Лозан Панов - единствен от тримата големи и от ВСС, пак не декларира имуществото си пред КПКОНПИ, но този път това не е нарушение

Лозан Панов - единствен от тримата големи и от ВСС, пак не декларира имуществото си пред КПКОНПИ, но този път това не е нарушение
Докато съди България пред ЕСПЧ, председателят на ВКС Лозан Панов пак не декларира имуществото и доходите на семейството си пред КПКОНПИ, не е и длъжен, но можеше да вземе пример от Сотир Цацаров, който го е направил, макар да не е длъжен и да не се жалва

Без да е задължен по Закона за противодействие на корупцията главният прокурор Сотир Цацаров е подал декларация за имуществото и доходите на семейството си и пред Антикорупционната комисия. Това Цацаров е направил като член на Висшия съдебен съвет (ВСС), макар че е могъл и да не го прави, защото според актуалното законодателство "тримата големи" в съдебната власт следва да подават декларациите си само пред Инспектората към ВСС. Разликата между двата вида декларации е, че тази пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) е по-подробна от тази, която се подава пред Инспектората на съдебната власт. Цацаров и съпругата му, която е нотариус, са декларирали вилата си в летовището Св. Константин в горите над Пещера, която са придобили за близо 60 000 лв. в края на 2018 г. Във връзка с имота от 75 кв. м., Цацаров вече имаше повод да оповести, че е придобит на пазарна цена и така да опровергае спекулациите на издания, свързани с подсъдими и укриващи се от правосъдието лица.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков също е подал декларация пред КПКОНПИ, но не като член на ВСС, а като лице, задължено по Закона за обществените поръчки като възложител. Чолаков няма нови придобивки през изминалата 2018-та година.

Преглед на Регистъра на лица, заемащи висши публични длъжности показва, че единствено Лозан Панов от членовете на ВСС се е възползвал от законовата възможност да не декларира доходите и имуществото на семейството си и пред КПКОНПИ. Това Панов би следвало да е сторил пред ИВСС, но декларациите там се публикуват по-късно. Председателят на ВКС не е задължен да подава декларация и по реда на ЗОП, тъй като със своя заповед от 21 февруари 2018 г. е възложил тази отговорност на предложената от него за заместник-председател и ръководител на Гражданската колегия на ВКС съдия Светла Димитрова. Миналата година Антикорупционната комисия не публикува декларацията на върховната съдийка, защото се оказа, че Панов не бе информирал своевременно институцията, че има друго отговорно лице от ВКС, което има правомощията да провежда и възлага обществени поръчки.

Нежеланието на "съдия №1" да представя публично информация за доходите и имуществото на семейството си пред независим държавен орган, извън съдебната власт, датира още от 2017 г., когато заради отказа на Панов, той бе глобен с 1000 лв. от председателя на Сметната палата, като след обжалване от страна на върховния съдия, две съдебни инстанции – Софийски районен съд (СРС) и Административен съд София-град (АССГ), я потвърдиха. Неспазването на закона преди две години от Панов, когато той бе длъжен да подаде две имуществени декларации, съответно пред Сметната палата и пред ИВСС, доведе до пълна данъчна ревизия на семейството му, която установи неплащането на 16 000 лв. данъчни задължения от председателя на ВКС. Тази пролет се разбра още, че семейството на Лозан Панов живее в луксозен апартамент в скъпия софийски квартал "Изгрев", който е закупен на поне четири пъти по-ниска цена от пазарната. Прокуратурата възложи проверка на НАП, като данните от нея все още не са известни. Обществеността обаче научи, че строителите на сградата, в която живеят Панови – архитектите Весела и Пламен Мирянови, собственици на фирма "Артекс", са кумове на сватбата на върховния съдия Лозан с вдовицата и издател Елисавета, състояла се на 14 февруари 2015 г. Потвърждаването на санкцията от 1000 лв. от две съдебни инстанции, на едната от които председателят на ВКС в миналото е бил административен ръководител, съпътствано с разкритията за имущественото състояние на Елисавета и Лозан Панови, даде повод на съпругата на "съдия №1" да обяви, че възнамеряват да съдят България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Очевидно, че докато чака произнасянето на Съда в Страсбург, председателят на ВКС няма никакво намерение да разсее съмненията около имущественото си състояние, като подходи принципно и вземе пример от главния прокурор, който макар също да не е длъжен, предпочита да демонстрира пълна прозрачност, изразяващо се в двукратно деклариране на имоти и доходи.

Имуществените декларации на съдебните кадровици разкриват една любопитна подробност, свързана с най-близкия до Лозан Панов член на ВСС – Атанаска Дишева. В края на август 2018 г. семейството на бившата върховна съдийка от ВАС бе принудено да напусне ведомствения апартамент в столичния квартал "Изток", който ползваше цели 12 години. Оказва се, че за период от осем месеца – януари-август 2018 г. Дишеви са обитавали апартамента на съдебната власт с площ от 173 кв. м. срещу месечен наем от 227 лв. и 62 ст. или общо 1821 лв. От декларацията на Дишева става ясно още, че кадровикът продължава да живее под наем, но с тази разлика, че вече в по-малък апартамент, за който се плаща над пет пъти по-висока цена. От м. август до м. декември 2018 г. съпругът на Дишева, който е адвокат, е платил наем в размер на 5867 лв. за апартамент от 120 кв. м., което прави по 600 евро на месец.

Бившият правосъден министър Цецка Цачева е декларирала апартамента си от фирма "Артекс", който закупи през 2018 г. в столичния квартал "Изток", станал причина за преждевременното й напускане на политиката. Настоящият правосъден министър Данаил Кирилов няма имотни придобивки през 2018 г. и е разчитал единствено на заплатата си като депутат. 

Още по темата

Съдия Ирена Петкова встъпи като заместник - председател на Окръжен съд - Варна

Предишна новина

Няма издигнати кандидати за нов главен прокурор

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  Ежегоден декларатор/със завиден стаж/ | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #8 от "бял хакер | нерегистриран":
  Събитията от последните дни доказаха по безспорен начин, че да се подават каквито и да било декларации, в които се съдържат лични данни, пред българските държавни институции е изключително опасно. Всеки разумен човек с добре работещо чувство за самосъхранение веднага би преустановил всякакво взаимодействие с държавните органи. Конституцията е суспендирана, парламентарната република вече е еднолична премиерска пародия, законите работят против обществения интерес и в лична полза на който може да си плати измененията. Общественият договор е прекратен едностранно от държавата и се намираме в състояние на форсмажор, който изисква неординерни действия или бездействия.  Наистина възниква въпросът какъв е смисъла от тези декларации.Пишем като луди такива над 10 години.Не съм чул досега магистрат да е декларирал ,че е закупил някой ТЕЦ,самолет или яхта/даже за ТЕЦ мисля няма изобщо такъв реквизит/.Същевременно някои хора купуват Тец-ове, декларират милиони "от наеми"/макар да нямат имоти , от които биха могли да събират такива наеми/ и всичко им е "точно" и без декларации.Тогава за какво да ги пишем тези бланки ? За да ни точат личните данни ли ? Мерси,няма нужда.

 2. 8
  бял хакер | нерегистриран
  5
  -1

  Събитията от последните дни доказаха по безспорен начин, че да се подават каквито и да било декларации, в които се съдържат лични данни, пред българските държавни институции е изключително опасно. Всеки разумен човек с добре работещо чувство за самосъхранение веднага би преустановил всякакво взаимодействие с държавните органи. Конституцията е суспендирана, парламентарната република вече е еднолична премиерска пародия, законите работят против обществения интерес и в лична полза на който може да си плати измененията. Общественият договор е прекратен едностранно от държавата и се намираме в състояние на форсмажор, който изисква неординерни действия или бездействия.

 3. 7
  Кой е по-по-най ? | нерегистриран
  9
  0

  Стига с тия "трима големи", кой измисли тия смехотворни прозвища? В никой закон не се цитират по този начин.Хората си имат длъжности по закон.Така подсъзнателно им се създава някакъв божествен и ироничен статут.Досега не съм видял някой да пълзи пред тях поради особената им "големина".Все пак ,ако някой настоява ,че има трима или тридесет и трима големи , то следва да ни разажете за "тримата малки" и кои са те.

 4. 6
  Пацо Терасата | нерегистриран
  5
  -6

  Само да се върна и ще го науча тоя Лозан.

 5. 5
  **************************************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 4
  | нерегистриран
  25
  -5

  фиксация - сама по себе си фиксацията е задържане на вниманието

  върху определен обект, който предизвиква позитивна реакция у индивида

  и му действа успокояващо.

  При продължителна фиксация е невъзможно

  приспособяването на индивида към действителността:)

 7. 3
  до бау бау | нерегистриран
  18
  -21

  Бети, ти ли си, пиленце? Познах те по Страсбург. Иначе си права, вече не е длъжен, ама беше.

 8. 2
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 1
  бау бау | нерегистриран
  41
  -23

  Не е длъжен - няма да подава. Не може да се иска от някого да декларира по 2, 3, 5 или 100 пъти едни и същи неща пред различни държавни органи, при положение че вече го е направил веднъж пред един. И трябва да осъди държавата в Страсбург за гаврата с глобата му, основана на законодателен пропуск и некомпетентността или поръчковостта на няколко съдии.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.