Лозан Панов и Сотир Цацаров на среща с премиера и министри по повод кризата в спецсъда

Лозан Панов и Сотир Цацаров на среща с премиера и министри по повод кризата в спецсъда

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и главният прокурор Сотир Цацаров искат среща с премиера Бойко Борисов, министъра на правосъдието Цецка Цачева и финансовия министър Владислав Горанов, на която да обсъдят материалните нужди на Специализирания наказателен съд (СпНС). В работната група на Висшия съдебен съвет (ВСС), която ще дискутира с изпълнителната власт кризата с материалната база в СпНС, влизат още представляващият ВСС Боян Магдалинчев и Евгени Диков, който представлява Комисия "Управление на собствеността" към Пленума на ВСС. "За" искането, по предложение на главния прокурор, гласуваха единодушно всички 25 съдебни кадровици, които присъстваха на заседанието в четвъртък, по време на което бяха изслушани четиримата ръководители на специализираните органи на съдебната власт (СпНС, Апелативния СпНС, както и двете специализирани прокуратури) по въпросите за кадровите и материалните им нужди.

"Тези хора не са тук да им кажем  - и ние сме гледали такива дела. Не са тук, за да чуят  думите  - намерете решения. В затворен кръг са като им казваме - искате бройки, нямате сграда. Тези хора са тук не, за да търсят - намерят решение, те са тук да искат решения. Всички нас са ни избирали и назначавали, за да решаваме този проблем, а не да им казваме, че делата които са при тях ще дойдат и при нас. Измененията в НПК са законни, няма значение, че те са атакувани пред КС. С тази материална база, с тези кадри, този съд не може да правораздава, със сегашната си компетентност. Да търсим прагматични решения. Не се бъркам на съдийската колегия. Предложението ми е да се вземе решение, с което да бъдат упълномощени част от нас - представляващият, председателят на ВКС, ако решите и моя милост, както и г-н Диков, да поискаме спешна среща с премиера и министърът на правосъдието, както и министърът на финансите. Да се иска сграда, която е в нормални условия, която с бърз текущ ремонт да се приведе във вид. След това да вземем решение тук. Иначе този съд ще блокира", заяви главният прокурор.

Решението идва по повод отправения към съдебните кадровици от председателя на СпНС Георги Ушев зов за помощ и предоставените статистически данни за огромната натовареност и материалната и правна сложност на делата, които разглеждат деветнадесетте съдии в съда и допреди 5 ноември. Оттогава по силата на последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) делата за корупция по високите етажи на властта, включително срещу областни управители и кметове, вече се гледат от СпНС, освен тези за организирани престъпни групи.

"Важно е да ви обясня тежестта и сложността на делата. Едното от тях -  КТБ  - получи голяма медийна популярност, заради това обществото разбра с каква сложност дела разполага СпНС. Делото е от  863 тома, 414 свидетели, имаме 18 подсъдими.Това дело далеч не държи рекорда. Има дело с 28 подсъдими, автоматично се предполага – над 60 страни, като всеки от подсъдимите е с по няколко обвинения, стига се до 1000 обвинения на дело. Може да си представите как се пишат присъди и мотиви по такова дело.  Едно такова дело е нелепо да се сравнява с едно процес за ПТП или едно ОХ в другите съдилища.

Има дела с по 650 листа обвинителен акт. Мога да ви предоставя още десетки такива дела. Изчислил съм броя на заседателните дни. 1 година има около 210 работни дни, в СпНС има съдия с 202 заседални дни в годината", заяви Георги Ушев и уточни, че очаква около 80% от СРС-тата в цялата държава да се гледат в СпНС с оглед промените в НПК.

Председателят на СпНС предостави данни, че при нормална натовареност 100 процента на съдия, според Системата за изчисляване натовареността на съдиите, болшинството от магистратите в съда, който той администрира, са с над 200 процента натовареност. "Няма съдия в СпНС, който да е с по-малко от 100 процента натовареност. От това следва, че съдебните ни служите и секретарите ни напускат. Имаме напуснали 25 служители. За тази заплата никой няма да се хване на работа при нас. Прокуратурата при подобна натовареност увеличава щата си с 40 щата, докъде ще позволите да стигне тази ножица в съда оставям вие да прецените. Но в един момент съдът ще блокира. Работим плътно по 8-9 часа на ден. В един момент ще потънем в обем, ще стане така, че делата ще се отлагат заради липса на зали. Съдиите ще насрочват дела в срок, ще ги отлагат в срок. За сградния фонд имаме някакво разбиране от МП, но проблемът с кадрите е от вашата компетентност. Тези два процеса трябва да протичат паралелно. Ако чакаме да се реши проблемът със сградата, който ще отнеме година и после чакаме да се реши проблемът с кадрите, ние ще сме потънали буквално. Ако не се върви паралелно, след 2 години тези проблеми няма да са решени", обърна се председателят на СпНС към съдебните кадровици.

Проблемът с материалната база може да бъде решен по няколко начина, единият от които е Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) да освободи етажа, който заема в сградата на ул. "Черковна" и това пространство да се заеме от спецсъдиите. Възможно е и надстрояване на сградата. Има и предложение за обособяване на архив в подземния паркинг на зданието. Последните два варианта обаче са твърде разтегливи във времето, което прави опцията с преместването на ДКСИ възможно най-приемлива в краткосрочен план.

"Най-реалистичният и бърз вариант е преместването на ДКСИ. Да, имаме нужда от съдебна сграда, но това ще отнеме години. Ако сградата е за нас – ще стигне за кабинети и администрация. За съдебни зали – може да бъде надстроено, има възможност на мястото на апелативната спецпрокуратура да се обособят два кабинета като съдебна зала. Ако това се случи, тогава трябва да се намери място на апелативната спецпрокуратура. Но това ще реши проблемът за няколко години. Зависи дали сградата ще е само за нас", обясни Ушев.

"Елате, вижте при какви условия работим и при каква натовареност, преди да вземете решение за кадрите. Моля Ви, елате!", обърне се  председателя на СпНС към ВСС.

В хода на диалога председателят на ВКС Лозан Панов подчерта, че за разлика от исканията за увеличаване на щата в СпНС с 15 съдии, тези за обезпечаване на материалните условия на магистратите са основателни. Той прехвърли вината за кризата на законодателя, въпреки че материалната и кадрова криза в СпНС не е от вчера, и обясни, че след като правят промени, от Народното събрание са длъжни да обезпечат материално и финансово тези промени.

"Искахте зам.-председател – съдийската колегия веднага реагира", похвали се Панов.

От своя страна председателят на Апелативния СпНС подкрепи колегата си Ушев.

Административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев пък заяви, че когато един съдия заседава 202 дни, така с него заседава и един прокурор.

"Това не е мнение само на председателя на спецпрокуратурата, това е мнение и на целия колектив на специализираната прокуратура. Това, което се случва днес е нещо безпрецедентно, тъй като специализираните структури са поставени пред една безпрецедентна ситуация. Стои опасността да се блокира дейността на цялата специализирана структура. Знам, че има съществено недоверие към нея, но трябва да е ясно че тя не е български експеримент, а е добра европейска практика. Въпреки тези тежки проблеми, тези структури, при тези ужасяващи условия, дават резултат, който се отчита не само с цифрите, които се представят при вас, а и от партньорите ни от ЕК. Решаването на тези проблеми трябва да бъде комплексно – материалното и кадрово обезпечаване на тези структури. Този подход е възприела прокурорската колегия, виждам усилие в тази посока, благодарение на прокурорската колегия и г-н Цацаров, виждаме светлина в тунела. Не сме доволни от бързината, но пълно щастие няма. Дори нашите проблеми да се решат, ако проблемите на специализираните съдилища не се решат, ще се блокира цялата структура", каза Иван Гешев, .

По думите му в спецпрокуратурата им 120 процент ръст на делата на месечна база. "Ударът, който ще понесе спецсъда  ще е след 2-3 месеца. Ако не бъде обезпечен, в едни материални граници ще дойде един колапс на системата, независимо дали нашият проблем ще бъде решен или няма да бъде", заяви председателят на спецпрокуратурата.

Даниела Попова, председател на апелативната спецпрокуратура, се солидаризира с мнението на колегите си. "Има заседания, които продължават до 5 часа сутринта. През последното заседание, честно ви казвам, аз пелтечех", заяви Попова.

Вилислава Ангелова, която е съдия в СпНС уточни, че се случва магистратите да чакат по 5-6 часа за зала, оттам адвокатите се разколебават да участват в процеса и  бавят заседанията. "Когато заседаваш цяла нощ, на другия ден продължаваш същата процедура и нямаш време да прочетеш протоколите. Служителите заседават с нас, нямат време да ги изпишат. Физически сме на прага", каза Ангелова.

Въпреки че на днешното заседание бе взето поне едно решение във връзка с кризата в специализираните структури, въпросът за кадровата обезпеченост на спецсъдиите остана отворен.

На въпрос на "Правен свят", отправен към председателя на ВКС Лозан Панов, след заседанието, колко допълнителни бройки все пак му се струва, че са необходими за СпНС, с оглед на предоставените от председателя на съда Георги Ушев конкретни данни, Панов обясни, че са нужни още обективни доказателства, че магистратите в спецсъда са малко.

Панов отново преповтори тезата си, че материалният въпрос е от далеч по-голямо значение и докато не събере необходимата информация за натовареността на СпНС, въпреки че административните ръководители и представителите на съда ясно заявиха, че са на ръба на човешките си сили, не може да се увеличи щата на магистратите и с 1 бройка.

Още по темата

ЕК предяви иск срещу България, Испания, Люксембург и Румъния

Предишна новина

Еврокомисията ще съди Чехия, Унгария и Полша, защото не приемат бежанци

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 12
  | нерегистриран
  1
  -1

  Цацаров, Панов, какво правят работещи пенсионери по чл.69 от КСО получили социални компенсации, а после назначени в съдебната система? Това ли е кадровото обезпечаване? Всички, които са навършили пенсионна възраст, ако искат да работят, да си търсят работно място в частния бизнес. Простите сметки показват, че с пенсия, чийто таван за 2015 г. е 910 лв. и заплатата между 1500 и 1900 лв., тези хора може да си докарват дори над 2500 лв. месечно. В тези сметки не влизат полагащите им се до 20 заплати, които се изплащат при пенсиониране.

 2. 11
  | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #8 от " | нерегистриран":


  А колко пари давате за информацията , защото на тоя свят безплатни неща няма?

  Те не могат да дават пари, защото имат само две ръце - с едната да взимат субсидии от държавата, а с другата да взимат грантове от ФАБ!

 3. 10
  ot dans i koi ...... | нерегистриран
  4
  -7

  Kakva rabota imat Panov i Cacatov s Borisov i ministri ? Spec sad i prokuratura sa protivokonstitucionni i yrqbva nezabavno da se zakriyat ,a ne da obslujvat GERB i tehnite bandugi !

  Ako bqh na Panov nqmashe da ida na tazi sreshta ,Cacara e thqna masha da si troshi glavata !

 4. 9
  Анонимен | нерегистриран
  2
  -2

  Мен ме бива само да занеса папките. Аз самия нищо не решавам и от мен нищо не зависи. А от офиса на Фирмата още не са ми дали нищо. А какво ще ми дадат зависи само от това, дали Спецсъда е много ангажиран и набързо ще оправдае шефа или тъй като си нямат никаква работа ще осъдят шефа на две инстанции, докато делото дойде при мен да го оправдая.

 5. 8
  | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #4 от "Христо Иванов | нерегистриран":
  Уважаеми съграждани, моля всеки от вас , който има данни и/или информация за наложения прокурорски чадър над "Булгартабак" да ни съобщи.  А колко пари давате за информацията , защото на тоя свят безплатни неща няма?

 6. 4
  Христо Иванов | нерегистриран
  24
  -2

  Уважаеми съграждани, моля всеки от вас , който има данни и/или информация за наложения прокурорски чадър над "Булгартабак" да ни съобщи.

 7. 3
  ************************************************************************************************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 2
  ********************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 1
  | нерегистриран
  24
  -5

  Браво за независимия български съд ...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.