Лошото време е виновно за смъртта на 13 души в квартал Аспарухово

Лошото време е виновно за смъртта на 13 души в квартал Аспарухово
Улиците във варненския квартал "Аспарухово" с дни бяха под вода, снимка:БГНЕС

Лошото време и в частност екстремалните метеорологични условия са причинили смъртта на 13 души във варненския квартал Аспарухово през юни 2014 година. Това реши Апелативният съд във Варна, като уважи протеста на Окръжната прокуратура срещу определение на Варненския окръжен съд и прекрати наказателното дело за наводнението, съобщиха от държавното обвинение.

С определение от 24 август 2018 г. Апелативният съд в морската столица е уважил протеста на Окръжната прокуратура. Той бе подаден срещу определение на Варненския окръжен съд, който отмени постановлението за прекратяване на наказателното дело за екстремното наводнение в кв. "Аспарухово", при което на 19 юни 2014 г. загинаха 13 души.

Досъдебното производство, образувано веднага след наводнението във варненския квартал, е водено за причиняване смъртта на 13 души поради немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – престъпление по член 123, ал. 1 от НК. Делото е наблюдавано от екип от трима прокурори и разследвано от екип от трима следователи от Окръжния следствен отдел.

При проверката на определението на Варненския окръжен съд въззивната съдебна инстанция е приела аргументите на Окръжната прокуратура, че то е необосновано.

За екстремалността на валежите на 19 юни 2014 год. говорят всички справки на Националния институт по метеорология и хидрология. Само за половин час – от 18,30 часа до 19 часа, интензивността на падналите валежи на един квадратен метър е била 138,8 литра. За периода от 15 до 20 юни 2014 год. количеството на валежите са били 175,6 литра, което представлява 382 процента от нормата за месец юни. Подобно наводнение във Варна е имало и през 1951 год., когато в три валежни дни през август са измерени 292 литра на квадратен метър. Центърът на изваляването тогава обаче е бил в друга част на Варна, уточняват от прокуратурата.

Магистратите от Апелативния съд са приели, че основната причина за настъпилото водно бедствие е "екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 година. Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, изградени постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 души".

Съдебният акт на Апелативния съд не подлежи на обжалване.

Държавата спи. Край!

Предишна новина

Постоянен арест за 19 работници от нелегалните фабрики за цигари

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.