Лозан Панов - ръководител на предизборния щаб на Методи Лалов

Лозан Панов - ръководител на предизборния щаб на Методи Лалов
Съдията Методи Лалов (вторият от ляво надясно) в компанията на близкия до подсъдимия фараон Цветан Василев - Георги Б. Георгиев от "БОЕЦ" и адвокатите Велислав Величков и Петромир Кънчев от "Правосъдие за всеки". Освен с множество провокации срещу независ

Трето извънредно заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) заради оставката на районния съдия Методи Лалов ще се проведе на 9 септември от 13.30 часа. Това решение обяви председателстващият заседанията на ресорната колегия Лозан Панов, след като очаквано на 30 август (петък) малко след 09.30 часа се оказа, че кадровиците нямат нужния кворум от поне осем членове, за да разгледат искането на Лалов да напусне съдебната система. В заседателната зала на ВСС освен Панов присъстваха още трима членове на колегията - председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, Севдалин Мавров и Боян Новански. 

Панов не обясни какво налага Съдийската колегия да се събира извънредно и на 9 септември (понеделник), а не на 10 септември или на 17 септември (вторник), за да може искането на Лалов, отправено на 1 август, т.е. след началото на регламентираната съдебна ваканция, да бъде разгледано на редовно заседание на кадровия орган.

С действията си Панов затвърждава впечатлението, че в тандем с Методи Лалов напълно целенасочено провокират ВСС - първо районният съдия депозира оставката си едва на 1 август, когато вече бе ясно, че кадровиците са в отпуск. Нищо не му пречеше да го направи в края на месец юни или средата на месец юли, т.е. да предостави възможност на Съдийската колегия да го освободи още преди ваканцията. Второ - с ясното съзнание, че заседанията ще се провалят заради липса на кворум, защото отпуските на членовете на колегията са планирани отдавна, Панов насрочи извънредно обсъждане на оставката, първо за 15 август, а после и за 30 август.

Насрочването на трето извънредно заседание за 9 септември също не е случайно. То се прави с ясната цел - умишлено ескалиране на напрежението, което да подпомогне организаторите на насрочените още преди месец и половина протести срещу избора на главен прокурор, които са планирани за 10 и 12 септември. "Случайно" зад организирането на протестите стоят лица, свързани с подсъдимите Цветан Василев и Иво Прокопиев, както и политическата формация "Демократична България", на чиято листа за общински съветници за София Методи Лалов смята да бъде водач.

Всички тези съвпадения показват, че председателят на ВКС се държи повече като ръководител на предизборния щаб на Методи Лалов, отколкото като уважаващ независимостта на съдебната власт висш магистрат. Още повече, че нито веднъж досега Панов не е коментирал двете висящи дисциплинарни производства срещу Лалов, едно от които е с предложение за дисциплинарно уволнение заради отправени обиди и унизително поведение спрямо служителка на Софийския районен съд (СРС). Панов не е коментирал и друг факт - Лалов има над 100 дела, по които е длъжен да напише мотивите си преди да напусне съдебната система. Съвсем отделен е въпросът, че заради "внезапното" му желание да се занимава с политическа дейност, още десетки недовършени дела, по които Лалов е работил, ще бъдат забавени.

Вместо да потърси обяснение и за друго странно обстоятелство - защо Лалов има да ползва близо 400 дни платен годишен отпуск - Панов всячески търси начини да осигури поводи на политиканстващия си колега да обяснява, че "ВСС умишлено спъвал политическата му кариера". Твърдение, което не отговаря на истината, но върши работа в предизборната кампания.

Още по темата

Ако Георги и Пламен се възползват от съкратеното следствие, може да получат 30 г. затвор

Предишна новина

Нивото на ало-измамите ще бъде драстично по-ниско до максимум 8 месеца

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 12
  | нерегистриран
  5
  -1

  Трол!

 2. 10
  | нерегистриран
  28
  -5

  Нормалното и етично поведение на един съдия, който иска да напусне системата е да направи искане за това миниму 3 месеца преди планираната дата. Така ше е възможно както да си изпише делата, така и да се предвиди и приложи механизъм за заместването му без излишни сътресения. Такива искания и екшъни по насрочване на извънредни заседания и т. н. само предизвикват напрежение, безмислени.

 3. 9
  Етнолог | нерегистриран
  17
  -14

  Все повече започва да ми харесва махленско-селско- жаргонния речник, в повечето познати медии... Сякаш някой се е опитал да украси посредствена справка, написана от отегчен оперативен работник ????

 4. 8
  да | нерегистриран
  27
  -6

  Той и свой ще си ходят ли заедно от системата? Всъщност верният въпро е - КОГА?

 5. 7
  | нерегистриран
  47
  -11

  Лозан Панов няма ли да свика купон пред Съдебната палата, за да изпрати достойно Лалов? И всички да са с тоги! А бодър школуван глас ще чете речите на Панов и статусите на Лалов от Фейсбук, за да държи духа на многобройната публика...

 6. 6
  Тук тонът е махленски | нерегистриран
  26
  -23

  Очевидно сайтът води политика, а правото е само инструмент.

 7. 4
  Съдия | нерегистриран
  16
  -33

  Със сигурност ВСС превърна Лалов в герой.

 8. 3
  Друг съдия | нерегистриран
  54
  -3

  Странно, ако аз реша да си подам оставка, ще се свикат ли 3 заседания на ВСС?

 9. 2
  грешка | нерегистриран
  14
  -27

  ЛЪЖА! Събитието на снимките не е организирано от "Боец" , а от "Правосъдие за всеки" Ето такива са ви новините.

 10. 1
  | нерегистриран
  15
  -32

  ГЛУПОСТИ!! Жълти новини.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.