Лозан Панов: Ако нещо се е случило, значи така е било замислено

Лозан Панов: Ако нещо се е случило, значи така е било замислено
Лозан Панов на протеста "Не на страха!" пред Съдебната палата през декември 2015 г., снимка: архив

Четири дни след встъпването си в длъжност като административен ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов встъпва в брак с известната в светските среди дама Елисавета Панова. Датата не е случайна – церемонията е на Празника на любовта и виното – 14 февруари 2015 г.
 
Очевидно връзката между съдията и издателката не е била широко известна, предвид критиките към кандидата за председател на ВКС, които той получава преди и по време на гласуването на Висшия съдебен съвет (ВСС) от идеологическите приятели на бъдещата му съпруга – тогавашният правосъден министър Христо Иванов, тогавашният съпредседател на управляващия Реформаторски блок Радан Кънев и доминираните от издателя Иво Прокопиев медии и общественици. Години по-късно се твърди, че именно Елисавета Панова е човекът, който разубеждава Лозан Панов от първоначалното му решение да се откаже от конкурса за "съдия № 1" след пътния инцидент, при който е блъснат от автомобил докато прави сутрешния си крос.
 
Сключването на брака им остава дълбоко пазена тайна. Вестник "24 часа" пише, че тогавашен член на ВСС, участвал дни по-рано в избора на Панов, си спомня, че новият председател на ВКС "дори с един бонбон не е почерпил" за промяната на семейния му статус.
 
Въпреки че личният живот е неприкосновен, само в светлината на този брак могат да се проследят следващите отношения на Лозан Панов с правосъдието.
 
През 2019 г., в интервю пред бТВ, именно Елисавета Панова заговаря за "извращение с правосъдието" и се опитва да защити съпруга си със заплахата, че ще съдят България в Страсбург заради глоба, наложена от Сметната палата и потвърдена от две съдилища – Софийски районен съд и Административен съд - София град, за отказа за подаване на имуществена декларация.
 
На какво извращение с правото се е нагледала г-жа Панова? Какво се е случило между 2015 и 2019 г., за да направи тя подобна квалификация публично? Процесите по формиране на становището й предстоят.
 
В началото на 2015 г. Лозан Панов е все още новият, непознатият и странен за обществената джунгла джентълмен, оглавил съда. Висшият ръководител на Върховния касационен съд.
 
Първото действие на новоизбрания председател е да се покаже като консенсусна личност. Той предоставя на съдиите от ВКС възможността да посочат неговите заместници. Те избират досегашните ръководители на отделения и така на 19 февруари 2015 г. Лозан Панов се оказва заместван от Павлина Панова (негов опонент в надпреварата месец по-рано), Таня Райковска и Красимир Влахов. Пред в-к "24 часа" Панов описва необходимите качества, които следва да притежават заместниците му – добри юристи, уважавани колеги, да могат да работят в екип. Той добавя, че е наясно, че "подобен начин на формиране на екипа крие рискове, но това е естественият начин да се открият лидерите, които могат да обединяват хората, а също така и да изискват от своите колеги".
 
Само две години по-късно всички те ще го напуснат – кой по-шумно, кой елегантно, но до един ще откажат да формират един екип с Панов.
 
На 26 февруари 2015 г. Лозан Панов, заедно с министъра на правосъдието Христо Иванов, предлагат дисциплинарни производства срещу ръководството на Софийски градски съд, начело с Владимира Янева. Забележително е, че предложенията са внесени във ВСС на бланка на Министерството на правосъдието, като доскорошният административен съдия Панов дори не намира за необходимо да изведе документите през деловодството на ВКС – просто полага подписа си до този на Христо Иванов на същия екземпляр. Прочее, ябълката на раздора се оказва тъкмо Софийският градски съд.
 
На 24 юни 2015 г. Калоян Топалов оглавява раздирания от тежки скандали съд. Нито един от председателите на СГС до този момент не е изкарвал пълен мандат. Предшественичката на Топалов към момента на избора му е подсъдима по аферата "Червеи" за незаконосъобразно разписване на специални разузнавателни средства. Градският съд е ключов за икономическия и политическия живот на страната. Може би и затова битката за СГС се превръща в изключително важен въпрос за Лозан Панов.
 
Важен до такава степен, че при номинацията лично председателят на ВКС води Калоян Топалов при главния прокурор, за да го представи и да поиска подкрепа за него. Това е и последният път, когато двамата говорят "очи в очи" – за искане на услуга от страна на Панов…
 
Лично Панов води и агитацията сред членовете на ВСС за Калоян Топалов с аргумента, че това е най-добрият избор. "ВСС изненадващо избра Калоян Топалов начело на Софийски градски съд", ще напише "Медиапул". Електронното издание подчертава, че в подкрепа на Топалов се е обявил Лозан Панов, който е припомнил и неслучилия се наскоро избор на съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд. "Калоян Топалов притежава най-важното качество – смелост да се кандидатира за позицията в момент, в който никой не желае да оглави Софийския градски съд. Призовавам ви (членовете на ВСС) да застанете с лицата си и да кажете своите аргументи. Нашите грешки (на ВСС) не са единични и случайни. Те са поредица от грешки. След този избор всеки един от нас трябва да поеме своята отговорност за Софийския градски съд. Нека да не създаваме криза в кризата и да се обърнем към съвестта си, която е нашата последна инстанция", са думите на Панов към съдебните кадровици. "Проблемите в съда са персонални. Имам намерение да наложа пълен мониторинг върху работата на съдебните състави и да наложа реорганизация на администрацията", заявява Топалов по време на изслушването си.
 
Две години по-късно, когато - отново изненадващо, както при избора си – подава оставка, и той, и Лозан Панов запазват пълно мълчание. На 15.10.2017 г. в-к "Труд" излиза с обширен материал "Защо Калоян Топалов напусна съдебната система?". В статията се прави преглед на общодостъпните документи за имуществото на магистратите, от които е видно, че в началото на кариерата си младият съдия е декларирал автомобил "Нисан" за 300 лв. (2006 г.), а след 10 г. се сдобива с ипотека в размер на половин милион лева за етаж от къща в престижния столичен квартал "Бояна".
 
Председателстването на Топалов ще бъде запомнено със серия от скандали, като: безпрецедентните действия на ръководството на СГС по линия на контраразузнавателните дела на ДАНС и опубличностяването на елементи от националната сигурност, заради което ръководителите на съда и прокуратурата влизат в открит конфликт, публикуван на сайтовете им; със самоубийството на съдия Цветан Ценов; с признанието, че въпреки гръмките фрази, нито един от протестърите не е застанал зад съдия Топалов в трудните моменти. "Не получихме подкрепа от нито един от "протестърите" на барикадата"; "Така че у нас, в екипа, има разочарование, което сме споделяли помежду си. Защото само говоренето не води до никакви резултати. Важно е тук, в калта какво се случва", коментира Топалов пред "Клуб Зет" на 26.09.2017 г.
 
Но да се върнем към месеците на 2015 г., за да гадаем какво се е случило, когато очевидно напрежението в СГС ескалира, а Лозан Панов и новата му, все още никому неизвестна съпруга, изграждат мрежата от поддръжници и врагове. Поклонниците на Зигмунд Фройд биха разпознали драмата на доскорошния ерген в призивите му в речта от 11 декември 2015 г., но по-прагматичните виждат пряка връзка между емоционалните думи и оставката на новоизлюпения му съмишленик Христо Иванов от поста на правосъден министър. На 9 декември 2015 г. Иванов хвърля оставка в парламента. Мотивите – неслучващата се съдебна реформа във вида, в който той я предлага. Два дни по-късно ВКС тържествено отбелязва 135-та годишнина от съществуването си. Гости на събитието са президентът Росен Плевнелиев, Христо Иванов и лидерът на ДСБ Радан Кънев. Всички други държавни мъже и жени отклоняват покана да присъстват на събитието. В този ден Лозан Панов произнася речта си, станала известна по аналогия с песента на Дони и Момчил "Не на страха!". Речта звучи през целия ден по всички информационни канали, като за по-сигурно е пусната и през високоговорители, поставени на стълбите пред Съдебната палата.
 
Ето избрани цитати от нея, които звучат пророчески в светлината на последвалите събития:
 
"Нека кажем "не" на страха и да не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци. Нека всички заедно се преборим с неизвестността и извикаме силно: "Стига вече толкова!".
 
"В политиката нищо не става случайно и ако нещо се е случило, значи така е било замислено. Ако през това време два милиона българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено. Ако тези, които останаха, не вярват, че съдебната система е справедлива, не вярват, че партиите ги представляват, не вярват, че органите на реда ги защитават, не вярват, че данъците им работят за тях, не вярват на институциите, не вярват на медиите, значи така е било замислено. Ако гражданите не вярват на държавата и в това недоверие изключително благоприятно се развива статуквото, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за каквото ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено. Ако само два дни преди това представителите на политическите сили спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа, значи така е било замислено".
 
Панов остро критикува политическия елит за това, че "спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа".
 
"Сигурно ще бъда обвинен за атентатор, който ще извършва преврат", казва Панов и допълва, че ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите наистина може да се нарече преврат.
 
"Това е система, която е вербувала големи човешки и материални ресурси в изграждането на добре действаща машина, която умело си служи със службите, медиите, икономиката, политиката и разбира се – съдебната система. Действията ѝ не се огласяват, а се държат в тайна, грешките ѝ не се изваждат на показ, а се премълчават и укриват, противниците ѝ се преследват докрай, а тайните ѝ – те са много грижливо пазени и не могат да бъдат разкривани. Именно съдебната власт е тази, която може да изчисти всичко това и да върне върховенството на правото", казва още Панов и се обръща към колегите си, заявявайки, че е убеден, че с обща помощ българският съдия може да се превърне в онова, което е негово призвание – да бъде свободен и независим.
 
Панов приключва речта си с притча: "Кралят осъдил един човек, за което деяние му се полагала смъртна присъда. Той обаче му предложил да избира своята съдба – или да бъде обесен, или да попадне зад голяма, страшна, стоманена порта. Престъпникът помислил и избрал бесилото. Когато на шията му сложили примката, той казал: "Стана ми любопитно – какво има зад онази тъмна, черна порта?". Кралят се разсмял: "Ето, разбираш ли, получава се нещо забавно. Аз на всички предлагам избор и всички избират бесилото". "А зад портата какво има, аз така или иначе няма на кого да кажа", добавил престъпникът, посочвайки примката на врата си. След като замълчал, кралят отговорил: "Там е свободата. Но хората така се боят от неизвестността, че пред нея предпочитат въжето".
 
Същият ден привечер 40 съдии, облечени в тогите, с които правораздават, излизат на стълбите пред Съдебната палата в София. През цялото време събитието е озвучавано от речта на Лозан Панов. Красимир Влахов, Мирослава Тодорова, почти целият бивш, действащ и бъдещ ръководен състав на Съюза на съдиите в България (ССБ), адвокати като Татяна Дончева, Даниела Доковска, Ина Лулчева също застават на стълбите.
 
От този момент нататък Лозан Панов се превръща в символ – верую на протестърите. Те го посрещат с викове "достоен", а специалното осветление и скупчването на хора в тоги създават впечатление за инаугурация. На пръв поглед всичко изглежда като кумулиране на обществената енергия, но присъствието на адвокати поставя редица въпросителни – ВКС е крайната инстанция в решението на наказателни, граждански и търговски дела….
 
"Нека извикаме силно: Стига вече толкова" (Клуб Зeт), "Гей, соросоид или злодей?" (Дойче веле), "Ако олигархията има държава, всеки опит властта да бъде върната на гражданите може да се нарече преврат" (Медиапул), "Съдебната система би могла да върне държавата на гражданите" (Капитал) – това са само част от заглавията в подкрепа на Панов, докато съдии от страната събират подписи в негова защита, а пред Съдебната палата в София хората започват да искат оставката на главния прокурор.
 
Тайно Лозан Панов и хора от екипа му посочват като основен злодей именно Сотир Цацаров. Главният прокурор не реагира публично. Година по-рано той е представил своя теза в предаването "120 минути" по бТВ, че съдии и прокурори трябва заедно да се изправят срещу политиците, които се опитват да се месят в съдебната система. На следващата година Панов показва, че е осмислил посланието на Цацаров в обратен ред…
 
Близо месец след речта – на 14 януари 2016 г., Лозан Панов показва на практика представата си за свобода. Докато държавата е настръхнала заради смъртта на младо момче във Враца, докато ВСС обсъжда резултатите от проверката на записите, станали известни като "Яневагейт" (в определени медии изтичат записани разговори на две бивши съдийки - Владимира Янева и Румяна Ченалова, със скандални разсъждения за функционирането на държавата), Лозан Панов показва пред журналисти получен от премиера SMS, очевидно препратен. Текстът гласи: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записа с "двете каки", не го приехме". Панов не обяснява откъде разполага с телефона на лидера на ГЕРБ, но настоява пред журналистите за обяснение. Премиерът Бойко Борисов се явява незабавно пред ВСС и се обръща към Панов с думите: "Исках да се промени Конституцията, направих всичко възможно за първата промяна, впоследствие обаче се оказа, че Радан Кънев иска да си прави нов проект, за да стане президент. Колкото за мен е лошо, ако се меся в съдебната система, точно толкова лошо е и за Вас да се месите в политиката - и двамата ще олекнем".
 
Лозан Панов се оттегля видимо от скандала, а журналистите настояват да получат разпечатки от телефоните на съдебните кадровици.
 
На председателя на ВКС очевидно е необходимо да не пропуска завихрената обществена енергия. След всички хули, съпътствали номинацията и избора му, той е очевидно опиянен от одобрението на новите си приятели. Вече няма и помен от плахия, благовъзпитан млад мъж. За него вече важат думите, приписвани на комика Граучо Маркс: "Ако не ти харесват моите принципи, имам и други".
 
Бившата съдийка Душана Здравкова патетично заявява пред БНР на 19 януари 2016 г.: "Лозан Панов има пълната подкрепа на съдийската общност в Европа". "Аз мисля, че този път гражданското общество е събудено, но гилдията, съдиите не са събудени. За мен е необяснимо как няма ярко изразена подкрепа за съдия Лозан Панов. Неговото слово не мога да го нарека политическо. Съдия Панов има пълната подкрепа на съдийската общност в Европа", казва още Здравкова.
 
На 26 февруари 2016 г., пред смаяните погледи на председателя на Конституционния съд, председателя на парламента Цецка Цачева, на преподавателите от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", на вицепремиера Меглена Кунева, Лозан Панов напада главния прокурор и прокуратурата. Поводът за изказването му е конференция, посветена на 120-та годишнина от приемането на наказателния закон у нас. "Нямам никаква идея как се определя кои са знаковите дела. Но поне от встъпването ми в длъжност като председател на ВКС от февруари 2015 г. не ми е известно в съда да са постъпвали дела с обвинителни актове срещу висши представители на властта, ако разбира се, това се има предвид под "знакови дела". "Ако влезем в спиралата на прехвърляне на отговорността между съд и прокуратура, със сигурност ще се наложи въвеждането на съдебен борд", говори Панов.
 
"Този пример (с едно от делата срещу Цветан Цветанов) обаче блестящо доказва защо беше необходимо с последните конституционни промени да бъде намалено влиянието на политическата квота във Висшия съдебен съвет. Което така и не се случи….след гласуването на конституционните промени депутатите преместиха един човек от парламентарната квота – от прокурорската колегия в съдийската. Да се спекулира, че председателите на ВКС и ВАС се избират от съдийската квота, е невярно. Тъй като всички знаем как те се избират, а именно - от ВСС", казва още председателят на ВКС.
 
"Политик не се става в рамките на мандат в съдебната система. Спекулата със съдебната реформа е оправдание за бъдещи планове на хора", отговаря му Сотир Цацаров.
 
Това е началото на спора между "двамата големи" в съдебната власт – председателят на ВКС и главният прокурор, за мястото на прокуратурата. Лозан Панов се оказва горещ привърженик на излизането на държавното обвинение от съдебната система. За да омаловажи ролята на държавното обвинение в обществения живот, Лозан Панов провежда срещи със столични адвокати, приема името му да бъде обсъждано за надпреварата за държавен глава на Републиката, нарича съдебната система "туморно образувание", иска оставката на свои заместници и уволнява служители. Сред любопитните моменти са свидетелствата на уволнения шеф на IT-отдела на СГС инж.Ташко Ташев, който отказал да изпълни "мокра поръчка", спусната от Лозан Панов, отнасяща се до системата за случайно разпределение на дела и начините да се манипулира. Това се случва в началото на 2016 г. и тогава никой не подозира, че това ще се превърне в поредица от твърде странни управленски ходове от страна на Лозан Панов, които ще доведат до отдръпването на съдиите от него и ще създадат обстановка на нетърпимост във ВКС. Това е и периодът, в който за Лозан Панов ще се заговори като за политик.
 
През месец юли 2016 г. се събират 30-тина души, сред които лидерът на "Да, България" Христо Иванов, политологът Евгений Дайнов, главната редакторка на сайта "Медиапул" Стояна Георгиева, екслидерът на СДС Мартин Димитров, бившият министър Трайчо Трайков, една от основните фигури в неформалната група "Протестна мрежа" Антоанета Цонева, издателят на в-к "Капитал" Иво Прокопиев и други. Тази сбирка става известна като "Арго-гейт".
 
На нея, измежду всички геополитически обсъждания, Радан Кънев казва: "А ЛП трябва да напусне". Антоанета Цонева го репликира: "ЛП не може да е кандидат на партия". Включва се и Христо Иванов: "Ако има черен лебед, това е жена му на Л.". Всичко това - в контекста на обсъждането на кандидатурата на Лозан Панов за предстоящите президентски избори. От този момент осветеният политически инженеринг дава смисъл на посещенията на върховния съдия в адвокатски офис, поставя под съмнение изплащането на ипотечния му кредит само за четири години, обяснява присъствието му на политически митинги. Но най-вече показва облика на човека, поддал се на фаталния чар на един "Черен лебед"…
 
Тази симбиоза, наречена брак, кара Панов да прегърне идеите на Евангелистката църква, да се отъждестви с поканената от него в София румънска прокурорка Лаура Кьовеши, да унижи върховни съдии, да приеме името му да се свързва с подсъдими и да участва в мероприятия, доминирани идеологически от хора, срещу които се водят съдебни дела. Въпреки че касационното производство по тези дела е в юрисдикцията на ВКС.
 
2016 г. всъщност е последната година, в която Лозан Панов остава в полето на правото. Необятността на политиката го зове…
 
Следва продължение...
 

Още по темата

Миню Стайков няма исхемичен инсулт, болежките му могат да се лекуват с хапчета

Предишна новина

Следователят Ваня Дойчева от НСлС си купила земя край София по 2,16 лв. на квадрат

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Щом има такова негаитвно взиране тук | нерегистриран
  12
  -14

  значи човекът е свестен

 2. 7
  да преценим човешкото в човека.. | нерегистриран
  26
  -6

  АЗ БИХ ДАЛ ТРИБУНА НА ДЪЩЕРЯТА И БИВШАТА ЖЕНА НА ЛОЗАН ПАНОВ!ВСИЧКИ ДАДОХА ТРИБУНА НА ЕЛИСАВЕТА ПАНОВА,А ЗАЩО НЕ И НА ПРЕДИШНАТА ПАНОВА?ЗАЩО СЕ Е РАЗВЕЛ ЛОЗАН ПАНОВ И ПОЛАГА ЛИ ГРИЖИ ЗА ДЪЩЕРЯ СИ.НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТЕЗИ ЧИСТО ЧОВЕШКИ ПРОБЛЕМИ.

  СЪЩОТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ И ЗА ПОЛИТИЦИТЕ ОКОЛО ЛОЗАН ПАНОВ-НАПРИМЕР ЗА ГЕНЕРАЛА ОТ РАЗГРАД.ЗАЩО СЕ Е РАВЕЛ И КЪДЕ Е ПРЕДИШНОТО МУ СЕМЕЙСТВО?

  ТОВА СА ВАЖНИ НЕЩА ,КОИТО НИЕ НЕ ЗАБЕЛЯЗВАМЕ ,А ТРЯБВА.НАВСЯКЪДЕ В НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ ВИСЩИТЕ МАГИСТРАТИ И ПОЛИТИЦИТЕ ЗАПОЧВАТ ПРЕДСТАВЯНЕТО СИ СЪС СВОЕТО СЕМЕЙСТВО.ИНАЧЕ РИСКУВАМЕ НЯКОЙ С НЕОБУЗДАНО ПОВЕДЕНИЕ ДА ПОЛУЧИ ВИСОК ПОСТ.ЕТО И ТАКИВА КРИТЕРИИ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДАТ.

  ВПРОЧЕМ-КРАЙАНО ВРЕМЕ Е ВСС ДА РЕШИ ВЪПРОСА С ПАНОВ И ДА ГО ОТСТРАНИ ЗАЩОТО ТОЙ Е НАЙ-БЕЗКОНТРОЛНИЯ ЧОВЕК В ТАЗИ ДЪРЖАВА.

 3. 6
  редови гражданин, | нерегистриран
  5
  -20

  ЕВАЛА Г-Н Предаседател на Върховния Касоциовен Съд,уважавем Ви!

 4. 5
  ******** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 4
  | нерегистриран
  27
  -8

  Не разбирам защо му правят реклама на този?!

 6. 3
  | нерегистриран
  26
  -7

  Типичен пример за фурнаджийска лопата.

 7. 2
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 1
  | нерегистриран
  32
  -12

  Лозане, Лозане......Какво беше, какво стана. Нищо, поне жилището е хубаво. Не колкото жената, но все пак.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.