Лозан Панов и върхушката на ССБ на политически митинг във Варшава

Лозан Панов и върхушката на ССБ на политически митинг във Варшава
Каре български съдии на политически протест във Варшава - Вл. Цариградска, Н. Куцкова, Л. Панов, Ат. Атанасов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, предходният председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Атанас Атанасов, Владислава Цариградска - председател на Контролния съвет на магистратската организация и съдия Нели Куцкова, са участвали в политически митинг, проведен в събота в полската столица Варшава. 
 
Поводът за командировката на четирима действащи български съдии до Полша е недоволството на част от полските им колеги, свързани с либерални политически кръгове от съдебната реформа, която управляващата консервативна партия "Право и справедливост" се опитва да прокара през последните години. Властите в Полша се стремят да ограничат политизирането на полските съдии, което включва освобождаването от работа на навършили пенсионна възраст магистрати, част от които са били свързани с предишния комунистически режим. Именно в тяхна подкрепа до Варшава са се командировали карето от български съдии, което публикува снимки в социалните мрежи.
 
"През последните няколко години както в Полша, така и в други държави-членки на ЕС, като Унгария и България, протичат процеси, подкопаващи основните устои на демократичната държава. Стремежът на политически партии, осъществяващи законодателната и изпълнителната власт, да овладеят и съдебната власт, като по този начин постигнат пълен контрол върху управлението на държавата, води до противоречие с водещите принципи на Европейския съюз и суспендиране на основните права и свободи на гражданите", твърдят в становище на Управителния съвет на ССБ. От организацията изглежда съжаляват, че у нас опитите за политически демонстрации на съдии и свързаните с тях партийни кръгове по-скоро доведоха до отблъскването на обикновените граждани, отколкото до желаната обществена подкрепа. 
 
От "полските фотографии" на Панов, Атанасов, Цариградска и Куцкова е видно, че поне трима от тях са със съдийските си тоги на политическия митинг, което би могло да се тълкува и като нарушение на разпоредбите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати. "Магистратът не участва по какъвто и да е начин в партийно-политическа дейност и не се намесва в политически или бизнес среди на влияние", гласи чл. 9.2 от Кодекса в частта му за Правилата за предотвратяване на конфликт на интереси.
 
От ССБ не са уточнили кой е поел разноските по пътуването на четворката съдии до Варшава, макар че с оглед на високия размер на българските магистратски възнаграждения спрямо средната работна заплата у нас, пътуването им до Полша не е представлявало сериозен разход. 
 
Що се отнася до ангажираността на българския "съдия №1" с тегобите на полските съдии, то тя контрастира на пълното неглижиране от страна на Лозан Панов на проблемите на съдиите в България. Докато председателят на ВКС и политизираната върхушка на ССБ политиканстват, ръководената именно от Панов Съдийска колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) продължава да бездейства по въпроса за регулиране на натовареността на магистратите и оптимизиране съдебната карта. 
 

Още по темата

Постоянен арест за министъра на околната среда в оставка

Предишна новина

Заместник на Нено Димов и служители от МОСВ на разпит

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  *********************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 12
  До 5 | нерегистриран
  6
  -9

  За да не гледа в паничката на другия и да няма както казва съдията война с прокуратурата – федералната прокурорка да Ви изясни как с избори се стои по-кротко. Да ходят в Полша, зад Полша, но народа да реши дали да си стоят в Полша ))) или да съдийстват в България.

  Като си съдия в СРС и ако си гледал дело с Топлофикация все ми се струва, че не си обсъдил служебно допустимоста на иска на основание чл. 133, ал.2 ЗЕ и чл. 149, ал.1, т.6 ЗЕ. Ако ми се случиш да ми гледаш делото и като ги наведа в отговора на ИМ, след като умишлено не ги обсъдиш – при такава практика няма имунитет а в друга страна си при оня от ... Пенсилвания. Така, че доколкото усещам менгемето бавно се затяга. На твой колега преди 10 г. му казах, че големите държави не бързат, но навиват гайките бавно и неотменимо, като за още 15-20 г. може нито един ... роднина на сегашните големци да не остане , а и да не е успял да скатае бели пари за черни дни. Някой се пени, че сме суверенна държава, но да похарчиш 35 милиарда на ЕС и да те издържа Америка за България – суверенна, ама друг път. Казват, че при падане от високо боляло много – е има да гледаме. Всичко предстои. Не симпатизирам на Гешев, но знае ли човек – има шанс да надмине и Фалконе, ако реши. Сега му е паднало, а той за разлика от Цацаров е мераклия. Не знаем и какво са му подшушнали отвън на ухо нашите ... партньори :)))

 3. 11
  Който | нерегистриран
  21
  -1

  Който поназнайва и малко английски, може да сравни как се пише в нормалните държави и медии за събитието в Полша и как в т. нар. медии у нас:

  https://eutoday.net/news/human-rights/2020/european-judges

 4. 10
  До 5 | нерегистриран
  13
  -6

  Никакъв съдия не си.

 5. 9
  До8 | нерегистриран
  4
  -8

  У вас господин съдя е властта , а от властимащите зависи дали България ще стане нормална държава. Не го забравяйте, когато пишете актовете в полза на многото агенцийки, комисийки, монополисти и държавни органчета. Издишат !!

 6. 8
  До 7 от 5 | нерегистриран
  9
  -7

  Ето това противопоставане имах предвид

 7. 7
  До 5 от не магистрат | нерегистриран
  16
  -27

  Кой ви знае вашите съдебни актове? Може би пострадалите от тях. Много спуснати актове, много разбити съдби! Лозане народа е с теб , не отстъпвай пред гнилото.

 8. 6
  неуспял да стане съдия | нерегистриран
  46
  -12

  Преди 1990 г. исках да стана съдия в Софийския районен съд. Но партийният секретар на комунистическата организация в съда другарката НЕЛИ КУЦКОВА ме отряза. - Не съм бил член на компартията.  След 1990 г. пак поисках да стана съдия в СРС. Но видната деятелка на СДС госпожа Нели Куцкова пак ме отряза. Тоя път с мотива, че не съм бил демократична сила като тях.  Преди няколко години пак поисках да стана съдия в СРС. Но съдийският съюз на соросоидите, ръководен от мадам Нели Куцкова пак ме отряза. Не съм споделял идеите на техния соросов съюз.  И така ми мина живота. Останах си един прост адвокат. Както и да се изменят обществените условия все не съм от правилните хора. А другарката, госпожа, мадам Куцкова е все отгоре. Все тя е каймака на обществото. Все тя решава хорските съдби. Все е със силните на деня. Това е нейният принцип. Отвратих се от тъз оруспия. 9. 5
  Съдия СРС | нерегистриран
  45
  -15

  В това, че са отишли няма нищо лошо. Имат право така да изразят позицията си. Лошото е, че това са хората, довели до най- голямата война и противопоставяне на съдиите в България: чрез опитите си по- най креслив начин да налагат своето мнение като единствен флагман в съдебната система; чрез гадния си и лицемерен маниер на кадруване, под предлог, видиш ли, случайно че техните хора са най- добрите съдии; чрез перфидния си начин на корупция- т.е адвокатите Доковска, Лулчева и сие просто са големи професионалисти и за това им се дължи съдебно решение в тяхна полза; чрез опитите им под предлог че са борци за независимост да слагат оценка, клеймо, мнение за всеки, който мазно не ги следва. Шумът, който вдигат е голям, но не знам дали отеква в качеството на пряката им съдийска работа. Нито един съдебен акт техен не съм чел, нито съм чул да постигат удовлетворяваща обществото справедливост. С това не са ми известни. Известно ми е , че смисъла на живота им е война с прокуратурата , с ВСС и изпълнителната власт и всеки в СРС който не е подписал поредната инициирана подписка, трябва да бъде заклеймен! Повдига ми се от тези хора!

 10. 4
  112 | нерегистриран
  24
  -12

  Онова нещо от дясната страна на Мима Куцкова мъжко ли е или женско? Или от онези - модерните?

 11. 3
  | нерегистриран
  18
  -10

  Ако имаше нормални съдии щеше да имаме и нормална държава

 12. 2
  Гоги | нерегистриран
  20
  -8

  Къде е това у тях и у нас?! Да не са ходили на протеста в Хон конг ,-) Това че на някои капушки в бг-то не им се иска да сме в ЕС е друга работа))) Гнили ябълки на корем в бг-то

 13. 1
  Браво! Отговорни хора! | нерегистриран
  25
  -31

  Така трябва.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.