Лошият лейтенант и глухият прокурор


"Създава се негативно усещане и настроения по отношение на полицейските служители при и по повод изпълнение на правомощията им по закон. За съжаление тези негативни тенденции, не само, че не се пресичат, но и се толерират от някои медии и определени групи с неясно мoтивирани и нехилистични поведенчески прояви. Зачествяват проявите на атаки, по отношение на полицейски действия, с което освен персоналните нападки и необективни критики спрямо конкретни служители и като цяло се уронва престижът на МВР и се петни името на институцията и служителите безогледно."Това не са опорни точки. Цитатът, със запазен правопис, е от проверката, която МВР проведе, след като в края на миналия септември няколко телевизии излъчиха репортаж за двама младежи, които по думите им са станали жертва на полицейско насилие.Случаят придоби популярност, а вътрешният министър Цветлин Йовчев защити подчинените си по време на парламентарния контрол.Казусът бързо беше забравен. На 1 април, денят на шегата, съвсем наистина Софийската районна прокуратура (СРП) внася в съда обвинителен акт срещу основните участници в инцидента от цивилна страна - Иван и Александра. Той е обвинен, че малко след 5 сутринта на 15 септември 2013 г. е счупил чистачка на полицейски бус, паркиран пред първо районно, а тя – че е обиждала полицаите, които са се опитвали да задържат приятеля й, и е скъсала униформата на единия от тях.И ако до този момент версиите бяха дума (на младежите) срещу дума (на полицаите), тази седмица излъчени записи от камерите в районното от часовете около злополучните събития създават сериозни притеснения, че събитията от септемврийската утрин далеч не са се развили така, както полицаите разказват.Случката, от една страна, показва невъзможността на МВР и прокуратурата да разследват всестранно, задълбочено и обективно сигналите за превишаване на правомощията от страна на полицейските служители, а от друга, хвърля сериозни съмнения дали всъщност тези, които следва да бранят закона, не го прекрачват, за да прикрият собствените си престъпления.

Историята

На 15 септември, към пет сутринта група младежи, сред които са Иван и Александра, се прибират, след като цяла нощ са били навън. Те наближават 1 РПУ на "Шипченски проход".Пред районното са трима полицаи, които патрулират цяла нощ. Оттук нататък версиите се разминават значително.Според младежите Иван закачил случайно чистачката на паркиран пред районното полицейски бус. Видели го полицаи, които му се нахврълили и започнали да бият него и приятелката му Александра, а после ги задържали. Според разказите на полицаите Иван ритал полицейските автомобили, счупил чистачката и замахнал към единия от тях, а когато той се е опитал да го задържи, върху него се нахвърлила Александра.Тя скъсала униформата (според единия полицай "на дясното рамо и пагона", а според другия "на няколко места"), а после започнала да се бие с другия полицай по средата на "Шипченски проход". В крайна сметка младежите са задържани в районното. Тук отново версиите се разминават – според Александра тя е била обиждана и заплашвана (със сексуален тормоз). Според служителите на МВР - през цялото време тя е обиждала полицаите, а момчето ги заплашвало с чичо си. Според други полицаи тя, а не той, е заплашвала полицаите с чичо си.Късно следобед двамата са привлечени като обвиняеми и освободени от районното. Александра си вади медицинско удостоверение, от което става ясно, че има хематоми от удар по главата. Впоследствие е настанена в болница заради посттравматичен стрес, където остава 10 дни. Тя подава жалба до главния прокурор Сотир Цацаров за полицейско насилие.

Вътрешна проверка... на правописа

Няколко дни след като случаят е "обнародван" след репортажа на Нова телевизия, тримата полицаи, които пряко участват в събитията, пишат докладни записки до началника на районното, а един от тях, Кристиян Стоянов (чиято униформа според думите му е била скъсана), иска извършването на проверка.  Някои от обясненията надхвърлят далеч предмета на проверката и силно приличат на медиен анализ: "Тенденциозността и поръчковият характер на публикациите издават опита на обвинените в престъпление чрез задкулисни действия да избегнат отговорността, която носят законите на Република България", пише най-старшият от тримата полицаи. И още: "Съзнавам напълно, че е почти невъзможно да се потърси отговорност от подобни жълти писачи, опитващи се да настроят обществото против нас." Други изразяват недоумение как Александра твърди, че уж има проблем със слуха, а дава интервю на открито и чува въпросите на журналистката.В крайна сметка в Първо РПУ започва вътрешна проверка, която е проведена под ръководството на зам.-директора на районното. Тя отхвърля всички обвинения за полицейското насилие и приема, че силата и помощните средства са използвали законно, а по отношение на Александра това е станало и за да бъде тя предпазена от евентуалното "блъскане от движещи се МПС". Едно от заключенията на вътрешната проверка по случая е, че обясненията, които Александра и Иван пишат в РПУ-то, са "трудно възприемащи се, с много правописни и граматически грешки". Според проверяващите "младежите пишат под въздействието" на тяхна приятелка (част от компанията им), която "буквално им диктува неверни обстоятелства и клевети против полицейските служители, като акцентът е не върху извършените деяния от задържаните, характеризиращи се с особена наглост и неуважение към държавните институции, а върху употребата на сила от полицаите". Александра и Иван са тествани с дрегер, който отчита наличието на алкохол в дъха им. В крайна сметка заключението на проверяващите е, че няма каквито и да е нарушения, а на МВР се препоръчва да осигури правна помощ на полицаите.

Камера обскура

При очевидното разминаване на показанията на основните участници в сблъсъка единственото непредубедено доказателство остават видеокамерите пред и във районното. Те са изискани от прокуратурата по разследването срещу Александра и Иван. От РПУ-то изненадващо отговарят, че поради технически проблем са запазени само вътрешните камери, но не и тези отвън, с които имало "технически проблем" и не работели от средата на лятото. Именно тези камери е трябвало да заснемат счупването на чистачката и скъсването на ръкава на полицейската униформа, заради които се стига до задържането им или евентуалния побой над младежите. Камерите от помещението в районното, където се настаняват задържани лица, обаче носят достатъчно информация, която подлага под съмнение версията на полицаите.Видеозаписът показва, че веднага след сблъсъка и след това полицаят, чиято униформа би трябвало да се скъсана, се разхожда пред камерата със съвсем здраво облекло. И чак когато пристига новата смяна (три часа след инцидента), полицаят се появява със скъсано яке, за да бъде освидетелстван.Под съмнение са и показанията на друг от полицаите, който е бил на пост в РПУ-то в нощта на събитията. След сблъсъка той пише до началника си, че е чул звука от чупенето на чистачката, а пред съда (по делото, с което Александра обжалва ареста й) казва, че е видял счупването на чистачката на буса. От записа обаче се вижда, че той през цялото време е вътре в РПУ-то и няма как нито да е видял, нито да е чул каквото и да било.

И пак проверка..

Тази седмица медийният интерес към случая и излъчения запис провокират нова вълна от проверки – вътрешният министър Цветлин Йовчев разпорежда такава на Инспектората на МВР, а прокуратурата открива преписка.Въпросът, който не дава отговор, е защо това не се е случило до този момент? Александра подава две жалби до прокуратурата – една до главния прокурор Сотир Цацаров и една до градския прокурор. Всички приключват по един и същ начин – препратени са към разследването срещу нея. По една от тях, и.д. градският прокурор на София Евгени Диков уважава искането й и изземва разследването от МВР (на практика разследването е било водено от колеги на полицаите, за чиито действия има съмнения), за да го възложи на следствието. Не са проверени нито един от изнесените от младежите факти – нито за съмненията около скъсана униформа, нито за други разминавания.Прокурори разказаха пред "Капитал", че практиката да се обединяват дела с конкуриращи се предмети на доказване (полицейско насилие и хулигански действия) е обичайна, но неправилна. Тя има един резултат – по едно от двете направления, разследването просто не е обективно.Такъв беше случаят с двамата полицаи, които бяха разследвани за побоя над приятеля на скандалната върховна съдия Венета Марковска. Делото тогава започна срещу него – заради нанесени обиди срещу полицаите и използване на служебна карта от ВАС. Последва среднощна среща на Марковска с ръководството на МВР, след която разследването се обърна срещу полицаите. Така и се случи с вътрешните проверки, които първо приеха, че всичко е наред, а после – точно обратното. В крайна сметка служителите на реда бяха оправдани.

Какво от това

Преди месец административният съд отмени заповедта за задържането на Александра, като прие, че не е "напълно неизяснена е фактическата обстановка, при която е извършено задържането", а това от своя страна води за ограничаване правото й на защита". "Тези, които упражняват държавни правомощия, са отговорни не само пред собственото си чувство за обществен дълг, но и пред системата от норми, която едновременно поражда и ограничава техните правомощия", приема съдът и констатира, че "именно това свое задължение административният орган не е изпълнил, като не е посочил мотивирано фактическото основание на задържането".Съмненията във версията на полицаите, както и разминаването им с видеозаписите, са посочени на наблюдаващия разследването прокурор Нано Ралчев, но той ги оставя без уважение. Не е ясно защо проверката не е възложена на специалния отдел в СРП, който трябва да разследва престъпления от полицаи. Чак когато видеото от районното е излъчено по телевизията, прокуратурата се сеща да образува отделна преписка, а вътрешният министър – да разпореди проверка на структура, която е извън самото районно. От държавното обвинение официално казват, че това няма общо с публикациите в медиите, а заради нова жалба, която Александра е подала (няколко седмици преди предаването).Говорителят на Софийската районна прокуратура Петър Белчев цитиран от "Дневник", обясни, че не знае какво се е случило с другите жалби по казуса и "може би са били проверени".Повече от половин година след инцидента, след разследване със съмнителна обективност, граничеща с абсурда вътрешна проверка и бездействие на прокуратурата, единственото сигурно нещо е, че според съда Александра е била задържана незаконно, а думите на полицаите рязко противоречат на показаното от записите на камерите от РПУ-то.А от това да разберем какво точно се е случило имаме интерес всички. Защото никой не иска общество, в което полицаи извършват престъпление, за да прикрият друго такова, и прокуратура, която се активизира не когато е сезирана, а когато гледа телевизия.

Шефът на финансовия надзор най-накрая получи достъп до тайни

Предишна новина

Банков чиновник откраднал половин милион от приятели

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.