Лозан Панов и Атанаска Дишева бранят адвокат Илиан Василев, единствени отказват да защитят колегите си от специализираните съдилища

Лозан Панов и Атанаска Дишева бранят адвокат Илиан Василев, единствени отказват да защитят колегите си от специализираните съдилища
Атанаска Дишева и Лозан Панов, колаж:"Правен свят"

Пълният текст на позицията на Съдийската колегия

В съответствие със Стандартите за независимост на съдебната власт, Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява институционална подкрепа към съдиите от Апелативния специализиран наказателен съд и неговия административен ръководител Георги Ушев, във връзка с отправените недопустими лични нападки, обидни квалификации и внушения за зависимости от адвокат Илиан Василев.

За пореден път сме свидетели на изявления и действия, представляващи накърняване престижа на съдебната власт – неетично отношение към съдии, опит за неправомерен натиск върху българския съд и уронване на общественото доверие в правораздавателните органи.

Апелираме всички страни и участници в съдебното производство, да се въздържат от вербални атаки, насочени срещу личността и репутацията на магистратите, поставящи под съмнение тяхната професионална компетентност и засягащи независимостта на съдебната власт.

Позицията е приета в изпълнение на Стандартите за независимостта на съдебната власт, приети с решение на Съдийската колегия по протокол № 31/23.10.2018 г.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) защити колегите си от специализираните съдилища, срещу които в последната седмица се развихри нова брутална атака от страна на адвокат Илиан Василев, чиито клиенти са основно обвиняеми и подсъдими лица пред въпросните органи.

Както „Правен свят“ писа, в обясненията си към стартирало срещу него в Софийската адвокатска колегия дисциплинарно производство, адвокат Василев нарече Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) „ушевия съд“, а съдиите, правораздаващи там – „слуги“. Тежки обиди и нарицатeлни бяха отправени и по адрес конкретно на председателя на съда Георги Ушев, а цялото изложение на скандалния адвокат, известен с арогантното си и неуважително отношение към съда, бе услужливо представено в няколко електронни медии. Именно тези събития станаха повод за внасянето в дневния ред на извънредното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на допълнителна точка, която се отнасяше до приемането на позиция от страна на кадровиците в подкрепа на специализираните съдии и съдия Ушев.

„Очевидно нещата постепенно ескалират и решихме да сезираме Съдийската колегия да реагира. Адвокатите дължат етично отношение, както към съда, така и към останалите участници в процеса. Дали се уважават или не някои искания на страните е въпрос на преценка на съответния състав, като нещата се разрешават на съответния инстанционен контрол“, коментира изявите на адвокат Василев представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Без изненади за редовните наблюдатели на поведението на кадровика Атанаска Дишева, въпреки отявлено агресивните и откровено обидни думи на столичния адвокат към цяла институция, както и към съдиите в нея, тя и този път успя да скандализира публиката с коментар, че вижда „тенденциозност“ в предложението за изразяване на институционална подкрепа към специализираните съдии и в частност съдия Георги Ушев. Нещо повече – в опитите си да се изтъкне за пореден път като опозиционер на мнозинството в колегията и да обслужи пред откритите монитори и микрофони тезите на средите атакуващи специализираните органи, Дишева дори определи изказването на адвокат Василев, че съдиите в тях са „слуги“, като „лично мнение“. За да бъде максимално обстоятелствена в отпора си специализираните съдии и председателят на АСНС да получат подкрепа от Съдийската колегия, Дишева дори използва аргумента, че точката е внесена в последния момент в дневния ред, а материалите по нея не били пълни.

Вие обикновено влизате в ролята на критикуващия, а не на ангажирания. Нашето предложение е за изразяване на институционална позиция към български съдия. Право на всеки един адвокат е да изрази лично отношение и всякаква защитна теза, всякаква позиция по всяко дело, никой няма право и основание да му се сърди. Но няма и право да отправя персонални нападки към съда и конкретни съдии. Ако искате – гласувайте „против“. В този орган приемаме решения с мнозинство“, отговори й Магдалинчев.

„Очевидно е, че колкото и да демонстрирате себе си като принципен човек, явно прилагате различни критерии. В случая има флагрантно нарушение на Стандартите на независимост и ние да търсим оправдание кога е била внесена точката и къде е публикувано изявление е несериозно. Нека не позволяваме на ситуация и интереси, които не са свързани със съдебната система да влияят на нашите кадрови решения. Защото това е много прозрачно и се вижда“, коментира и Даниела Марчева скандалното изказване на Атанаска Дишева.

„Действали сме абсолютно прозрачно. Ние като кризисен щаб можем да реагираме без внасяне на съответната декларация или позиция в Съдийската колегия. Това са правила приети от ВСС и които ние полагаме усилия да спазваме. Доколкото има днес насрочено заседание на Съдийската колегия е проява на демократичност да поставим на вашето внимание тази декларация. Колеги нека не навлизаме в конкретика на делото, но по мое мнение ние не можем да бъдем безучастни към квалификациите от страна на адвокат Василев. Освен това положението ескалира в последната седмица“, подкрепи позицията срещу изказването на адвокат Василев и Цветинка Пашкунова.

В нападките срещу специализираните съдилища и Георги Ушев очаквано влезе и председателят на ВКС Лозан Панов, чието лично отношение и последователни атаки към специализираните органи на съдебната власт са добре известни в годините. Той подкрепи Дишева, че обидите на адвокат Василев по адрес на съдиите в специализираните съдилища, не заслужават институционална подкрепа от Съдийската колегия.

В този момент Боян Новански зададе един изключително показателен въпрос за двойния аршин, прилаган от председателя на ВКС и колежката му Атанаска Дишева. „А защо колеги слушахме тогава съдия Цариградска преди време? (бел.ред. съдия Цариградска се почувства обидена от определени медийни публикации, а Съдийската колегия я изслуша и прие декларация в нейна защита ) Защото е виден член на ССБ ли? Омръзна ми от този двоен стандарт“, коментира Боян Новански .

Още при самото споменаване на абревиатурата ССБ, Панов не издържа и изненадващо включи в разговора името на Иван Гешев, който бил казал, че „пет години не е имало правосъдие“, манипулирайки думите на главния прокурор отпреди близо 2 месеца по отношение на констатациите в одитния доклад, че системата за случайно разпределение на дела е манипулируема, заради което стартира и досъдебно производство. Тогава Гешев заяви, че, ако разследването докаже, че във времето, в което е действала системата, е имало пробив, то това ще означава, че "5 години все едно не сме имали правосъдие".

„Лично Вие атакувахте трима върховни съдии публично г-н Панов. Не ви ли е срам сега да говорите подобни неща?“, отговори му Георги Чолаков, припомняйки публичните изяви на Панов в сайта на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев – „Дневник“ – в които той нападна поименно трима съдии от ВАС, заради решението им, че срещу председателя на АСНС Георги Ушев правилно не е било образувано дисциплинарно производство, както искаше председателят на ВКС. Припомнянето на последното от страна на Чолаков много добре описва и причините поради които Панов и Дишева се опълчиха на позицията на Съдийската колегия в подкрепа на съдия Ушева и колегите му от АСНС.

„Използвате думите на главния прокурор тенденциозно. Има и висящо производство по този въпрос, г-н Панов. Моля Ви, нека да бъдем обективни, дори когато на нас не ни е угодно. Съдебната система няма нужда от подобен тип отношения“, отговори и Даниела Марчева на опитите на Панов да намеси името на главния прокурор в един макар и чисто съдийски проблем.

„Как е възможно в конкретния случай да има разколебаване в позицията? Аз съм свидетел вече трета година да се сипят хули, нападки, да се организират кампании срещу колегите от специализираните органи и по-специално към колегите от АСНС по различни производства, и то висящи. Съдийската колегия е длъжник на тези магистрати, с оглед на това, че делата там засягат едни много чувствителни интереси. Тези колеги са подложени на сериозни атаки, от колеги адвокати, от журналисти, които подпомагат имиджовото присъствие на тези адвокати, които са ангажирани с дела в тези съдилища. Не прави чест на тези колеги, защото те по презумпция са призвани до спазват закона. Аз съм изключително обезпокоена от начина, по който се омаловажи реакцията, която е толкова обрана и логична, но в същото време позоваваща се на нашите стандарти. Които между другото са приети от всички колеги, без особени мнения и въздържали се. Дори текстът е много обран. В него трябва да присъства още 1 път и името на колегата, който хули съдиите от специализираните съдилища“, коментира накрая и Вероника Имова.

В крайна сметка, след като Атанаска Дишева по необясними причини реши да се отведе от гласуването, а Лозан Панов, като класически политик от опозиционна партия, напусна демонстративно залата малко преди гласуването, останалата част от Съдийската колегия прие позиция в подкрепа на съдиите от АСНС и председателя му Георги Ушев.

Още по темата

Повдигнати са нови обвинения срещу Ливиу Драгня

Предишна новина

Турският съд даде доживотни присъди на 121 души, участници в опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г.

Следваща новина

Коментари

21 Коментара

 1. 22
  | нерегистриран
  5
  -1

  Илиян Василев е подлога на престъпниците.

 2. 21
  нерегистриран | нерегистриран
  5
  -4

  Илиан Василев бил неприятна личност, а Гешев е радост. Ей много подлоги има. Жалко , че сте магистрати/прокурори/

 3. 20
  вцц | нерегистриран
  8
  -2

  ВСС ваканцуват ли вече? Много работа свършиха, стига толкова, време е за почивка :-)

 4. 19
  Нов виц | нерегистриран
  9
  -3

  Кога Адвокат Илиян Василев ще спечели дело в Специализирания съд?
  Когато мълния удари някой, който току що е спечелил шестица от тотото.

 5. 18
  Лицемерие | нерегистриран
  12
  -8

  Лозан Панов и Илиян Василев са от един дол дренки - джендъри и лицемери!

 6. 16
  Запознат | нерегистриран
  11
  -8

  Безспорно Василев е много неприятна личност. Мотивът му да плюе по спецовете е, че не може да да спечели дело там. А трябва да издържа младата си жена и любовниците й. Е кой не би избледнял на негово място?!

 7. 15
  Друга гледна точка | нерегистриран
  8
  -7
  До коментар #13 от "гледна точка | нерегистриран":
  Илиян Василев е много неприятна личност. През годините много приятни личности се изказаха зле за работата на специализираните съдилища. Не им обърнаха внимание. Неприятното изказване на неприятния Василев има шанс да се запомни.

  Всички знаем, че т. нар. Айдукат василев плюе по тези, дето не му влизат в схемите.

 8. 14
  | нерегистриран
  8
  -8
  До коментар #8 от "Адв. | нерегистриран":
  Илиян Василев разбира се не е прав и като цяло е един лош човек,.....но представяте ли си ако беше прав. ?!?! Ами ако верно са слуги?!?? А сега де..

  Илиян Василев си е психопат.

 9. 13
  гледна точка | нерегистриран
  9
  -5

  Илиян Василев е много неприятна личност. През годините много приятни личности се изказаха зле за работата на специализираните съдилища. Не им обърнаха внимание. Неприятното изказване на неприятния Василев има шанс да се запомни.

 10. 12
  Адвокат | нерегистриран
  11
  -8

  Гордея се с Илиян Василев. Специализираните съдилища си заслужиха това отношение, след като с практиката си показаха, че са всичко друго, но не и съдилища.

 11. 11
  | нерегистриран
  10
  -11

  Докога съдебната власт и техните кадровици ще търпи не само тези ибрикчии от Фондация Сорос и на циганизиращият ислямизиращ и съсипващ България небългарски Хелзински комитет. Ляво демократични фондации тровят съдебната власт с корупция и принизявайки цялата съдебна власт и работещите в нея Това не е тайна за никого.Този престъпник позволи най нагло на някакъв австралийски убиец да се измъкне от правосъдието още тогава този престъпник трябваше да излети като мокър парцал от съдебната власт.И да бъде пратен на КОНПИ , ДАНС НАА и всички държавни съкращения призвани да му потърсят сметка , защо освобождава убиец умъртвил умишлено български гражданин. Тези хора трябва да бъдат арестувани и съдени веднага.

 12. 8
  Адв. | нерегистриран
  8
  -12

  Илиян Василев разбира се не е прав и като цяло е един лош човек,.....но представяте ли си ако беше прав. ?!?! Ами ако верно са слуги?!?? А сега де..

 13. 7
  Нерегистриран | нерегистриран
  8
  -4
  До коментар #1 от "Нерегистриран | нерегистриран":
  Крайно време е Лозан Панов да подаде оставката си.

  Радвате ме, колега... Ами като не става за нищо, да стои безработен...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.