Лозан Панов лично отиде в Пловдив да си избира председател на Окръжния съд

Лозан Панов лично отиде в Пловдив да си избира председател на Окръжния съд
Председателят на ВКС посети Пловдив, за да агитира съдиите от Окръжния съд да участват в процедурата за негов председател, снимка:в-к "24 часа"

"Дойдох да ви окуража да се кандидатирате за председател на Пловдивския окръжен съд". С тези думи председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов се обърна към 20-тината магистрати в града под тепетата, съобщи в-к "24 часа". Панов пристигнал в 8,58 часа в съда в Пловдив и веднага се е отправил към срещата, която е продължила около 40 минути.

Тя нямала характер на Общо събрание, а председателят на ВКС искал да се види с тези магистрати, които в момента не са в отпуск, за да заяви "притеснението си от липсата на кандидати за поста". По време на срещата, Панов в прав текст заявил, че е против "хора извън Окръжния съд да го оглавяват".

"Кандидати за председател ще има, но те няма да са в резултат от призивите на Панов", коментирали са по-късно магистрати.

"Моята цел е да разговарям с колегите и да чуя проблемите им. В Пловдивския окръжен съд работят много достойни хора и е нормално от тях да има кандидати за поста. Казах им, че разбирам тяхната демотивация предвид и действията на ВСС, доколкото изключения в закона се превръщат в правило. И това е проблем, който донякъде създава и ВСС. По­-важно е хората, които са от общността и познават колегите си, да бъдат техни лидери", коментирал е след срещата Панов.

Попитан ще има ли втора кандидатура за главен прокурор, ръководителят на ВКС е заявил, че щял да научи от заседанието на ВСС в понеделник. Според него донякъде "настроенията на някои юристи били предизвикани от последното интервю на Иван Гешев". "За мен е важно да видя концепцията му и той да отговори на въпроси. Няма как да няма такива", посочил е Панов. И допълнил, че се е "нагледал на различни избори във ВСС и извън него". "Ако има съмнение за предизвестеност в избора, това е много лош сигнал кам обществото и няма защо да му се сърдим, че то реагира", заявил е той.

На 29 април м.г. изтече мандатът на председателя на Окръжния съд в Пловдив Веселин Хаджиев. Той подаде документи за участие в процедурата за избор на нов ръководител, за да поеме втори мандат, но малко преди изслушването му се разболя и се отказа от състезанието. Във втория конкурс за председател на Окръжен съд-Пловдив пък се яви ръководителят на Районния съд в града Иван Калибацев, след като пловдивските магистрати го подкрепиха. Той обаче не събра нужния борй гласове от Съдийската колегия на ВСС в своя подкрепа. Лозан Панов гласува "против" кандидатурата на Калибацев, "защото не било редно ръководител от по-­долен съд да оглавява по­-горен". 

Още по темата

Двете Специализирани прокуратури се обявиха в подкрепа на Иван Гешев

Предишна новина

Прокурорската колегия и съсловните организации на обвинителите и следователите подкрепиха Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  4
  0
  До коментар #3 от "възмутен | нерегистриран":
  Прав си г-н Лозанов,но защо се допусна същия този Хаджиев,без ден стаж в окръжен съд,да стане председател на ОС-Пловдив?Това беше началото на порочната практика на ВСС,и затова Калибацев реши да кандидатсва.  Не е зле да си свериш часовника или календара, за да видиш кога и от кой състав на ВСС бе избран Хаджиев. Ама ти си дудни за Лозан...

 2. 4
  | нерегистриран
  24
  -13

  Достойно. Друг е въпроса дали някой в Пловдив заслужава това. Според мен не. Защо не си го кажем в прав текст за пловдивското правосъдие, чиито обемни плодове вонят

 3. 3
  възмутен | нерегистриран
  42
  -6

  Прав си г-н Лозанов,но защо се допусна същия този Хаджиев,без ден стаж в окръжен съд,да стане председател на ОС-Пловдив?Това беше началото на порочната практика на ВСС,и затова Калибацев реши да кандидатсва.

 4. 2
  Генерала | нерегистриран
  48
  -11

  Много почтен ход на Панов ! Ако ПОС го оглави парашутист като Калибацев си заслужават ужаса ,който ще им предстои !

 5. 1
  | нерегистриран
  23
  -32

  Бедний Лозане, поради что се срамиш да се наредиш до Прокопи... От Боец те не беше гнус...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.