под гаранция.

Междувременно Асанж ще бъде върнат в лондонския затвор „Белмарш”.

49-годишният австралиец може да получи в САЩ присъда от 175 години затвор за публикуването от 2010 г. насам на над 700 000 поверителни документи за военната и дипломатическа дейност на САЩ, по-специално в Ирак и Афганистан. Асанж беше арестуван през април 2019 г., след като седем години се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, където беше потърсил и получил убежище след нарушаване на правилата на пускането му под гаранция през 2011 г. Той се страхуваше да не бъде екстрадиран в САЩ или Швеция, където беше издирван по обвинение в изнасилване, което впоследствие беше оттеглено.

Преди днешното заседание на съда няколко десетки демонстранти се събраха пред съда с плакати с надписи като „Не екстрадирайте Асанж, журналистиката не е престъпление” и „Освободете истината, освободете Асанж”. А след произнасянето на решението ликуваха с викове „Победихме”.

 

Осъдиха адвокатката от Враца Румяна Тодорова ефективно заради поредица измами

Предишна новина

Президентът започва консултации за парламентарните избори

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Сашо Симов | нерегистриран
  2
  0

  Съдебният отказ за екстрадация на Джулиан Асандж е едно от най-важните решения на които ще станем свидетели през нашия кратък и бурен живот. Репресията срещу истинската журналистика не е спряла и вероятно ще се засилва в близко време, но станахме свидетели на едно миничудо. Английският съд не се огъна на политическия съд и спаси един истински приятел на България като Асандж.
  Защо казвам, че е приятел на България ли?
  Защото, дами и господа, благодарение на него ние знаем една разтърсваща история и тя е свързана с човек, който в последните дни се опитват да ни набутат в гърлата като идеален потенциален премиер на България – Николай Младенов.
  От имейлите на Хилъри Клинтън, които точно Асандж направи публично достояние, ние знаем какви ги е вършила тази одиозна фигура в качеството си на външен министър на Борисов. И така – оказва се, че в момента, в който първото правителство на ГЕРБ реши, че ще затвори окончателно проекта АЕЦ „Белене“ през 2012 година първата работа на „нашия“ външен министър е да си строши краката от бързане, за да информира американците за това решение. При това той няма привилегията да го съобщи пряко на тогавашния държавен секретар Хилъри Клинтън, а го казва на един от многобройните й заместници. Рапортува. Докладва. „Задачата е изпълнена“.
  Именно от този имейл научихме, че основната причина за посещението на Клинтън у нас не е била да развива отношенията между двете държава, а единствено и само да приключи проекта за „Белене“. И вижте как медиите ни са отразили визитата й у нас – в информациите в тях за „Белене“ почти не се говори. Защото това е задкулисието и мизерията на голямата политика.
  Съжалявам всички дребни душици и кандидати за лакеи, които виждат в пускането на такава информация „кремълски проект“. Това е автентична журналистика. Хора като Асандж теглят историята напред, защото той сляпо вярва, че правителство, което крие тайни няма как да работи в интерес на хората. Можем само да му благодарим за това. Защото така имаме някаква представа каква светла личност ще се опитват да ни продават като бъдещ спасител на България.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.