Лозан Панов не отрече, че е назначен за председател на ВКС от премиера Бойко Борисов

Лозан Панов не отрече, че е назначен за председател на ВКС от премиера Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов и пердседателят на ВКС Лозан Панов, снимка:архив

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов индиректно призна, като не отрече, че през 2015 година е назначен лично от премиера Бойко Борисов на поста, който заема.

В сряда министър-председателят заяви в телевизионно интервю, че той "най-много" е подкрепил Лозан Панов за председател на ВКС. "Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил", заяви Борисов. В четвъртък, преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) Панов коментира казаното от премиера, като призова да бъде извършено "разследване за търговия с влияние" във връзка със собствения му избор за председател на ВКС.

"В рамките на няколко седмици и главният прокурор, и министър-председателят оповестяват данни за търговия с влияние. Главният прокурор каза, че изборите за висши длъжности в съдебната система се извършват в други две сгради, а премиерът призна, че оказва влияние върху един такъв избор. Ще ви припомня един друг казус – "Яневагейт" и записите на разговорите между бивш председател на Софийския градски съд и редови съдия. Тогава отново главните герои бяха министър-председател и главен прокурор. Този път обаче самите те оповестяват данни за търговия с влияние", призна Панов.

"Въпросът, който задавам, е къде са разследващите органи. Не съм имал разговор на четири очи с министър-председателя, а това, което остана под линия беше – две каки си говорят. За да не остане сега под линия, че две батки си говорят, бих призовал разследващите органи с оглед оповестените данни за търговия с влияние да започнат разследване", каза още председателят на ВКС.

Той очаквано се противопостави и на идеята на премиера за назначаването на независим прокурор, който да може да разследва главния във връзка с препоръките на Венецианската комисия. "Звучи странно назначаването на независим прокурор, разследващ главния прокурор, който да се избира от 2/3 от Прокурорската колегия. Доколко независим ще бъде той, след като изборът ще бъде осъществен от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор? Но един задочен разговор с премиера ще се тълкува отново като политическо говорене. Всяка моя дума може да бъде интерпретирана като политическо говорене", каза Панов, макар че очевидно не си спести негативния коментар за предложението на правителството.

С изказването си Панов, може и да избегна политическите оценки, но влезе в колизия с мнозинството от българските държавни обвинители. Само последната декларация на Асоциацията на прокурорите, която се обяви срещу опитите за саботиране и нерегламентирания политически натиск за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор бе подкрепена от над 1200 прокурори, следователи и служители от правосъдната система от цялата страна. Един от проводниците на атаките срещу легитимността и прозрачността на продължилата четири месеца процедура за избор на "обвинител №1" бе именно Лозан Панов.

Иван Гешев: Не следя творчеството на Лозан Панов – имам си работа

 

„Не следя творчеството на Лозан Панов, защото имам работа“. Така новоизбраният главен прокурор Иван Гешев коментира думите на председателя на ВКС Лозан Панов и призива му „за разследване премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров за търговия с влияние“. „Нямам време да се занимавам с политика“, категоричен бе той. Гешев определи като политическа пропаганда тезата за безотчетност на главния прокурор и обяви, че няма нищо против, да бъдат въведени механизми за контрол, каквито прецени за удачни Народното събрание.

 

„Политическата теза, затова че главният прокурор е безотчетен и безотговорен, не е вярна. Главният прокурор има механизми за отчетност и пред ВСС и пред Народното събрание, и като обикновен магистрат… В деня в който получих указа си, имах призовка за явяване в Софийския районен съд. Едно лице се почувствало засегнато, защото пред журналистите съм бил казал: Едно лице, което вие медиите наричате Крокодила. И това лице се е разпознало, че е точно той. Онагледявам колко безотговорен и как няма никакъв контрол върху главния прокурор. И това го разказах в Брюксел на някои колеги и те не повярваха. И после им стана много смешно. Това нещо едва ли може да се случи в страна от ЕС“, заяви Иван Гешев и допълни: „Вече лица, които се разпознават с прякор Крокодила, ме контролират, защо да не ме контролира и българското общество“.

 

"Трябва ясно и категорично да бъде казано: Не може да се презюмира, че главният прокурор е потенциален извършител на престъпление. Аз не се усещам такъв. И точно заради това не се притеснявам от каквито и да е механизми за контрол“, каза още новият главен прокурор.

Още по темата

Започва одитът на централизираната система за случайно разпределение на дела

Предишна новина

Синът на Миню Стайков задържан в бронирана кола в София

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  аберацио иктус | нерегистриран
  14
  -10

  Не е проблем, че го е назначил Баце, а че не става за нищо. Затова Баце да се покае, че е снесъл запъртък в чуждо гнездо и после критикува гнездото, че смърди.

 2. 3
  льольо | нерегистриран
  10
  -2

  "Съдия №1" поиска разследване на собствения му избор на поста"; "индиректно призна, като не отрече, че през 2015 година е назначен лично от премиера Бойко Борисов на поста, който заема" - Индиректно нищо не е признал. И какво пречи да поиска разследване на избора? Принципно не е невъзможно баце да "го е назначил" (по какъвто и начин да се изразява това назначаване) без панов да е имал каквото и да е участие в действията на баце. Даже може и да не е знаел, че баце "го назначава"

 3. 2
  | нерегистриран
  27
  -2

  А г-н Цацаров кога ?

 4. 1
  Петър Христов | нерегистриран
  34
  -4

  Списвачите на Прокурорски свят да знаят, че да бъдеш назначен не е престъпление, но да назначиш е - нарича се търговия с влияние. КОЙ ще разследва батките???

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.