Лондон одобри екстрадирането на Асанж в САЩ

Лондон одобри екстрадирането на Асанж в САЩ
Джулиън Асанж

Британският вътрешен министър Саджид Джавид е одобрил искането на САЩ за екстрадиране на основателя на WikiLeaks Джулиън Асанж на основания за шпионаж в процедурен ход, който отваря пътя за съдебна битка.

Американското министерство на правосъдието потвърди във вторник, че е подало официално искане за екстрадиция. Британският вътрешен министър Саджид Джавид заяви, че го е подписал в сряда. Окончателното решение за това дали Асанж може да бъде екстрадирано ще стане в съда. Следващото изслушване в случая на бившия австралиеца е в петък.

47-годишният Асанж прекара в посолството на Еквадор в Лондон седем години до ареста му на 11 април, когато убежището му бе отказано. Сега той излежава 50-седмична присъда в затвора.

"Много съм доволен, че полицията най-накрая успя да го арестува и сега той с право е зад решетките, защото е нарушил закона на Великобритания", каза Джавид пред Би Би Си. "Има искане за екстрадирането му от САЩ, което ще бъде разгледано от съда утре, но вчера аз го одобрих", допълни министърът.

Членът на КАК Бонка Янкова няма да стане върховен съдия

Предишна новина

Почетен плакет на МП за треньорите и отбора на Софийския университет в международното състезание по защита правата на човека

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.