Лозан Панов и Олга Керелска опитаха да бламират оптимизирането на административните съдилища

Лозан Панов и Олга Керелска опитаха да бламират оптимизирането на административните съдилища
Председателят на ВКС Лозан Панов и кадровикът Олга Керелска, колаж:"Правен свят"

Съдебният кадровик Олга Керелска и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов направиха необясним опит да бламират председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков в инициативата му да оптимизира част от административните съдилища в страната.

Предложението на Чолаков произлиза от последните изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които са в сила от 2019 година, и с които из основи бе променена местна и родова подсъдност на административните производства. По силата на преходните и заключителните разпоредби на изменения АПК, на Чолаков е вменено задължението да осигури кадровата обезпеченост в най-натоварените административни съдилища, които след промените поеха и най-големия наплив от дела.

А конкретната идея на председателя на ВАС бе да се съкрати по една длъжност за съдия от Административен съд-Варна и Административен съд-Велико Търново, които да бъдат разкрити в тези в Бургас и Плевен. Освен това да се вземе по един съдийски щат от окръжните съдилища във Велико Търново, Ловеч, Враца, Монтана и Шумен и да бъдат разкрити в административните съдилища в Плевен, Стара Загора, София-област, Кюстендил, Перник и Русе.  В предложението на Чолаков фигурира и разкриването на пет чисто нови щата - един за Административен съд-Хасково, и по два за тези в Пазарджик и Благоевград.

"Безспорно е, че измененията в АПК, по силата на които до края на юли 2019 година административните съдилища трябва да бъдат обезпечени във връзка с промените в родовата и местната подсъдност, са в сила. АПК промени визията за правораздаването в административните съдилища. Това безспорно доведе и до промени в натовареността в административните съдилища. Съответно предложението е за незаетите в административните съдилища длъжности да преминат в по-натоварените съдилища, както и за онези бройки в окръжните съдилища, които не са обявени на конкурс", поясни председателят на ВАС.

Опитите му да изпълни законовите си задължения и да поеме отговорността за облекчаване на натовареността в административното правосъдие обаче срещнаха ожесточен отпор от страна на Олга Керелска. Тя се противопостави на предложението на Чолаков за взимане на щатове от общите съдилища с аргумента, че "се спира кариерното развитие на съдиите от районните съдилища". "Като взимаме бройки от окръжните съдилища, ние казваме на районните съдии – няма места. На практика се изкривява линията на кариерното развитие на съдиите. Предложението е прибързано", заяви Керелска и коментира опитите на председателя на ВАС да спази закона като "осигуряване на комфорт на определени съдилища за сметка на други".

Вероника Имова беше на обратното становище. "Не съм съгласна, че това решение е прибързано и се дължи на препускане. Първо, законът, които драстично промени местната и родова подсъдност, ангажира отговорността на председателя на ВАС да вземе мерки и това трябваше да стане до 1 юли. Именно това налага и ние да одобрим това решение. Натовареността е драстично увеличена, но данните сочат, че и преди промените тези съдилища са се нуждаели от бройки", заяви от своя страна Имова.

И представляващият ВСС Боян Магдалинчев подкрепи предложението на Чолаков. "Последната промяна в АПК е най-добрата и най-успешната от приемането на кодекса досега. Известно ни е, че тенденцията по намаляване на работата в окръжните съдилища се засилва. Преди промяната броят на делата, които са разглеждани в цитираните в предложението админситративните съдилища в съпоставка с окръжните, е близо два пъти по-голям. Ние не можем да оставим тези съдилища да чакат да се извършват цялостни анализи на съдебната карта. В конкретния слуачай това е разумното и правилното решение", заяви Магдалинчев.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС), който е добре известен с голите си, "революционни" констатации за нуждата от реформа в съдебната система и същевременно с пълната си пасивност и безидейност по посока на конкретни предложения, очаквано се опълчи на предложението на Чолаков, подкрепяйки аргументите на Олга Керелска – за "кариерното израстване на районните съдии". "Ако след време имаме нужда от магистрати, които да запълнят нишата, ще е по-трудно да ги вземем от административните съдилища и да ги назначим в общите", заяви Панов и предложи нов, "задълбочен анализ, който по обективни критерии да покаже накъде трябва да се тръгне".

Коментарът на Панов предизвика остра реакция от страна на Георги Чолаков."Аз смятам, че този подход, който тук демонстрираме, е нереден. Аз няма да се извинявам, че съм направил каквото е необходимо, за административното правораздаване. За това, че в общото правораздаване никой не прави нищо и има едно принципно бездействие, аз не съм виновен. Години наред административните съдилища бяха донори на общите. Сега се обърна тенденцията и това е обективно", отговори Чолаков.

Накрая, Колегията все пак гласува в подкрепа на всички предложения на председателя на ВАС, с което оптимизацията на административните съдилища бе задвижена. Очаква се в четвъртък Пленумът на ВСС окончателно да се произнесе относно реформата. 

Аз съм несистемен играч*

Предишна новина

Бившият зам.-председател на АСНС Петя Колева стана върховен съдия

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 14
  x | нерегистриран
  3
  -2

  АДМ.СЪДИЛИЩА ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯТ НА 5 -ПО ЕДИН АДМ.СЪД ВЪВ ВСЕКИ АПЕЛ.ЦЕНТЪР,КАТО ИМ ОТПУСНАТ ПО 10 СЪДИЙСКИ БРОЙКИ И ДА СЯДАТ ДА ГЛЕДАТ ДЕЛА И ПИШАТ РЕШЕНИЯ.АКО ТРЯБВА И ПО 20 БРОЙКИ НА СЪД ДА ОТПУСНАТ ПЛЮС СЕГАШНИТЕ. И-КАЗАХ ВЕЧЕ КАКВО ДА ПРАВЯТ,ДА НЕ СЕ ПОВТАРЯМ...

 2. 13
  Минчев | нерегистриран
  2
  -4
  До коментар #12 от "минчо | нерегистриран":
  Колеги от окръжните съдилища, ние от рс много добре знаем вашите бройки от какво са. Когато нямате постъпления прекратявате въззивните дела за глупости - да се събере такса, да се подпише жалбата и т.н. при положение че ГПК ви дава правомощието сами да укажете отстраняване на нередовностите и като дойде делото за втори път при вас, си образувате ново дело с нов №. Такава е практиката почти навсякъде, айде поне вие не говорете...

  Колега , опитайте се да оставите злобата настрана и мислете глобално . Докато вие блъскате в районния съд , разни връзкарчета от административните съдилища се правят на преработили се . Що не ги дадат тези бройки на районните съдилища , те са най-натоварени.....  А иначе сте отчасти прав - има прекаляване от страна на окръжните съдилища с тези връщания , но какво да кажем и за безкрайните грешки на част от районните съдилища /знаем ги поименно/. Не може 10 или 20 години да си районен съдия и все едни и същи глупости да правиш , постоянно ОФГ , постоянно не събрал такса , не проверил въззивната жалба и пр. ГПК казва , че администриращият съд ги гледа тези работи . А и ако окръжният съд не ви връща преписките , има някои от вас , които никога няма да се научат и съвсем ще почнат през просото ….Ние можем да ви поемем част от работата , но на нас ВКС също не ни прощава - и на нас ни пращат указания , доста от които доста спорни по администрирането …..

 3. 12
  минчо | нерегистриран
  10
  -2

  Колеги от окръжните съдилища, ние от рс много добре знаем вашите бройки от какво са. Когато нямате постъпления прекратявате въззивните дела за глупости - да се събере такса, да се подпише жалбата и т.н. при положение че ГПК ви дава правомощието сами да укажете отстраняване на нередовностите и като дойде делото за втори път при вас, си образувате ново дело с нов №. Такава е практиката почти навсякъде, айде поне вие не говорете...

 4. 11
  RRR | нерегистриран
  8
  -2

  Така е сестро.В ОС отделението едно време беше от 3-ма съдии и вършеха същата работа, която сега вършат 7 съдии и 10 човека канцеларии.Да не говорим за разходите по отделната сграда на АС.А при бежанската вълна да не говорим какво цепене на дела имаше.За един бежанец от 1 дело се правеха 3 при обжалване на заповедите.

 5. 10
  Big sister | нерегистриран
  19
  -6

  Административните съдилищ бяха открити з да се отворят мест за НАШИТЕ ,това всички го знаят и не е тайна ! Те по принцип трябва да бъдат закрити и върнати в окръжните ,като отделения ,както си беше.Та тия„ натоварените„какво правят ,един и същи казус го делят на колкото е възможно и така от едно дело правят пет ,те това е тяхната натовареност ! Надробиха всичките ми дела на попара ,всяка сума по едно дело се вади и за всяка се образува самостоятелно такова !

  Така че ,Панов е абсолютно прав !

 6. 9
  Ццц | нерегистриран
  17
  -6

  Дайте стастистика за делата на адм. съдилища за разноски по ахн дела и тогава ще е ясно колко са ненатоварени

 7. 8
  пффф | нерегистриран
  19
  -4

  крайно разочароващо от страна на ВСС....никой не чува проблемите на общите съдилища, на окръжните съдилища, в които съдиите не могат да излязат в отпуск, защото няма съдии за състав...плачевно е и тъжно...и става все по-зле....

 8. 7
  стар съдия | нерегистриран
  20
  -7

  Колеги, още от времето на онзи човечец Пенчев започна толерирането на адм.съдилища. Ако помните, първо бяха 10, станаха 28. Имаше съд за 5 съдии, назначиха 20. На изпита, който трябва знаеше въпросите и отговорите. Всички пари за строителство отидоха за техните сгради, кои от кои по помпозни и безобразно скъпи. Никой не ги ревизира за парите. После Колев и Чолаков си защитаваха своите, защото това им работата. Настройването общи срещу административни ще става сериозно. От ВСС нищо не се вижда, но по места нещата се знаят. Това с натоварването им не е много вярно, но статистиката е на този, който я прави. Питам, защо след като има още свободни места в Адм. съдилища в Шумен, Враца, Варна и др. се вземат от общите. Е това е проблем. Преливането на бройки от общите в административните е дразнещо, защото в гилдията се знае, къде се работи и къде се имитира работа. И ако Чолаков е коректен, трябва да го разбере сам, а не да вярна на председателите на съдилища, които се страхуват за мястото си. За това му изпращат и невярни данни.

 9. 6
  | нерегистриран
  19
  -9
  До коментар #4 от "доволен | нерегистриран":


  Ами колега нека не се "обезкървяват" чудесните окръжни съдилища, просто да имат дела, ама нямат. Като нямат ще се дадат на тия които имат нужда - административните

  Не е баш така . Окръжни съдилища е имало , има и ще има. Това са основните и общи съдилища и без тях не може - заради наказателните и гражданските дела . Без административни съдилища сме карали десетки години и никой не го е усетил освен в София . Както са ги открили , така могат да ги закрият и да ги слеят с окръжните съдилища . И ТОВА РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СТАНЕ. Държавата рано или късно ще се усети , че не може в градове под 70 000 души да се поддържат и двата вида съдилища . Така че тенденцията е ясна и трябва да се гради в общите окръжни съдилища , а не да се уреждат съдилища без перспектива …."Болките и страданията" на административните съдилища са преувеличени и могат да се "облекчат" чрез сливане с ниско натоварените окръжни съдилища . Така ще си "менкат" хора и дела като преди . Аз лично твърдо НЕ ВЯРВАМ в стъкмистиката на Чолаков и зад нея няма анализ на брой и видове дела , нито дали става въпрос за трайни тенденции . В малък административен съд може да има "офанзива" за една две години и после делата пак да намалеят. А и 20 дела с включени частни жалби и други елементарки не е толкова много ….

 10. 4
  доволен | нерегистриран
  16
  -16
  До коментар #2 от "Elr | нерегистриран":
  Правят се поредните глупости . Обезкървяват се окръжните съдилища и се захранват връзкарските административни съдилища . По този начин окръжните съдилища в малките областни градове са пред ликвидация , а би трябвало да е обратното – да ликвидират излишните административни съдилища в тези градове и да се слеят бройките . Да не забравяме , че през 2006 г препоръката беше за 9-10 административни съдилища и не за 28 . Оттогава България намаля с 1 млн души , но броят на съдилищата расте ли расте. Чолаков си гони интересите , но стъкмистиката му е подвеждаща . От тази „претовареност“ от 20 дела на месец има значителен брой лесни дела – частни жалби , елементарни а.н.д. и пр. Не са се преработили …. При сравнително малкия брой на съдиите в административните съдилища една бройка може "да обърне колата" - да падне натоварването до 10-15 дела на месец . Тогава другата година ще се съкращава ли бройката ???? В същото време в някои окръжни съдилища няма да могат да направят нормалния състави поради малък щат ….Всичко това се получава , защото са неклефали 1000 съдилища в малка България ….. И после се чудим защо ВСС не свършва нищо . Няма как да управляваш 1000 "Плод и зеленчука" и да ги обхванеш нормално . По-малко на брой структури = по-добро управление . Азбучна истина от учебник по мениджмънт , който никой във ВСС не е чел.....  Ами колега нека не се "обезкървяват" чудесните окръжни съдилища, просто да имат дела, ама нямат. Като нямат ще се дадат на тия които имат нужда - административните

 11. 3
  нерегистриран | нерегистриран
  20
  -14

  Все повече и повече се разочаровам от съдия Панов.

 12. 2
  Elr | нерегистриран
  33
  -16

  Правят се поредните глупости . Обезкървяват се окръжните съдилища и се захранват връзкарските административни съдилища . По този начин окръжните съдилища в малките областни градове са пред ликвидация , а би трябвало да е обратното – да ликвидират излишните административни съдилища в тези градове и да се слеят бройките . Да не забравяме , че през 2006 г препоръката беше за 9-10 административни съдилища и не за 28 . Оттогава България намаля с 1 млн души , но броят на съдилищата расте ли расте. Чолаков си гони интересите , но стъкмистиката му е подвеждаща . От тази „претовареност“ от 20 дела на месец има значителен брой лесни дела – частни жалби , елементарни а.н.д. и пр. Не са се преработили …. При сравнително малкия брой на съдиите в административните съдилища една бройка може "да обърне колата" - да падне натоварването до 10-15 дела на месец . Тогава другата година ще се съкращава ли бройката ???? В същото време в някои окръжни съдилища няма да могат да направят нормалния състави поради малък щат ….Всичко това се получава , защото са неклефали 1000 съдилища в малка България ….. И после се чудим защо ВСС не свършва нищо . Няма как да управляваш 1000 "Плод и зеленчука" и да ги обхванеш нормално . По-малко на брой структури = по-добро управление . Азбучна истина от учебник по мениджмънт , който никой във ВСС не е чел.....

 13. 1
  мики | нерегистриран
  31
  -20

  Чолаков каза на Панов горчивата истина, уви... когато фактите говорят, дори и Панов трябва да мълчи. Сега се сетил за кариерното израстване на районните съдии и то тогава, когато трябва да спъне врага, т.е. Чолаков. Колко е удобно да развява такива лозунги, като комунист на манифестация. За пет години никой не разбра, че има председател на ВКС, особено в провинцията, за райнните съдилища да не говорим. Ако зависеше от него, всички съдии, които не са в София и не членуват в ССБ щяха да са уволнени, а след това обесени. Жалка, жалка картинка

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.