Лозан Панов е глобен с 1000 лв.

Лозан Панов е глобен с 1000 лв.
Председателят на ВКС Лозан Панов обжалва глобата си от 1000 лв. пред СРС, снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е на път да провокира нов прецедент в съдебната практика, както и поредното напрежение между независими държавни институции. Поводът е отново отказ на Панов да се съобрази със Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности (ЗПИЛЗВДДД).

В началото на 2018 г. председателят на Сметната палата Цветан Цветков е издал наказателно постановление срещу Лозан Йорданов Панов за неизпълнение на законовото изискване да декларира имущественото си състояние за 2016 г., като крайният срок за това е изтекъл на 30 април 2017 г. В тази връзка на Панов е наложено административно наказание, изразяващо се в глоба в размер на 1000 лв. Постановлението незабавно е било обжалвано пред Софийския районен съд, установи проверка на "Правен свят".

По този начин се допуска прецедент, при който действащият председател на Върховния касационен съд, а в това си качество и ръководещ заседанията на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), атакува акт на друг независим орган на държавната власт пред съдебна инстанция, върху която Панов има възможност да влияе. Казусът е повече от притеснителен, най-малкото, защото именно през участието на Панов във взимането на решения от Съдийската колегия и от Пленума на ВСС, пряко или косвено, той може да вземе отношение по кариерното израстване на магистрата от Районния съд, който следва да разгледа неговата жалба. За силата на правомощията на председателя на ВКС говори и фактът, че в средата на януари с негови заповеди именно в СРС бяха командировани шестима съдии от страната.

Оказва се, че преди да му бъде наложена глобата от 1000 лв., Сметната палата е опитала многократно да обясни на Панов изискването на Закона за публичност на имуществото на властимащите. От материалите по делото се разбира, че поради бездействие председателят на ВКС е нарушил чл. 4, ал. 1, т. 2 във връзка с чл. 4, ал. 4 от ЗПИЛЗВДДД, за което носи административно-наказателна отговорност. Панов е възразил пред Сметната палата, като се е позовал на промените в Закона за съдебната власт, с които от 2017 г. магистратите вече се отчитат пред Инспектората към ВСС. За членовете на ВСС, какъвто по право се явява и Лозан Панов, обаче е продължило да важи изискването за деклариране на имуществото и пред Публичния регистър на Сметната палата. Оказва се, че от всички членове на Висшия съдебен съвет, към 30 април миналата година, Панов е единственият, който не е спазил задължението да се отчете едновременно пред ИВСС и пред Сметната палата. Той е отказал да направи това и след като е бил надлежно сезиран за пропуска от Сметната палата. 

За това, че Лозан Панов не е спазил закона, като е отказал да подаде отчет пред Сметната палата, потвърди и главният съдебен инспектор Теодора Точкова в интервю за "Правен свят". "Не знам защо председателят на ВКС не е подал декларация и пред Сметната палата. Членовете на Висшия съдебен съвет са лица, заемащи публични длъжности и като такива досега трябваше да подават имуществените си декларации пред Сметната палата, а след влизането в сила на Антикорупционния закон, който след ветото на президента беше приет отново от Народното събрание, трябва да подават декларациите си пред новия антикорупционен орган. За "тримата големи" законодателят е предвидил дуалистично решение - да подават декларации на две места, пред два органа", заяви Точкова.

За разлика от Панов, който обжалва пред съда наказателното си постановление, двама настоящи членове на ВСС не се възползваха от тази възможност и платиха глобите си, издадени от ИВСС. Санкциите бяха наложени, защото са забавили подаването на декларациите с няколко дни. 300 лв. бе глобата на главния прокурор Сотир Цацаров, а 400 лв. - на бившия директор на Националното следствие, а сега кадровик, Евгени Диков. 

Оттук насетне казусът с имуществената декларация на Панов е в ръцете на съдия от СРС, на когото утре може да му се наложи да се явява на конкурс пред Съдийската колегия, а въпросите да задава председателят на ВКС, който ще има и правото да гласува "за" или "против" кариерното развитие на магистрата.

Още по темата

Не можем да делим магистратите на бедни и богати*

Предишна новина

Специализираният наказателен съд не става извънреден с промените в НПК

Следваща новина

Коментари

22 Коментара

 1. 24
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 23
  | нерегистриран
  4
  -3
  До коментар #21 от " | нерегистриран":
  Отначало мнението ми за Панов беше неутрално, но напоследък определено мисля, че щом този човек е толкова плют, хулен, нападан и обсаждан от така нареченото компетентно, професионално, етично и обективно издание Правен свят, явно той наистина е стойностен. Като иска ще обжалва. Той да не би нещо като е станал председател на ВКС да е изпаднал до безправен роб? И софийските съдилища нали са изолирани от всякакви влияния и корупционни практики?За разнообразяване на новинарския поток се насочете към едно разследване заедно със сметкаджийската ви палата на тема съотношение приходи разходи и кредити на заеманата висша държавна длъжност.

  А като изключим Рада Дълбоката, Бойкакиев, Червенобузко и червенозаглавния в-к "Сега" този човек от кой не е "плют, хулен, нападан"?

  Бламира ли го общото събрание на върховните съдии? А ВСС? А какво пишат за него другите медии и какво пише в коментарите под тях за него? А имаше ли простести за оставката му?  Тоя вече е пътник от поста. Щом ЕС своя човек натираха и му прекратиха мандата, няма да жалят и този. Ако не се усети на жълтия картон, скоро ще види и червения!

 3. 22
  дайте ни отговор и за другите нещо забравяте | нерегистриран
  1
  -1

  http://legalworld.bg/67427.275-nesyotvetstviia-v-imushtestvenite-deklaracii-na-zaemashti-visshi-publichni-dlyjnosti-lica.html

 4. 21
  | нерегистриран
  21
  -20

  Отначало мнението ми за Панов беше неутрално, но напоследък определено мисля, че щом този човек е толкова плют, хулен, нападан и обсаждан от така нареченото компетентно, професионално, етично и обективно издание Правен свят, явно той наистина е стойностен. Като иска ще обжалва. Той да не би нещо като е станал председател на ВКС да е изпаднал до безправен роб? И софийските съдилища нали са изолирани от всякакви влияния и корупционни практики?За разнообразяване на новинарския поток се насочете към едно разследване заедно със сметкаджийската ви палата на тема съотношение приходи разходи и кредити на заеманата висша държавна длъжност.

 5. 20
  контрамнение | нерегистриран
  9
  -2

  ДАНС и НАП - хвани едните, удари другите поръчкаджии! Сметната палата за какво е - за украса ли?

 6. 19
  до номер 16-ти | нерегистриран
  10
  -6

  Споделям казаното от теб. Точно това е проблема, но тази проверка не зависи от влизането в сила на постановлението, а следва от решението на Сметната палата. Така, че и отмяната на постановлението не го спасява от Наполеон и ДАНС

 7. 18
  Радо Шишарката | нерегистриран
  15
  -4

  Обичам Сметната палата,

  Наказателни постановления да жаля,

  Съдии върховни да ме бламират,

  Лаура Кьовеши покрай мен.

 8. 17
  Д-р Кожен | нерегистриран
  7
  -11

  Пак ще му гъбясат ушите! Щадете пациента ми! Стресирате го и не мога да уцеля илачите! Спрете се! Ще му капнат ушите!

 9. 16
  мнение | нерегистриран
  12
  -7

  Проблемът според мен не е в неподадената декларация. И ако беше само в това, Лозан има достатъчно акъл да си плати глобата и да си трае. Лошото е, че по закон в тези случаи Сметната палата сезира НАП и ДАНС и почва пълто имотно и данъчно "разкостване". Това му е проблемът на председателя, а не 1000 лв. глоба. А в ДАНС и НАП той не е на свой терен. И не се знае какъв заек ще изскочи от храста...

 10. 15
  | нерегистриран
  6
  -8

  Добре, че "Капитал" и "Сега" още не са съвсем фалирали, та има статии, които да прочетеш, да те отнесат далече от суровата действителност и да ти олекне на душата!

  Щото то без цензура и платени бойкакита няма как да има хубави коментари за такъв политикан.

 11. 13
  Марко | нерегистриран
  24
  -4

  Аз ако съм на негово място ще си платя символичната глоба.  Как искаме да има "върховенство на закона",когато някои се поставят над него?!

 12. 12
  Констипация? | нерегистриран
  6
  -4
  До коментар #3 от "Страхотия | нерегистриран":
  Присвил устни, издул вена на слепоочието, почервенял... очаквам да пръдне.

  Ужасен!

  Не се шегувайте! Човек може и да не гледа реклами по ТВ-то и да не е осъзнава, че го мъчи констипация. В такава ситуация избора не е лесен - дали да рискува и пусне нещо "по терлици" (риска е от "изпускане" не само на газове...), или да бяга до 00 !

 13. 10
  RR | нерегистриран
  23
  -10

  Има ли нещо което този човек да е направил както трябва, откакто е избран на поста председател на ВКС? Това е по-важният въпрос, който трябва да се зададе! Защото, отклоненията му по политиканска линия ги знаеме. Въпрос на време е да се констатира, че той системно извършва действия, които публично уронват престижа на съдебната власт. Бързам да поясня, че това не означава, неглижиране на останалите проблеми в системата, в това число действията на други от "тримата големи". Но както вече писах, чуждите грешки, не извиняват нашите собствени и когато си на върха на една институция, а системно я обезличаваш, то е редно да си понесеш последствията.

 14. 9
  Черен лебед | нерегистриран
  22
  -10

  Моят сИди у дома и плаче по цял ден! Много му се насъбра на миличкия, а и на мен какво ми е!

  Първо, че лошия електорат нещя да гласува за приятелите му. Две приятелски партии има - нито едната не влезе в парламента!

  Мъка, мъка!

  Колегите го бойкотираха - вече не броя колко пъти. Добре, че има 1-2 чистачки дето се правят, че го уважават, иначе съвсем ще му се срине егото.

  Имаше там един европриятел, ама като дойде европредседателството у нас и като видяха как е помагал на моя и приятелите му, взеха че му прекратиха мандата.

  Те сега вече като нищо ще вземат да изшиткат и моя!

  Мъка, мъка! Как да не сИди и да не плаче по цял ден!

  Ама да беше само това!

  Едно наше приятелско семейство ги питат отде имат едни милиони, а те не знаят какво да кажат. Не че милионите са малко, та да не са забелязали откъде са им дошли. Ама не им се говори за това.

  И като си помисля какво ще стане и мен ако ме попитат отде са ми парите ... моя сИди и плаче и аз сИдя и плача с него.

  Ся гледам за някаква глобичка се говори. Като за моя бизнес - бълха ни ухапала.

  То само туй последното да ни беше кусура, ни той щеше да сИди и да плаче, ни аз!

 15. 8
  петка | нерегистриран
  25
  -18

  Лизане, Лизане, ето защо командироваш съдии в СРС, за да ти решат делото, както трябва. Ти си първият позорен председател - посмесище!!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.