Лозан Панов не дава оставка, ще пише отчет за дейността си от 2015 година до днес

Лозан Панов не дава оставка, ще пише отчет за дейността си от 2015 година до днес
Лозан Панов, снимка:архив

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отказва да подаде оставка. Това стана ясно на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на което кадровиците обсъдиха писмата на 11 членове на стария състав на кадровия орган, които призоваха Панов да се оттегли от поста си.

Точката бе внесена в дневния ред на Пленума от представляващия Боян Магдалинчев, който бе и адресат на писмата на Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев, Розалин Трендафилов и впоследствие това на Юлиана Колева. Веднага след като въпросът бе докладван от Магдалинчев, Панов взе думата, за да се защити. Нито дума за поисканата от бившите кадровици оставка обаче не се чу в изявлението на председателя на ВКС, който за сметка на това се измъкна от положението с „обещание“, че ще изготви доклад за свършеното от него от назначението му през 2015 година до днес.

„В правото са важни фактите, а не мненията. Приемам поканата да изготвя отчет за дейността си. Необходимо е обаче време за изготвянето на един такъв отчет“, каза Панов, бягайки от същината на въпроса, поставен от бившите му колеги във ВСС. След това изказване, Атанаска Дишева очаквано също взе думата и влезе в защитен режим, изнасяйки дълга, близо 15-минутна реч в подкрепа на председателя на ВКС. Олга Керелска също не пропусна включване по този повод.

Внимание предизвика заявеното от главния прокурор Иван Гешев, който направи интересен паралел между поведението на председателя на ВКС и вечните му съмишленички по всички възможни въпроси Атанаска Дишева и Олга Керелска, като го сравни с това на съюзниците на Хитлер в далечните времена на нацистка Германия. „Избор на г-н Панов е как ще отговори на този призив на бившите членове на ВСС и аз няма да го коментирам. Тук за мен има един доста по-съществен въпрос и той е свързан с дейността на Пленума на ВСС. Това, което се случва в Пленума, се е случвало още през 44г. по времето на Хитлеристка Германия. Това е разписано в статия на едно икономическо списание, която описва дадени тогава инструкции между съюзниците, които са пагубни за продуктивността на работното място. Такива например са - да се говори колкото може повече, да се повдигат теми, които вече са дискутирани, да се повдигат незначителни въпроси за обсъждане, да се задържа вниманието на събеседниците, в колкото може по-дребнави въпроси, да се държи на конкретни формулировки. Тези инструкции много ми приличат на дейността на настоящия Пленум и по-точно на поведението на г-н Панов и още две дами, чиито имена няма да цитирам. С това се уронва престижът на съдебната власт и се срива доверието на магистратите в нас. Какви са обясненията за поведението на тези трима души – един мъж и две присъдружни дами – не е трудно да се обясни. Аз имам две рационални обяснения – целта е да се обслужат интересите на една идеологическа група, която е ясно от кого се ръководи, много пъти съм споменавал името му, няма да го назовавам отново. Другият въпрос е дали с това се цели същите тези хора да се развиват в едни други сфери“, коментира Гешев. Думите му веднага бяха последвани от реакцията на Дишева и Керелска, които очевидно разпознали се в изказването взема думата, за да отрекат, че имат някакви конкретни цели или че обслужват съмнителни политически интереси.

Най-голямо внимание обаче заслужи изказването на Вероника Имова, която допреди да влезе в настоящия състав на ВСС, бе наказателен съдия именно в ръководения от Лозан Панов ВКС. Имова взе повод от писмото на Юлиана Колева, в което бившият кадровик пита Панов дали се ползва с подкрепата на колегите си във ВКС и какво точно е постигнал и свършил за времето от началото на мандата си. „Струва ми се, че се събраха много факти, които сочат на това най-малкото да изразим своето съмнение по отношение на това дали председателят на ВКС отговаря на профила, на качествата, способностите и авторитета, които трябва да притежава един ръководител на ВКС. Ние имаме примери в историята какви личности, хора, достойни мъже са управлявали дейността на ВКС и ние се прекланяме пред тях. Взимам повод от питането на колегата Юлиана Колева, тъй като напоследък се нагнетиха много фактите – позорният клип, който беше заснет, за да разпространява пропаганда за употреба на наркотици и да подбужда младите към разврат. Ние бяхме свидетели и на злостно отношение към колеги магистрати по отношение на висящо дело пред ВАС. Г-н Панов се обърна персонално към професионалната биография на всеки един от тях и с ожесточение срази в обществеността техния авторитет. Не знам как са се чувствали колегите, всеки от нас би се почувствал унизително и оскърбително. Не може да си служим със злостни, личностни нападки и атаки срещу конкретни магистрати. Бяхме свидетели и на една намеса в работата на състав на ВКС, който г-н Панов прикани да реши "елементарен казус", по призива на председателя на ВКС, във връзка с дело, което беше предмет на обсъждане от цялата магистратска общност, а и в обществото, което е позорно, защото поставя съда в условията на административен натиск. Крайно време е г-н Панов да чуе мнението на съдиите във ВКС ползва ли се с тяхното доверие. Как той упражнява правомощията си като председател на ВКС? Как следи процесите, пряко свързани с конституционно установените правомощия на ВКС да развива тълкувателната си дейност? Аз бях част от ВКС, когато там кипеше интензивен труд за развиване на тълкувателната дейност. След всички тези прояви, как колегите от ВКС възприемат изпълнението на професионалните задължения на своя председател? Как се чувстват в една такава обстановка на несигурност, на недоверие, разделение и всичко това, като последица срива авторитета на съдебната власт като цяло. ВКС трябва да е знаме, да стожер на правото и справедливостта. Аз лично не съм удовлетворена от този председател. Аз подкрепях този човек много дълго време. Но след всички тези изяви, аз лично мога да изкажа моето дълбоко разочарование“, заяви Имова.

След тези тежки думи, никой друг не пожела да даде оценка на Лозан Панов, като председател на ВКС, а и нямаше смисъл. Веднага след това Пленумът на кадровия орган прие за сведение писмата на 11-те бивши негови членове и реши те да бъдат публикувани на сайта на ограна.

Още по темата

Специализираната прокуратура разследва кмета на Бобошево

Предишна новина

Извънредното положение свърши – какво се променя за Вас, Вашите близки и Вашия бизнес

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 8
  Дишева, дежурства ли си организирала в сайта на Правен свят? | нерегистриран
  4
  -4

  Тези коментари са написани от един човек!Вероятно дишева или нейните слуги.
  В заседанието дишева беше изтрещяла от злоба.
  Истината е ,че лозан панов не става за нищо ,а за председател на ВКС още по-малко!
  наистина голяма грешка допусна предишния ВСС и винаги съм се учудвал защо не го отстраниха като видяха ,че човекът просто не може...
  мВижте го на снимката!Това е нещастен човек.дори и черният лебед да му е променил прическата и да му е намазал един тон пно-светла боя от неговата естествена панов е съсипан.И познавайки го преди лебедовата епоха си задавам въпроса ,а дали този лебед не го промени така ,че и приятелите му да не го поз-наем...
  Панов,замисли се?!

 2. 7
  нерегистриран | нерегистриран
  5
  -7

  Никаква оставка. Погледнете ги само каква шайка са. Разни прокурорчета със съмнителна репутация и експертиза искат да завладеят и съда. Ще се наложи още малко да почакате .Г-н Чолаков, не им играйте по свирката. Познаваме Ви. Тази мръсна игра не Ви отива.

 3. 5
  | нерегистриран
  11
  -1

  Много лесно им се иска да минат !
  А относно колегите с уронен авторитет, както съм казвала и преди, те и сами прекрасно се справят или ги справиха същите тези от глутницата, бутайки ги нагоре, нагоре, че до ВАС.
  А относно бившите, то аз и до днес се срамя, зарад тях !

 4. 3
  Анестезиолог | нерегистриран
  16
  -1

  Така де ,за каква оставка става въпрос ? То аз като си прегледах "тефтерчето с анестезиите" видях ,че на целия ВСС се искаше многократно оставката ,но ... всуе.Не щат и не щат да подават тези пусти оставки.Сега кое е по-различно ?

 5. 1
  Rhapsody of fire | нерегистриран
  27
  -9

  Естествено, че ще откаже да подаде оставка.
  Критиците му трябва да подадат оставките си поради доказан слугинаж на властта и непрестанни опити да съсипят съдебната власт.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.